Michal Brožka: Nová varianta Covid-19 zahýbe trhem

Michal Brožka: Nová varianta Covid-19 zahýbe trhem

Včerejší svátek v USA omezí obchodní aktivitu i dnes a o to silněji by se na trzích mohla projevit zpráva o nově objevené variantě viru Covid-19. Datový kalendář je dnes prázdný.

 

 

Dnešní kalendář trhem nepohne

Dnes zveřejněná data nenabídnou z hlediska finančních trhů žádný potenciální impuls. Aktivita bude stále silně omezená z důvodů včerejšího svátku v USA. O to silněji by dnes na trzích mohla působit zpráva o nově objevené a silně nakažlivé variantě viru Covid-19 v JAR. Z hlediska dat bude mnohem zajímavější příští týden, který nabídne data z trhu práce a předstihové indikátory ISM. Spekulace na rychlejší budoucí ústup z uvolněné měnové politiky se objevují i v případě ECB, od které se očekává oznámení o takovém záměru v polovině prosince. Evropská data z poslední doby ovšem byla spíše slabší zejména v případě průmyslové výroby a zhoršená epidemická situace v některých evropských zemích krátkodobému výhledu rovněž nepomáhá.

ČNB zpřísnila podmínky pro hypotéky

V souladu s naším očekáváním přikročila ČNB ke zpřísnění podmínek pro poskytování hypotečních úvěrů. Konkrétně došlo ke znovuzavedení horních hranic ukazatelů DTI a DSTI (od dubna 2022) a ke snížení limitu ukazatele LTV na 80 % a na 90 % v případě žadatelů věku pod 36 let. Současně ČNB rozhodla o zvýšení sazby proticyklické kapitálové rezervy bank o 0,5 pb na 2 % s účinností od 1. ledna 2023.

Guvernér Rusnok včera pro agenturu Reuters uvedl, že ČNB se po razantním zvýšení sazeb nyní nachází v komfortní situaci, nemusí s dalším utahováním spěchat. Dovede si prý i představit, že centrální banka na příštím měnovém zasedání v prosinci sazby nezvýší.

Česká koruna včera při nízké likviditě procházela technickým obchodováním v pásmu 25,45 – 25,50 CZK/EUR. Vyhlášení nouzového stavu v ČR nemělo na domácí měnu významnější dopad. Dnes ráno se zprávami o nové variantě viru oslabila k 25,70 CZK/EUR.

Údaje z německého HDP za třetí čtvrtletí ukázaly oproti původním údajům nepatrně slabší celkové tempo růstu ve výši 1,7 % q/q. Naopak spotřeba domácností vykázala růst 6,2 %, což výrazně předčilo odhady, zatímco investice a vládní spotřeba nečekaně výrazně propadly. Stále je patrné, že statistické údaje obsahují výrazně větší nejistotu, než je obvyklé.

Evropský regulátor schválil využití vakcíny Pfizer-BioNTech pro děti od 5 do 11 let. Aktivita na trzích byla slabá díky svátku Dne díkuvzdání v USA. Akciové trhy v Evropě mírně rostly, asijské dnes zahajují propadem. Dolar proti euru jen nepatrně oslabil.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

26. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.178 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál