Michal Brožka: Finanční trh bude vstřebávat včera zveřejněnou inflaci

Michal Brožka: Finanční trh bude vstřebávat včera zveřejněnou inflaci

Makroekonomický kalendář je dnes na významnější data chudý a finanční trh tak bude především vstřebávat data o inflaci zveřejněná včera.

 

 

Průmysl na Slovensku ukáže oslabení

Dnešní den je z hlediska makroekonomického kalendáře poměrně chudý a trh tak bude spíše dál analyzovat včera zveřejněná data o inflaci ve světě i na domácí půdě. Americký svátek Dne veteránů navíc přispěje ke snížené aktivitě na světových finančních trzích. V případě USA je důležité sledovat strukturu inflace, kdy rostoucí ceny související s bydlením indikují možnou vyšší persistenci cenových tlaků, což implikuje potřebu utaženější měnové politiky. V eurozóně může zaujmout nový výhled Evropské komise na ekonomiku, nicméně dopad na trh je nepravděpodobný.

Údaje o průmyslové výrobě v sousedním Slovensku, dokreslí informace k potížím ve výrobě v celém regionu, ale těžko budou mít na vývoj na trhu vliv. Po včera zveřejněné inflaci v ČR peněžní trh více než plně započítal náš scénář zvýšení hlavní repo sazby ČNB na 3,75 %. Nejistota cenového vývoje, a tím i implikace pro vývoj úrokových sazeb ale zůstává zvýšená. Kromě rizik kolem inflace navíc čekáme ve srovnání s prognózou ČNB pomalejší posilování koruny, což implikuje riziko vyšších úrokových sazeb.

Inflace v ČR i v USA opět nad odhady

Včerejšek patřil především novým údajům o inflaci, která opět mířila o něco výš, než ukazovaly odhady ekonomů. Hned ráno v tomto směru navnadilo zveřejnění údajů o růstu cen výrobců v Číně, který v říjnu akceleroval na silných 13,5 % y/y. Důležitějším signálem ovšem byl nárůst spotřebitelských cen v USA, který v říjnu překonal odhady o tři desetiny procentního bodu, když dosáhl 0,9 % meziměsíčně a 6,2 % meziročně. Meziroční tempo je tak nejvyšší od počátku devadesátých let, kdy na krátkou dobu dosahovalo stejné výše. Vyšší nárůst inflace oproti očekávání zvýšil spekulace na budoucí zvyšování úrokových sazeb Fedu a vedl k dalšímu posílení dolaru. Ten včera vůči euru zpevnil téměř o celé1 %. Akciovým trhům naopak signál trvalejších inflačních tlaků neprospěl a mírně tak klesly.

Včera zveřejněný vývoj inflace v ČR za říjen rovněž většinu analytiků překvapil větším nárůstem na 5,8 %. To bylo 30 bb nad průměrným odhadem trhu a také ČNB, takže trh ještě zvýšil spekulace na budoucí růst úrokových sazeb ČNB. Jednoletý IRS během dneška vzrostl na 3,83 % z ranní úrovně 3,70 %. České koruně to pomohlo opět k posílení pod hladinu 25,20 CZK/EUR, čemuž ale později zabránilo odpolední zpevnění amerického dolaru po zveřejnění tamější inflace. Koruna tak oslabila zpět nad hladinu 25,20 CZK/EUR. My i nadále čekáme, že meziroční míra inflace na začátku roku překročí 6 % a ČNB zvýší klíčovou reposazbu až na 3,75 %.

Zdroj informací

Michal Brožka, Senior Economist, Investment Banking, Komerční banka

Datum

11. listopadu 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.208 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál