Bohumil Trampota: O2 CR: Vysoká spotřeba mobilních dat, kvartální výsledky vzrostly a překonaly odhady trhu

Bohumil Trampota: O2 CR: Vysoká spotřeba mobilních dat, kvartální výsledky vzrostly a překonaly odhady trhu

Dnešní kvartální výsledky operátora O2 CR za třetí čtvrtletí meziročně vzrostly a překonaly odhady trhu. EBITDA dosáhla 3,78 mld. CZK (+6,9 % y/y) při tržbách 10,01 mld. CZK (+0,7 % y/y). Nižší náklady spolu s mírně rostoucími výnosy znamenají růst EBITDA marže. Čistý zisk vzrostl meziročně o +15,0 % na 1,91 mld. CZK. EBITDA překonala konsensus trhu o 3,6 % a čistý zisk o 5,1 %. O2 CR prezentovalo tradičně silné výsledky, stabilní tržby a přísnou nákladovou disciplínu.

Celkové tržby za Q3 21 dosáhly 10,01 mld. CZK. Tempo meziročního růstu se snížilo na +0,7 % z +2,7 % ve druhém a +5,5 % v prvním čtvrtletí. Nižší růst ve srovnání s předchozími kvartály je dán novou regulací, kdy vypadla část výnosů z mobilní terminace. Odpovídajícím způsobem se ale snížily náklady, takže to nemělo vliv na marže. V obou zemích (ČR & SK) vzrostl počet SIM karet (+1,4 % a 2,7 %). Důležitý je nárůst tarifních smluv (+2,0 % a +3,2 %), což prospělo kvalitě výnosů. Další pozitivní skutečností je, že vzrostla klientská základna O2TV o +16,6 % na 586 tis. Pandemie má stále negativní vliv na roaming, to ale bylo více než eliminováno ostatními operacemi, zejména mobilními datovými službami.

Tradičně klesly hlasové služby fixního segmentu, to ale bylo kompenzováno službami v segmentu internet a O2TV. Celkově předvedl sektor fixních operací v ČR meziroční růst (+3,4 %), kdy jednoznačným hnacím motorem je internet & TV. Růst mobilních služeb byl nepatrný (+0,04 %) kvůli zmíněnému výpadku mobilní terminace. Důležitý je slušný růst (+8,7 %) mobilních datových služeb. Výnosy na Slovensku mírně klesly o 3,1 %, když došlo k poklesu mobilních operací. Celkové provozní náklady se snížily o 2,8 %. Zisk EBITDA vzrostl meziročně o +6,9 % na 3,78 mld. CZK. Marže se zlepšila o 2,2 pb na 37,9 %. Čistý zisk je vyšší o +15,0 % a dosáhl 1,91 mld. CZK. Důvodem jsou lepší EBITDA a nižší odpisy.

Zadlužení podle poměru čistý dluh / zisk EBITDA mírně vzrostlo na 0,8x z 0,5x reportovaných v pololetí, ale je téměř stejné jako na loňského konci roku (0,7x). To je výrazně pod cílem managementu na úrovni 1,5x. Mírný růst zadlužení souvisí pravděpodobně s růstem investičních výdajů (CAPEX), které v se Česku vztahovaly ke sportovnímu obsahu a na Slovensku jsou to odložené investice.

Záměr vytěsnit minoritní akcionáře ze strany PPF byl oznámen v červnu. Od té doby nejsou k dispozici žádné další informace. PPF by měla stanovit cenu výkupu schválenou regulátorem (ČNB) a požádat O2 CR o svolání mimořádné valné hromady. K tomu zatím nedošlo.

Zdroj informací

Bohumil Trampota, Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka, a.s.

Datum

19. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.2894 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál