Jan Vejmělek: V hledáčku finančních trhů zůstává covid a život po Trumpovi

Jan Vejmělek: V hledáčku finančních trhů zůstává covid a život po Trumpovi

Po bezprecedentních výtržnostech v americkém Kapitolu, které byl D. Trump nakonec přinucen odsoudit, se nyní zdá předání moci J. Bidenovi jako hladká záležitost. Vzhledem k těsné demokratické většině v obou komorách Kongresu trhy pozitivně vnímají budoucí stabilitu a šanci na významnější fiskální podporu americké ekonomice. Tržní optimismus projevující se relativně silným eurem se tak může udržet i v průběhu tohoto týdne. Ekonomická data proti nebudou. A profitovat z toho mohou i středoevropské měny.

Listopadový průmysl v eurozóně potvrdí rezistenci vůči covidu

V minulém týdnu publikovaná solidní čísla německé průmyslové produkce za listopad stojí za očekávaným vzestupem produkce v celé eurozóně o 0,2 % m/m. Navzdory další vlně covidu tak existuje velká šance, že průmysl přispěl hospodářské dynamice v závěrečném čtvrtletí loňského roku pozitivně. Ve čtvrtek se z Německa dočkáme HDP za celý loňský rok, z čehož odhadneme výkonnost tamní ekonomiky během Q4 20. Pokud se naplní náš celoroční předpoklad -5,1 %, bude to pro závěrečné čtvrtletí roku 2020 znamenat mírný mezikvartální pokles ve výši 0,5 %. Samotný dnešek by měl přinést povzbudivá data reflektující investorský sentiment v podobě indikátoru Sentix. Ve Spojených státech se pozornost zaměří na středeční inflační data a páteční statistiky maloobchodních tržeb a průmyslové produkce. Jádrová inflace by se meziměsíčně měnit neměla, růst zaznamenaly ceny pohonných hmot. Maloobchodní tržby byly samozřejmě negativně ovlivněny restrikcemi kvůli pandemii; z hlediska struktury tržeb z toho profitují internetové prodeje, které lámou historické rekordy. Silné sentiment indikátory a nízká úroveň zásob v americké ekonomice jsou příslibem pro to, aby tamní průmyslová produkce jako celek dále solidně rostla podobně, jako to vidíme v Evropě.

Ve středu budou zveřejněna důležitá tuzemská data spotřebitelské inflace a maloobchodních tržeb. Meziroční růst spotřebitelských cen za prosinec zřejmě dále zmírnil na 2,6 %. Dynamika by se tak nacházela 40 bb pod prognózou ČNB. I nadále předpokládáme vysokou jádrovou složku (3,6 % y/y). Pokud jde o maloobchodní tržby, čísla za listopad budou primárně ovlivněna pandemickou situací a zavřenou většinou kamenných obchodů. Kvůli tomu se obáváme poklesu maloobchodních prodejů.

Ve USA poprvé od dubna zanikala pracovní místa

Navzdory globálně i lokálně se zhoršující pandemické situaci první pracovní týden roku 2021 finančním trhům vyšel. Do nového roku vstoupily finanční trhy s brexitovou dohodou v zádech a schváleným americkým fiskálním balíčkem. Ten navíc po úspěchu dvou demokratických kandidátů v doplňovacích volbách do amerického Senátu v Georgii může být i navýšen. V obou komorách Kongresu mají demokraté mírně navrch. Po bezprecedentních výtržnostech při oficiálním vyhlášení amerických prezidentských voleb to navíc vypadá, že D. Trump se již hladkému předání moci vyhýbat nebude.

Povzbudivá jsou i doposud zveřejňovaná ekonomická data, zejména sentiment indikátory. Jak americké ISM či PMI indexy, tak jejich evropské protějšky ukazují, že nálada hlavně mezi průmyslníky vůbec není špatná. A ve finále nezklamala ani čísla ze služeb. Silná data nadále přicházejí z průmyslových zemí v čele s Německem. Robustní průmyslová výroba a schopnost vyvážet se pak projevují na trhu práce, kde v prosinci zaměstnanost opět vzrostla, a potažmo ve spotřebitelských výdajích, jak ukazují maloobchodní tržby. Překvapením ale skončila v závěru týdne publikovaná data z amerického trhu práce. Poprvé od dubna byl překvapivě reportován zánik pracovních míst, a to ve výši 140 tis. (proti tomu ale výsledek za předchozí dva měsíce byl zlepšen o výrazných 135 tisíc). Samotná prosincová data byla ovlivněna další pandemickou vlnou a restriktivními opatřeními, které se primárně projevily v (dočasném) zániku pracovních míst v restauračním byznysu. Protože se jedná o nízkopříjmová zaměstnání, vysvětluje se tím i statistický vzestup průměrných hodinových výdělků. Ty v prosinci meziměsíčně vyskočily o 0,8 %, zatímco trh počítal pouze s 0,2 %. Meziroční nárůst pak dosáhl 5,1 %.

Společná evropská měna v průběhu minulého týdne posílila na nejsilnější hodnoty za poslední téměř tři roky. Poprvé od dubna 2018 kurz atakoval hladinu 1,2350 USD/EUR. Po mírné korekci ve druhé polovině týdne znamenala výše diskutovaná americká data z trhu práce opětovnou podporu pro společnou evropskou měnu. Silné euro se zrcadlilo i v posilování středoevropských měn. Zlotý i forint ruku v ruce během týdne zhodnotily o zhruba procento. Pouze česká koruna vyšla v prvních lednových dnech naprázdno. Její kurz se po celý týden pohyboval mezi 26,10 a 26,25 CZK/EUR. Na rozdíl od sousedních měn koruna zaznamenávala zisky již v závěru loňského roku.

Zatímco z epidemického pohledu opět patříme k nejhorším na světě, v minulém týdnu zveřejňovaná data nezklamala. Až na listopadovou průmyslovou výrobu, kterou stáhl především propad ve výrobě osobních automobilů (podobněji jsme komentovali zde https://bit.ly/35mTRGB). Prosincový PMI ale ukázal, že optimismus průmyslníkům nechybí, když vnímají zvyšující se produkci, rostoucí zakázky, a dokonce vyjádřili ochodu zvyšovat zaměstnanost v sektoru. Samozřejmě pomáhá příznivé vnější prostředí, jak koneckonců dokazuje vývozní aktivita a statistiky ze zahraničního obchodu.

Zdroj informací

Jan Vejmělek, Hlavní ekonom, Vedoucí odboru Ekonomický a strategický výzkum, Komerční banka

Datum

11. ledna 2021

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.1528 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál