Michal Brožka: Finanční trh dnes zachoval relativní klid

Michal Brožka: Finanční trh dnes zachoval relativní klid

Světové i regionální finanční trhy dnes především vstřebávaly narůstající geopolitická rizika na hranici Ukrajiny a Ruska. Přesto byl jejich vývoj s ohledem na okolnosti prozatím relativně klidný. Akciové trhy dnešek zahájily sestupem. Široký evropský index StoxxEurope600 v počátku klesl o necelá 2 %, ale později dnešní ztráty smazal a stočil se k růstu. Cena ropy Brent dopoledne vzrostla nad 99 USD/barel. Během odpoledne se snížila pod 97 USD/barel.

Nárůst averze vůči riziku byl dnes patrný na kurzu koruny, která oslabila o 0,4 % na 24,50 CZK/EUR. Podobně ztrácel i polský zlotý. Naopak maďarský forint dnes posílil, přičemž tamní centrální banka v souladu s odhady zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 50 bb na 3,40 %.

Dnes zveřejňovaná makroekonomická data překvapovala v pozitivním směru. Německý Ifo index podnikatelské důvěry za únor vzrostl výrazně nad odhady, a to zejména v subindexu očekávání. Zvýšenou ekonomickou aktivitu dnes indikoval i index PMI v USA, který jak v oblasti výroby, tak i ve službách vzrostl v únoru nad odhady. Dnes rovněž zveřejněný index spotřebitelské důvěry v USA ve stejném měsíci sice klesl, ale méně, než se čekalo.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

22. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 3.0698 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál