Jaromír Gec: Trh zvyšuje sázky na výraznější reakci Fedu

Jaromír Gec: Trh zvyšuje sázky na výraznější reakci Fedu

Dnes bude v Americe zveřejněna únorová důvěra spotřebitelů, která sice nejspíš zůstala poměrně nízko, avšak další měsíce by již měly přinést postupné zlepšení. V regionu se dnes dočkáme maďarské inflace za leden, která může v případě výraznějšího překvapení leccos napovědět i o tuzemském cenovém růstu na začátku roku, který bude zveřejněn příští pondělí. Zajímavé informace ve vztahu k domácí měnové politice by mohlo přinést i dnešní zveřejnění zápisu z poledního měnového jednání bankovní rady ČNB a publikace kompletní zimní Zprávy o měnové politice.

Závěr týdne může oživit maďarská inflace a zápis z ČNB

V USA dnes bude zveřejněna spotřebitelská důvěra v únoru. Finanční trhy očekávají, že se index michiganské univerzity udrží poblíž lednové hodnoty, která byla nejnižší od listopadu 2011 vlivem obav z šíření varianty omikron a rostoucí inflace. Vzhledem k očekávané kulminaci inflace během prvního čtvrtletí a již klesajícímu počtu nových nákaz by však mělo v následujících měsících dojít k obratu i ve spotřebitelské důvěře. To podporují rovněž nad očekávání pozitivní čísla z amerického trhu práce (např. včera zveřejněný počet nových žádosti o podporu v nezaměstnanosti za uplynulý týden nebo lednová statistika nových pracovních míst v nezemědělském sektoru publikovaná minulý týden). Domácí inflační tlaky, odrážející napjatý pracovní trh, tak zřejmě budou jedním z důležitých argumentů pro brzké zahájení utahování měnové politiky v USA. Trh má aktuálně zaceněn růst klíčové úrokové sazby o více než 1pb do letošního července, přičemž na nejbližším zasedání 16. března je již očekáváno většinově její zvýšení o „nadstandardních“ 50bb.

Regionální kalendář nabídne lednovou inflaci v Maďarsku a zápis z posledního zasedání ČNB. V případě maďarské inflace trhy očekávají v meziročním vyjádření její setrvání na 7,4 %, a to při zvýšení meziměsíčního růstu spotřebitelských cen na 0,9 % (z 0,3 % v prosinci). Případné překvapení by mohlo nejen upravit spekulace na rychlost zvyšování úrokových sazeb maďarskou centrální bankou, ale leccos napovědět i o lednové inflaci v ČR, která bude zveřejněna již příští pondělí a má potenciál výrazně zahýbat očekáváními ohledně dalšího směřování měnové politiky ČNB. Podle nás by tuzemská lednová inflace mohla dosáhnout 9,6 %.

Vyšší inflační tlaky z domácí i zahraniční ekonomiky ve srovnání s poslední prognózou ČNB by pak měly vést k dalším dvěma zvýšením repo sazby o 25 bb na následujících zasedáních na konečných 5 %. Zajímavé informace ve vztahu k domácí měnové politice by mohlo přinést i dnešní zveřejnění zápisu z poledního měnového jednání bankovní rady ČNB 3. února a publikace kompletní zimní Zprávy o měnové politice, která nabídne podrobnější popis nové prognózy ČNB. Dnes by také měla být finálně potvrzena lednová harmonizovaná inflace v Německu na úrovni 5,1 %, tedy na stejné hodnotě, jakou přinesl její první odhad publikovaný již minulé pondělí.

Inflace a napjatý trh práce zvyšují sázky na ostřejší reakci Fedu

Lednová inflace v USA trhy znovu překvapila. Stejně jako v prosinci byla inflace oproti očekáváním vyšší. Meziročně dosáhl růst spotřebitelských cen 7,5 %, což překonalo tržní konsenzus i náš odhad shodně o 0,3 pb. Jedná se o nejvyšší inflaci za poslední čtyři dekády. Meziměsíčně se ceny zvýšily v průměru o 0,6 %, přičemž z hlediska struktury byl jejich růst poměrně plošný, když k němu přispěly jak ceny potravin a energií, tak i vyšší náklady na bydlení a ceny služeb. V kombinaci s menším počtem nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kterých za minulý týden přibylo 223 tis. (trh očekával 230 tis.), se tak včerejší obchodování neslo v duchu růstu sázek na brzké a výraznější zvýšení sazeb Fedem.

Americké akcie v reakci na nová data poklesly, zatímco výnosy dluhopisů i tržní úrokové sazby rostly. Zisky si se zvyšujícími se spekulacemi na nárůst amerických měnově-politických sazeb nakonec připsal dolar, který posílil pod hranici 1,14 USD/EUR. Ve středoevropském regionu při absenci nových dat růst amerických výnosů přispěl k oslabení maďarského forintu i polského zlotého. Tomuto vlivu poměrně dobře odolávala koruna, která sice v průběhu včerejška krátce oslabila nad 24,40 CZK/EUR, avšak následně se vrátila lehce nad 24,30 CZK/EUR, kde se obchodovala i včera ráno.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

11. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.3157 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál