Bohumil Trampota: Válečná nejistota zacloumala trhy

Bohumil Trampota: Válečná nejistota zacloumala trhy

Tím zásadním, co nejvíce ovlivnilo akciové trhy v tomto týdnu byl vpád ruských vojsk na Ukrajinu. Zatímco za mořem se trhy rychle „oklepaly“, na starém kontinentu to trvalo déle.

Ve světle toho se zveřejněná makrodata zdají být nepodstatná. Přitom tento týden dopadla docela dobře. Šlo zejména o předstihové indikátory ze zemí eurozóny či německý Ifo index podnikatelské důvěry. Také indexy nákupních manažerů z USA vykázaly hodnoty nad očekávání, které ukazují na rostoucí aktivitu a důvěru v ekonomiku. Bohužel právě na indikátorech důvěry v nejbližší době pravděpodobně uvidíme negativní dopad války na Ukrajině.

V případě ČR tento týden silně překvapilo oproti odhadům mnohem větší navýšení cen výrobců, které tak hovoří ve prospěch dalšího zvýšení úrokových sazeb ČNB.

Americký trh

V USA bylo v pondělí zavřeno a neobchodovalo se. Začátek týdne byl hodně negativní. Ve čtvrtek otevřely trhy podstatně slabší, kvůli ruské invazi, ale následně obchodování změnilo směr a index S&P500 ještě ten den uzavřel dokonce silnější o 1,5 %. Od pondělí do čtvrtka (respektive Út - Čt) index S&P500 ztratil 1,38 % (4 288,70 b.).

Dnes navazuje na čtvrteční pozitivní závěr a otevírá seanci růstem o +0,5 %. Týdenní ztráta se tak sníží, předpokládáme, pod -1 %.

Evropské akciové trhy

Na rozdíl od amerického S&P500 evropský Index STOXX Europe 600 v den, kdy Rusko zahájilo útok na Ukrajinu, skončilo v hluboké ztrátě (-3,28 %). Prakticky od pondělí do čtvrtka index padal. V pátek to ale byla jiná písnička. Dnes index, krátce před koncem obchodování, posiluje o téměř +3 % (451,97 b.). Za celý týden to bude pravděpodobně ztráta asi do 2 %.

Pražská burza

Pátek

Po krvavém čtvrtku, kdy PX index spadl o 4,77 %, se v pátek dařilo burze o poznání lépe. Index PX uzavřel obchodování o +3,31 % výše (1 382,66 b.).

Dnes oslaboval jen Avast (-1,29 %, 183,10 CZK), který tak korigoval čtvrteční růst, kdy šel proti proudu a cena jeho akcií posílila. Část čtvrtečních zisků tak dnes odevzdal (viz níže).

Zbytek burzovního parketu posiloval. Komerční banka po čtvrtečním výplachu vyskočila o +8,15 % (902 CZK). Následovala ji Erste (+6,45 %, 874,60 CZK) a Kofola (+3,08 %, 301 CZK). Ale i ostatní tituly předvedly slušný výkon většinou nad +2 %.

Týdenní výkon

Ztráty na pražské burze jsou tento týden značné. Hlavní index odevzdal za celý týden 3,63 % (1 382,66 b.).

Avast (+1,36 %, 182,70 CZK) uzavřel týdenní obchodování v plusu. Tady je dobré připomenout, že jeho cena se neřídí fundamentem nebo sentimentem na trhu, ale cenou fúze s Nortonem (viz níže). Nejistotě na trhu odolal také ČEZ (+0,12 %, 853 CZK). Je to pravděpodobně dáno prudkým růstem ceny elektřiny. A vlastně také operátor O2 CR (+0,19 %, 269,50 CZK), ale ten se obchodoval jen do čtvrtka.

Zbytek našeho trhu počítal ztráty. Nejvíce odepsala Erste (-11,91 %, 874,60 CZK), s velkým odstupem za ní pak další z velkých bank, Komerční banka (-7,01 %, 902 CZK).

Ve čtvrtek se naposledy obchodovalo s akciemi operátora O2 CR (viz níže). Skončil na ceně 269,50 CZK. Samozřejmě, že atraktivita burzy s nižším počtem emisí klesá. A pro mě osobně je to velmi smutná událost. Regulované odvětví, dobrá vizibilita, stabilní hospodaření bez výkyvů, ať už na jednu nebo druhou stranu, a vysoká dividenda. Co víc si může investor přát? Jeden z mých oblíbených titulů, velká škoda.

Podstatné kurzotvorné zprávy z pražské burzy

Avast se ve středu naposledy obchodoval s nárokem na dividendu 11,2 centu na akcii (hrubý výnos 1,3 %).

V pátek pak zveřejnil výsledky na minulý rok. Obě události ale nechaly trh respektive investory chladnými. Cena Avastu se řídí cenou probíhající fúze s Nortonem.

Akcie O2 CR se od pátku již neobchodují na Burze cenných papírů Praha. Akcie minorit přejdou na majoritního vlastníka skupinu PPF za protiplnění 270 CZK / akcie.

Co se dá čekat příští týden?

Je pravděpodobné, že akciové trhy budou citlivě reagovat na dění na Ukrajině.

Hned v pondělí 28.2. zveřejní výsledky za 4Q21 / 2021 Erste Group. Očekává se, že celkové výnosy porostou o asi 6% y/y na 1,98 mld. EUR a čistý zisk se více jak zdvojnásobí na 344 mil. EUR. Důvodem velkého růstu jsou zejména nižší náklady na riziko.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

25. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.3863 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál