Jana Steckerová: Fed bude připravovat trhy na první zvýšení úrokových sazeb

Jana Steckerová: Fed bude připravovat trhy na první zvýšení úrokových sazeb

Americká centrální banka dnes ponechá úrokové sazby beze změny. Může ale naznačit, že tento krok je na spadnutí. První zvýšení sazeb v rozsahu 25 bb očekáváme koncem března. Fed může na dnešním zasedání také začít trhy připravovat na to, že začne diskutovat kdy a jakým způsobem bude normalizovat bilanční sumu. Dnešní zasedání tak bude hrát do karet americkému dolaru. Vše, co potřebujete vědět o dalším vývoji domácí ekonomiky, se můžete dočíst v našich nových Ekonomických výhledech, které jsme vydali včera.

 

Americký trh nemovitostí v dobré kondici

Hlavní událostí dnešního dne bude zasedání americké centrální banky. Od té se očekává, že v březnu poprvé sáhne ke zpřísňování měnových podmínek, přičemž dnešní zasedání by v tomto ohledu mohlo přinést další přísliby. S prosincovou inflací na 7 % a mírou nezaměstnanosti na 3,9 % by zvyšování sazeb nemělo stát nic v cestě. Otázkou pouze je, jak rychlé bude a kde se zastaví. Prozatím neočekáváme, že by Fed v březnu zvýšil sazby rovnou o 50 bb. Očekáváme konzervativní utahování měnové politiky o 25 bb, a to na každém zasedání, kdy bude mít Fed k dispozici novou prognózu (březen, červen, září, prosinec).

Výjimkou bude září letošního roku, které centrální banka dle našeho názoru využije k oznámení konkrétních kroků týkajících se normalizace bilanční sumy. Dále předpokládáme, že vrcholu sazby dosáhnou na počátku roku 2024, a to na úrovni 2,00-2,25 %. V případě perzistentnější inflace by se Fed musel vydat přes rovnovážnou úroveň sazeb (2,5 %), což zatím ale nepředpokládáme. V každém případě lze očekávat, že dnešní zasedání nahraje americkému dolaru.

Zbytek kalendáře nabízí pouze francouzskou spotřebitelskou důvěru a prodeje nových domů ve Spojených státech. Ty sice nevykáží tak markantní růst jako v minulém měsíci, v plusu ale zůstanou.

Maďarská centrální banka utáhla měnové podmínky

Pro Lidové noviny včera poskytl rozhovor člen bankovní rady Oldřich Dědek. Ten zopakoval, že je proti zvyšování úrokových sazeb. Současná inflace je podle něho důsledkem extrémního růstu cen výrobních vstupů, s čímž ale měnová politika nic neudělá. Na únorovém zasedání se tak bude držet svého dosavadního přístupu a ruku pro vyšší sazby nezvedne. S tím ale finanční trhy počítají, a tak na vystoupení Oldřicha Dědka koruna nijak nereagovala. V průběhu dne se pohybovala převážně v pásmu 24,40-24,60 CZK/EUR. Svými vyjádřeními pro agenturu Bloomberg finanční trhy nešokoval ani další člen bankovní rady Tomáš Nidetzský.

Ten prohlásil, že centrální bankéři na nadcházejícím zasedání pravděpodobně zvednou klíčovou úrokovou sazbu o dalších minimálně 50 bb, přičemž její vrchol očekává na jaře letošního roku na úrovni kolem 5 %. V závěru roku by již centrální banka mohla začít sazby uvolňovat. V podobném duchu se v rozhovoru pro agenturu Reuters vyjádřil i Vojtěch Benda. Podle něho by hlavní sazba neměla letos překročit úroveň 5 %, přičemž ve druhé polovině roku by banka mohla zahájit debatu o snižování sazeb. To je i v souladu s naším očekáváním, kdy v únoru očekáváme 75bodové zvýšení sazeb, v březnu a květnu pak 25bodové, přičemž v závěru letošního roku by se klíčová repo sazba měla nacházet na úrovni 4,25 %.

Maďarský forint včera očekával další utažení domácích měnových podmínek, což tamní centrální banka splnila. Klíčovou 3M depozitní sazbu zvýšila dokonce o 50 bb, když trh počítal jen s 30 bb. Forint tak v průběhu dne zpevnil o 0,5 % a dostal se až na hladinu 359 HUF/EUR. Ve zpřísňování měnové politiky bude podle našeho názoru maďarská centrální banka pokračovat, a to až do poloviny letošního roku, kdy by se 3M depozitní sazba měla dostat až na úroveň 3,75 %. Zde poté očekáváme po zbytek letošního roku její stabilitu.

Německý IFO index předčil očekávání, když v hodnocení výhledu do budoucna dosáhl 95,2 bodů. Němečtí průmyslníci totiž věří, že problémy se subdodávkami již začínají slábnout. Ani německý optimismus ale euru na silnější úrovně nepomohl. Naopak v průběhu dne společná evropská měna ztratila další 0,5 % a posunula se na 1,127 USD/EUR. Na slabší úrovně jí tlačí očekávání zítřejšího zasedání americké centrální banky.

Zdroj informací

Jana Steckerová, Komerční banka, a.s.

Datum

26. ledna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.1744 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál