Bohumil Trampota: Válečná deka dusí akciové trhy zejména v Evropě

Bohumil Trampota: Válečná deka dusí akciové trhy zejména v Evropě

Dění na akciových trzích je plně ve vleku vyhroceného konfliktu na Ukrajině, bohužel. Kromě středy, kdy se mezi oběma stranami jednalo a svitla naděje na zlepšení, všechny obchodní dny skončily v záporném teritoriu.

Nepomohla ani lepší data z amerického trhu práce, která pozitivně překvapila.

Americký trh

Hlavní index S&P500 odepsal od pondělí do čtvrtka lichotivých 0,48 % (4 363,49 b.). Dnes otevřel index o více jak procento slabší, navzdory opravdu lepším datům z trhu práce, a dále klesá. Týdenní ztráta se tak prohloubí. Pravděpodobně to bude kolem -2 %, což je ve srovnání s Evropou i českou burzou o poznání lepší výkon.

Evropské akciové trhy

Obchodování v Evropě bylo velmi podobné tomu za mořem. S tím rozdílem, že ztráty jednotlivých dnů byly hlubší a středeční růst nižší (viz tabulka níže). Dnes krátce před koncem obchodování oslabuje index STOXX Europe 600 o asi 3 %. Podtrženo sečteno to dělá za tento týden ztrátu kolem 6,5 %.

Pražská burza

Pátek

Komentář k dnešnímu výkonu na domácí burze nebude dlouhý ani těžký. Pražský index PX dnes spadl o 4,26 % (1 306,14 b.). Avast byl jediným titulem, který je zdá se proti dopadu invaze Rusů na Ukrajinu imunní. Dnes se cena Avastu zvýšila o +0,92 % (197,80 CZK). Zbytek trhu utrpěl celkem velké ztráty. Nejvíce na současný sentiment doplácí banky. Komerční banka dnes odevzdala 8,41 % (795 CZK) a Erste klesla o 7,78 % (723 CZK). Trojlístek nejhorších dnes doplnila další finanční společnost, pojišťovna VIG (-4,78 %, 558 CZK). Citelné ztráty zaznamenaly také ostatní emise na pražském parketu (viz tabulka níže).

Týdenní výkon

Index PX za celý týden odevzdal 5,53 % (1 306,14 b.) a zaznamenal tak třetí týdenní pokles v řadě. Česká zbrojovka opravdu výrazně rostla na začátku týdne po zprávách, že česká armáda urychlí přezbrojení. Od středy pak oslabovala, za celý týden tedy zaznamenává růst o vysokých +12,50 % (576 CZK). Výprodeji na akciových trzích odolal také Avast, který rostl každý den v týdnu a v součtu si připsal +8,03 % (197,80 CZK). Finanční domy táhly burzu do hlubin, a to zejména velké banky: Erste -17,33 % (723 CZK), Komerční banka -11,86 % (795 CZK). Moneta a VIG odepsaly 5,72 % a 7,62 % respektive. A relativně „mírnou“ ztrátu jsme viděli u ČEZu (-3,87 %, 820 CZK).

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Erste Group Bank zveřejnila výsledky za 4Q21. Tržby i provozní zisk vzrostly meziročně o zhruba 10 %. Čistý zisk je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku trojnásobný. To je dáno zejména velkým poklesem nákladů na riziko.

Co se dá čekat příští týden?

Nejsledovanější a tím zásadním činitelem na akciových trzích bude vývoj války na Ukrajině.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

4. března 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.4952 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál