Michal Brožka: Finanční trh dnes zachoval relativní klid

Michal Brožka: Finanční trh dnes zachoval relativní klid

Světové i regionální finanční trhy dnes především vstřebávaly narůstající geopolitická rizika na hranici Ukrajiny a Ruska. Přesto byl jejich vývoj s ohledem na okolnosti prozatím relativně klidný. Akciové trhy dnešek zahájily sestupem. Široký evropský index StoxxEurope600 v počátku klesl o necelá 2 %, ale později dnešní ztráty smazal a stočil se k růstu. Cena ropy Brent dopoledne vzrostla nad 99 USD/barel. Během odpoledne se snížila pod 97 USD/barel.

Nárůst averze vůči riziku byl dnes patrný na kurzu koruny, která oslabila o 0,4 % na 24,50 CZK/EUR. Podobně ztrácel i polský zlotý. Naopak maďarský forint dnes posílil, přičemž tamní centrální banka v souladu s odhady zvýšila hlavní úrokovou sazbu o 50 bb na 3,40 %.

Dnes zveřejňovaná makroekonomická data překvapovala v pozitivním směru. Německý Ifo index podnikatelské důvěry za únor vzrostl výrazně nad odhady, a to zejména v subindexu očekávání. Zvýšenou ekonomickou aktivitu dnes indikoval i index PMI v USA, který jak v oblasti výroby, tak i ve službách vzrostl v únoru nad odhady. Dnes rovněž zveřejněný index spotřebitelské důvěry v USA ve stejném měsíci sice klesl, ale méně, než se čekalo.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

22. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.1089 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál