Jana Steckerová: Regionální trhy jsou rozkolísané

Jana Steckerová: Regionální trhy jsou rozkolísané

Obchodování na regionálních trzích bylo volatilní. Koruna se z ranních úrovní okolo 25,80 CZK/EUR spustila až pod hladinu 25,50 CZK/EUR. V odpoledních hodinách zisky pomalu ztrácela a obchodovala se kolem 25,70 CZK/EUR. Podobně na tom byly i ostatní regionální měna. Polský zlotý posiloval z 5,00 PLN/EUR směrem k 4,90 PLN/EUR a vyčkával na rozhodnutí polské centrální banky. Ta zvýšila úrokové sazby o 75 bb. Klíčová sazba by se podle naší prognózy měla dostat až na 4,25 % v Q2. Rizika jsou nicméně na obou stranách – v případě akcelerující inflace směrem k ještě vyšším sazbám, v situaci ohrožení hospodářského růstu směrem k nižším.

Maďarská centrální banka dnes zvýšila horní hranici koridu pro úrokové sazby z 5,4 % na 6,4 %. To jí umožní zvýšit týdenní depozitní sazbu přes 6 %. Zároveň oznámila, že je připravena intervenovat na devizovém trhu, aby zajistila jeho stabilitu. K tomuto kroku ale zatím nepřistoupila. Forint dnes z úrovní okolo 395 HUF/EUR posílil směrem k 387 HUF/EUR.

Z dat byla dnes zveřejněna česká únorová nezaměstnanost. Ta v souladu s naším očekáváním mírně poklesla, a to na 3,5 %. Počet volných pracovních míst dosáhl historického rekordu.

Medii proběhla zpráva, že se prezident Biden chystá již dnes zablokovat dovoz ruské ropy do Spojených států. Rusko naopak pohrozilo omezením dodávek zemního plynu do Evropy. Ceny na komoditních trzích byly nicméně dnes poměrně stabilní a držely se na maximech, kam vyšplhaly v předchozích dnech (ropa 128 dolarů za barel, plyn, spotová cena 205 EUR/MWh). Evropské akciové trhy se dokonce dostaly do zelených čísel. Volatilita nicméně nadále zůstává vysoká a vývoj je jen obtížně predikovatelný.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

8. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.3288 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál