Jana Steckerová: Data jsou nezajímavá, trhy nadále ovládá Ukrajina

Jana Steckerová: Data jsou nezajímavá, trhy nadále ovládá Ukrajina

I dnes dění spojené s Ukrajinou převáží makroekonomický kalendář. Ten je navíc poloprázdný, když zahrnuje pouze počet volných pracovních pozic JOLTS v USA. Ten zřejmě potvrdí solidní kondici amerického trhu práce. V regionu bude zveřejněna maďarská inflace, která se v únoru pravděpodobně přehoupla přes osm procent. Pozornost trhů se bude nicméně stále točit hlavně kolem dění na Ukrajině, rekordních cen na komoditních trzích a možném přerušení dodávek ropy a zemního plynu do Evropy.

 

Maďarská inflace překročí osm procent

Počet volných pracovních pozic v USA (JOLTS jobs opening) podle tržního očekávání zřejmě dále mírně vzroste. Potvrdí tak dobrou kondici tamního trhu práce. Jedná se však spíše o druhořadý indikátor, který dění spojené s rusko-ukrajinskou krizí nepřeváží.

Kalendář je poloprázdný i v regionu. Zde bude zveřejněna pouze maďarská inflace. Ta se pravděpodobně dostane přes osm procent, a to i přes to, že růst cen pohonných hmot Maďarsko zastropovalo již v listopadu.

Regionální trhy jsou rozkolísané

Obchodování na regionálních trzích bylo včera volatilní. Koruna se z ranních úrovní okolo 25,80 CZK/EUR spustila až pod hladinu 25,50 CZK/EUR. V odpoledních hodinách zisky pomalu ztrácela a obchodovala se kolem 25,70 CZK/EUR. Podobně na tom byly i ostatní regionální měny. Polský zlotý posiloval z 5,00 PLN/EUR směrem k 4,90 PLN/EUR a vyčkával na rozhodnutí polské centrální banky. Ta zvýšila úrokové sazby o 75 bb na 3,5 %. Klíčová sazba by se podle naší prognózy měla dostat v Q2 až na 4,25 %. Rizika jsou nicméně na obou stranách – v případě akcelerující inflace směrem k ještě vyšším sazbám, v situaci ohrožení hospodářského růstu směrem k nižším.

Maďarská centrální banka včera posunula horní hranici koridu pro úrokové sazby z 5,4 % na 6,4 %. To jí umožní zvýšit týdenní depozitní sazbu přes 6 %. Zároveň oznámila, že je připravena intervenovat na devizovém trhu, aby zajistila jeho stabilitu. K tomuto kroku ale zatím nepřistoupila. Forint včera z úrovní okolo 395 HUF/EUR posílil směrem k 387 HUF/EUR.

Z dat byla zveřejněna česká únorová nezaměstnanost. Ta v souladu s naším očekáváním mírně poklesla, a to na 3,5 %. Počet volných pracovních míst dosáhl historického rekordu.

USA včera zablokovalo dovoz ruské ropy a zemního plynu. Rusko naopak pohrozilo omezením dodávek zemního plynu do Evropy. Ceny na komoditních trzích byly nicméně poměrně stabilní a držely se na maximech, kam vyšplhaly v předchozích dnech (ropa 128 dolarů za barel, plyn, spotová cena 205 EUR/MWh). Evropské akciové trhy se dokonce dostaly do zelených čísel. Volatilita nicméně nadále zůstává vysoká a vývoj je jen obtížně predikovatelný.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

9. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.2345 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál