Finanční trhy stále hledají pevný bod


Finanční trhy stále hledají pevný bod

Obavy z propadu trhu práce v USA dnes dokreslí další týdenní údaje o počtu žádostí o podporu v nezaměstnanosti. Čeká se jejich další extrémní nárůst.

Po šokujícím údaji o týdením nárůstu počtu žádostí o podporu v USA minulý týden se k tomuto údaji dnes upírá opět velká pozornost, přičemž se čeká řádově podobně špatný či spíše ještě horší výsledek. Odhady jsou v tomto prostředí logicky silně nejisté a ve zvýšené míře dány expertními odhady.

V popředí vývoje finančního trhu stále zůstávají zprávy o vývoji epidemie. Vlády v Evropě prozatím prodlužují současná omezení, když zatím není zřejmé od jaké míry se pandemickou křivku daří dostat pod kontrolu. Naději poskytuje pokles úmrtí v Itálii a relativně pomalé šířen nemoci v Německu, Holandsku, Švýcarsku a dalších zemích. Naopak větší nárůsty úmrtí hlásí Španělsko a Velká Británie. Asijké akciové trhy se dnes pohybují smíšeně. Akciové futures v USA a Evropě po včerejším poklesu nepatrně rostou. Koruna po včerejším oslabení mírně posiluje a řídí se především vývojem averze vůči riziku.

Včera zveřejněné předstihové indikátory potvrdily, že zatímco čínská výrobní aktivita se v březnu mírně zvýšila, v západních ekonomikách a ve střední Evropě naopak klesá. Akciové trhy v Evropě i USA zahájily druhé čtvrtletí poklesem kolem cca 3-5 %. Česká koruna proti euru včera oslabila k hladině 27,60 CZK/EUR, a poté posílila o 10 hal. Dolar posílil k 1,091 USD/EUR a dnes začíná poblíž 1,095 USD/EUR.

Index výrobní aktivity v USA ISM klesl jen lehce pod úroveň 50ti bodů, což je výrazně lepší než se čekalo, ale březnový údaj ještě obsahuje málo vlivu pandemie. Ovšem i index zaměstnanosti ADP se sice výrazně zhoršil, ale nikoliv tak jak, v průměru analytici čekali.

Index nákupních manažerů v ČR klesl na 41,3 body z předchozí úrovně 46,5 bodů. Jinými slovy, výrobní aktivita, jejíž pokles se v minulých měsících snižoval, nyní prudce klesla. Něco podobného se s ohledem na březnový vývoj čekalo a o překvapení trhu nelze hovořit. Blíže viz zde. Polský PMI klesl podobně jako český, zato jindy překvapivě vysoký maďarský PMI spadl pod 30 bodů. Ovšem vypovídací schopnost maďarského PMI je slabá.

Naopak potěšilo zveřejnění čínského PMI indexu, který se z úrovně 40,3 body vyšvihl lehce nad 50 bodů. To znamená, že ve výrobě nyní lehce začíná převažovat expanze, zatímco analytici stále čekali kontrakci (medián 45 bodů). Obdobný vývoj s řadou modifikací by mohl nastat v Evropě, ale vývoj je zatím nejistý. Stále je otázkou, z jak nízké úrovně se budou ekonomiky zvedat, až začnou opravdu opět skutečně růst.

Bankovní rada České národní banky uvolnila limity tří úvěrových ukazatelů pro posuzování žádostí o nové hypotéky. Guvernér Rusnok vysvětlil, že dočasné nastavení úvěrových standardů se může v souvislosti s aktuální pandemií koronaviru stát nadměrně přísné a proto přistoupila ČNB k této změně. Blíže viz zde.

Státní rozpočet ČR hospodařil za první tři měsíce tohoto roku s deficitem 44,7 mld. Kč. Oproti stejnému období minulého roku je tak výsledek horší o 35,5 mld. Kč. Větší deficit jsme mohli vidět pouze v roce 2010 jako dozvuk globální hospodářské krize. Blíže viz komentář zde.

Včerejší aukce státních dluhopisů překonala svým objemem své rekordy z předchozího týdne, když ministerstvo financí umístilo na trh dalších 87,4 mld. Kč. Blíže viz zde.


Psát příspěvky smějí jen přihlášení
Žádný komentář dosud nebyl vložen

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

O platformě Trh firem




Reklama

Page generated in 1.3197 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál