Jan Vejmělek: Ozvěny trhu: Jestřábi se vracejí


Jan Vejmělek: Ozvěny trhu: Jestřábi se vracejí

Dnes nám začíná mediální karanténa před zasedáním bankovní rady ČNB k měnové politice, které se uskuteční za týden. Na tomto jednání bude představena nová prognóza vývoje české ekonomiky. My v Komerční bance jsme ji zveřejnili právě včera.

Pandemická recese je podle nás definitivně minulostí. S prvním čtvrtletím byl podle nás ukončen tuzemský hospodářský pokles. Věříme, že nadcházející výrazné zrychlení tempa vakcinace pomůže ekonomiku opět otevřít a nastartuje proces obnovení důvěry ve všech segmentech hospodářství, primárně v sektoru služeb. Vidíme povzbudivé příklady ze zemí, kde vakcinace zdárně pokračuje jako jsou Izrael, USA, Velká Británie. Dochází k rychlé obnově pracovních míst, nárůstu prodejů a celkovému zvýšení ekonomické aktivity.

Země Evropské unie včetně Česka dosud v míře proočkovanosti populace zaostávaly, a to včetně tuzemska. Od května předpokládáme, že dojde ke zrychlení vakcinačního tempa. V kombinaci se současným zlepšením pandemické situace to umožní postupné rozvolňování restriktivních opatření. Pro druhou polovinu roku tak naše prognóza již předpokládá fungování ekonomiky bez výraznějších omezení.

Po loňském bezprecedentním propadu o 5,6 % tak letos podle naší aktualizované prognózy česká ekonomika přidá 3,4 %. Hlavním tahounem bude domácí spotřebitelská poptávka, když otevřené kamenné obchody a služby umožní domácnostem rozpustit v posledním roce nakumulované úspory. Oživení domácí poptávky udrží inflaci nad dvouprocentním cílem ČNB. Lze tak předpokládat, že jestřábí hlasy v ČNB volající po odpoutání se od v podstatě nulových úrokových sazeb budou postupně sílit a ke konci letošního roku již skutečně půjdou nahoru. ČNB tak bude jednou z prvních bank na světě, která zahájí v tomto cyklu ústup od extrémně uvolněné měnové politiky.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.1656 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál