Jaromír Gec: Německý vývoz překvapil trhy solidním růstem

Jaromír Gec: Německý vývoz překvapil trhy solidním růstem

Přebytek německého zahraničního obchodu se v říjnu snížil z 16,0 na 12,8 mld. EUR a zůstal stejně jako v případě ČR za očekáváním trhu. V rámci jeho struktury nicméně došlo ke zrychlení růstu vývozu i dovozu, a to výrazně více, než trh čekal. V případě vývozu se dokonce jednalo o nejrychlejší meziměsíční zvýšení za více než rok (4,1 % po sezonním očištění), a to navzdory přetrvávajícím problémům v dodavatelských řetězcích a s tím souvisejícím nedostatkem některých klíčových vstupů průmyslové výroby. Údaje o říjnovém německém vývozu tak navázaly na úterní data o průmyslové produkci za stejný měsíc, která byla pro trh rovněž pozitivním překvapením, což dle nás otevírá určitý prostor i pro zlepšení tuzemské průmyslové produkce v závěru roku.

Vývoj na finančních trzích se dnes při absenci významných makroekonomických dat nesl zejména v duchu sledování dalšího vývoje pandemie. Americké akciové trhy otevřely se ztrátami a v červených číslech se nesla i evropská seance. Obavy z ekonomických dopadů rychlého šíření nové mutace omikron tak pravděpodobně opět převážily nad pozitivními informacemi o vysoké účinnosti třetí dávky vakcíny Pfizer & BioNTech ze včerejšího dne.

V USA dnes jinak datově chudý kalendář nabídl alespoň počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti za první prosincový týden. Finanční trh očekával zhruba stagnaci mírně nad 200 tisíci, přičemž jejich počet ve skutečnosti poklesl na nejnižší hodnotu za posledních 5 dekád, konkrétně na 184 tis. Tato informace tak částečně kompenzuje zklamání z listopadového vývoje zaměstnanosti zveřejněného minulý týden a ukazuje, že americký trh práce se touto optikou dále utahuje. Euro po většinu dne k dolaru oslabovalo a celkem odepsalo přibližně 0,3 %. Vývoj měn středoevropského regionu byl při absenci významnějších kurzotvorných informací poměrně nesourodý. Zatímco maďarský forint k euru oslabil zhruba o 0,2 %, koruna nepatrně zpevnila a po většinu dne se pohybovala kolem 25,43 CZK/EUR. Výrazněji (přibližně o 0,3 %) posílil jen polský zlotý v návaznosti na dnešní tiskovou konferenci tamní centrální banky, a mírně tak korigoval včerejší ztráty po oznámeném zvýšení základní úrokové sazby o 50 bb.

Zdroj informací

Jaromír Gec, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

9. prosince 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.8077 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál