Jan Vejmělek: ČNB trhy zklamala, analytiky ne zklamala, analytiky ne

Jan Vejmělek: ČNB trhy zklamala, analytiky ne zklamala, analytiky ne

Čtvrtek byl ve znamení zasedání centrálních bankéřů. Pokud jde o evropské banky, jako první hodinu po poledni našeho času oznámila výsledek jednání Bank of England. V souladu s očekáváním zvedla sazby o 25bb na 0,50 %. Bylo to ale těsným poměrem 5:4. Ti čtyři požadovali zvýšení sazeb o 50 bb. O 45 minut později ECB oznámila, že ponechává nastavení měnové politiky beze změny. Na následné tiskové konferenci trh komentáře prezidentky Lagardeové vyhodnotil jako jestřábí. Hlavním důvodem byl fakt, že se rizika spojená s inflačním výhledem posunula směrem nahoru, minimálně v krátkém horizontu. V jejím projevu již také nezaznělo, že je velmi nepravděpodobné, že by sazby rostly již tento rok. Nicméně platí, že zvyšovat sazby ECB nebude dříve, než ukončí program nákupů aktiv. Na tom ale nic ECB nezměnila, měl by trvat minimálně do podzimu. Reakce trhu byla taková, že tržní eurové sazby se posunuly výše, díky čemuž euro vystřelilo až k 1,14 USD/EUR, když se před rozhodnutím banky kurz držel dokonce pod 1,13 USD/EUR.

Výsledek zasedání ČNB způsobil na domácím trhu zvýšenou volatilitu. Zatímco samotné rozhodnutí centrální banky zvýšit úrokové sazby o 75 bb jsme my očekávali a bylo to i v souladu s analytickým konsensem, pro trhy to bylo zklamání. Obchodníci totiž analytikům nevěřili a spekulovali na zvýšení sazeb o 100 bb. Kvůli tomu koruna do zasedání ČNB zpevňovala až k 24,10 CZK/EUR, aby po zveřejnění výsledku a následné tiskové konferenci oslabila krátce dokonce nad 24,35 CZK/EUR. V závěru dnešní seance se kurz drží kolem 24,30 CZK/EUR. ČNB ve své nové prognóze odhalila, že období razantního zvyšování úrokových sazeb je za námi.

Vyznění zveřejněné prognózy je podle bankovní rady mírně proinflační a my s tím souhlasíme. Ve srovnání s centrálními bankéři vidíme pro první měsíce letošního roku míru inflace o něco výše než ČNB, tím pádem není důvod měnit náš předpoklad ještě dvojího jemného zvýšení úrokových sazeb na dalších dvou zasedáních. Ve druhé polovině roku se již ČNB může vydat směrem opačným a začít sazby snižovat. Pokud jde o kurz koruny, ten ČNB vidí v průměru na 24,50 CZK/EUR během Q1 22, pro Q2 pak kurz předpokládá v průměru 24,07 CZK/EUR. Tady jsme mnohem skeptičtější kvůli tomu, že se obáváme dopadu razantnějšího utahování měnové politiky americké centrální banky. Zároveň se domníváme, že během pár měsíců začne diskuse o tom, jak rychle se korunové sazby budou shora vracet k neutrální úrokové sazbě.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

3. února 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.2294 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál