Michal Brožka: Finanční trhy stále více počítají s utahováním měnových politik

Michal Brožka: Finanční trhy stále více počítají s utahováním měnových politik

Americký HDP za čtvrté čtvrtletí a vývoj objednávek dlouhodobé spotřeby ke konci roku dnes potvrdí zlepšující se kondici ekonomiky USA. Na spotřebě domácností bude znát negativní otisk Omikronu.

 

 

Další signály ekonomické expanze USA

Finanční trh dnes bude vstřebávat včerejší zasedání Fedu, které trhy utvrdilo v tom, že zvyšování sazeb FOMC je „za rohem“. Sledováno bude i zveřejnění předběžného výsledku amerického HDP za čtvrté čtvrtletí. Jeho dynamika pravděpodobně výrazně zrychlila za pomoci zvýšené tvorby zásob. Větší otázkou je spíše vývoj spotřeby domácností, která ke konci roku vlivem pandemie varianty Omikron Covid -19 pravděpodobně oslabila. Měsíční statistika vývoje spotřeby bude zveřejněna až zítra. Pro samotný začátek letošního roku ekonomové SG očekávají oslabenou spotřebu domácností, ale to by mělo být krátkodobějšího charakteru. Nárůst spotřebitelské důvěry ze začátku roku naopak indikuje šanci na silnější statistiky. Pro letošek ale dynamiku spotřeby negativně ovlivní absence loňských jednorázových balíčků americkým domácnostem. Inflace je žhavým tématem, takže pozornosti neuniknou ani cenové deflátory HDP a spotřeby, což je opět údaj bedlivě sledovaný Fedem. O slušném vývoji na straně průmyslu by dnes měly poreferovat objednávky zboží dlouhodobé spotřeby v USA za prosinec.

Z politických témat je stále sledován vývoj situace na Ukrajině, který pomohl zvýšit cenu ropy Brent do těsné blízkosti 90 USD/barel. V Itálii proběhne 4. kolo prezidentských voleb. V ČR bychom mohli zaslechnout postoj k měnové politice členů ČNB před tím, než se odpoledne spustí týdenní mediální karanténa předcházející další zasedání již příští čtvrtek. Na něm čekáme zvýšení hlavní reposazby ČNB o 75 bp na 4,50 %.

Fed připravuje trhy na utažení měnových šroubů

Americká centrální banka v souladu s očekáváním ponechala na včerejším zasedání nastavení měnové politiky beze změny. Nicméně šéf Fedu Powel ujistil trh v očekávání brzkého příchodu měnověpolitického utahování. Za prvé bylo řečeno, že brzy „bude vhodné“ zvýšit úrokové sazby. Za druhé program nákup aktiv skončí na začátku března. A za třetí, že po zahájení růstu sazeb bude docházet i ke zmenšování bilance Fedu. Záměr a směr je tedy jasný, nicméně vyjádření bylo velmi nezavazující včetně dodatku k plánovanému snižování bilance Fedu.

Ten navíc pojednává pouze o snižování prostřednictvím maturujících dluhopisů, a nikoliv prodeji části portfolia, o kterém se také spekulovalo. Powell na tiskové konferenci indikoval, že tentokrát by tempo snižování mohlo být rychlejší než v předchozí takové epizodě. SG počítá se snižováním bilance od září s výrazným rizikem dřívějšího začátku již v červnu. Kroky budou opět závislé na dalším vývoji ekonomiky. Růst úrokových sazeb na březnovém zasedání se ale zdá být téměř jistý a odhodlání snižovat bilanci Fedu také. Na finanční trhy tak zasedání zapůsobilo jestřábím dojmem.

Akciové trhy tudíž vyjádření Fedu přijaly negativně. Během dne si ještě připisovaly slušné zisky jak v Evropě, tak v USA. Po zasedání Fedu se ale americké tituly opět propadly a dluhopisové výnosy povyrostly. Takový vývoj podpořil dolar proti euru. Naopak česká koruna i ostatní středoevropské měny proti euru mírně ztrácely.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

27. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.8653 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál