Martin Gürtler: Finančními trhy tento týden hýbaly především centrální banky

Martin Gürtler: Finančními trhy tento týden hýbaly především centrální banky

Česká koruna dnes umazala ztráty ze závěru předchozího dne, když se vrátila pod 25,30 CZK/EUR a je tak nejsilnější za poslední zhruba měsíc. Za celý tento týden tuzemská měna zpevnila o přibližně půl procenta. K silnějším úrovním ji pomohly zejména jestřábí výroky členů bankovní rady centrální banky. Velká část z nich totiž uvedla, že ČNB bude pravděpodobně muset i na následujícím zasedání, které se koná již příští středu, pokračovat v rychlém tempu utahování měnové politiky. Hlavním důvodem přitom zůstává inflace, která v listopadu vystoupala na šest procent a ta jádrová se již dostala na skoro osm procent.

Finanční trhy tak vlivem listopadového vývoje spotřebitelských cen a zmíněných vyjádření centrálních bankéřů začaly zvyšovat sázky na vyšší míru utažení měnových podmínek. Nyní pro prosincové zasedání započítávají zvýšení repo sazby o cca 80 až 85 bazických bodů. Většina analytiků včetně nás očekává zvýšení o 75 bodů a repo sazba by se tak měla dostat na 3,5 %.

Tento týden zasedaly dvě, pro globální finanční trhy nejvýznamnější centrální banky, a to americký Fed a Evropská centrální banka. Obě shodně vyjádřily odhodlání omezit programy nákupů aktiv, které zavedly na podporu ekonomik zasažených pandemií a zároveň ve své komunikaci u slůvka inflace vypustily adjektivum dočasná. Stále více je totiž zřejmé, že současná inflační vlna tu s námi ještě chvíli pravděpodobně bude a centrální banky musí reagovat tak, aby nedošlo k nebezpečnému nárůstu inflačních očekávání a vyšší inflace se nestala trvalým fenoménem.

Fed v souladu s očekáváními urychlil tempo snižování objemu nakupovaných aktiv, když každý měsíc bude tento objem ponížen o 30 mld. USD. Celý program odkupu aktiv by tak měl skončit v březnu příštího roku. Tím si zároveň americká centrální banka vytvořila prostor pro dřívější zvýšení úrokových sazeb. My očekáváme jejich první zvýšení v USA příští rok v červnu a další dvě v druhé polovině roku. Tři zvýšení úrokových sazeb (každé o 25 bazických bodů) jsou plně v souladu s tím, co v průměru očekávají členové FOMC. ECB chce také během prvního čtvrtletí snížit objem nově nakupovaných aktiv v rámci pandemického programu (PEPP) a od začátku druhého čtvrtletí s těmito nákupy přestat úplně.

Nadále by však mělo docházet k reinvesticím již nakoupených aktiv. Konec nových nákupů v rámci PEPP by však měl být částečně vyvážen vyššími objemy v rámci standardního programu APP. První zvýšení sazeb ECB čekáme až na konci roku 2023. O utahování evropské měnové politiky se tak zatím moc mluvit nedá, jde spíše o jen částečné zchlazení extrémně uvolněné měnové politiky. I přesto tento týden z vývoje na finančních trzích nepatrně benefitovalo euro, když posílilo o zhruba 0,2 %. Akciové trhy si v průběhu týdne sáhly na nový rekord.

Makroekonomická data zveřejněná v tomto týdnu spíše zklamala. Německý Ifo index za prosinec zaostal za očekáváními, a to jak pokud jde o složku hodnotící výhled podnikatelů pro následujícího půl roku, tak i hodnocení současné situace. Na vině jsou zřejmě obavy ohledně šíření nové mutace omikron a s tím spojených restrikcí. Ty se pravděpodobně podepsaly i na prosincové poklesu PMI indexů aktivity v oblasti služeb. V případě Německa se tento index po zhruba třičtvrtě roce dostal opět pod hranici 50 bodů, což značí snižování aktivity. Celoevropský index z oblasti služeb sice nad touto hranicí zůstal, k poklesu však došlo i zde. Naopak zpracovatelský průmysl nadále zůstává výrazně v pásmu expanze. V USA zklamaly především maloobchodní tržby za listopad, které oproti očekávání vykázaly zhruba třetinový meziměsíční nárůst.

Zdroj informací

Martin Gürtler, Economist, Investment Banking, Komerční banka, a.s.

Datum

17. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.2459 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál