MOL otevřel v Maďarsku polyolový komplex za 1,3 miliardy eur

MOL otevřel v Maďarsku polyolový komplex za 1,3 miliardy eur

V Tiszaújvárosu byl slavnostně otevřen polyolový komplex společnosti MOL v hodnotě 1,3 miliardy eur a s výrobní kapacitou okolo 200 000 tun polyolu ročně. Slavnostní ceremoniál, kterého se účastnili maďarský premiér Viktor Orbán, předseda představenstva společnosti MOL Zsolt Hernádi a členka představenstva společnosti thyssenkrupp Ilse Henne, je pro společnost významným milníkem.
Skupina MOL je jediným subjektem ve střední a východní Evropě, který pokrývá celý hodnotový řetězec od zpracování ropy až po výrobu polyolu (široce používaného plastového materiálu).

Skupina MOL při příležitosti dokončení své největší ekologické investice, polyolového komplexu, uspořádala v Tiszaújvárosu slavnostní zahajovací ceremoniál. Licenční smlouvu společnosti MOL, thyssenkrupp a Evonik IP podepsaly v létě 2017, základní kámen komplexu byl položen v září 2019.

Hlavní jednotky byly do Tiszaújvárosu převezeny v letech 2019 a 2020, a to převážně po vodě. Následovalo dokončení zařízení na výrobu peroxidu vodíku, oxidu propylenu, polyolu a propylenglykolu. Kromě čtyř hlavních závodů byl vybudován také pilotní závod na výrobu polyolů, laboratoř pro zajištění kvality a výzkumné a vývojové centrum v Százhalombattě.

„Jsem hrdý na to, že jsme dokončili komplex Polyol. Byla to skutečná týmová mezinárodní spolupráce, na které se v uplynulých šesti letech podílelo tisíce skvělých lidí. Umožnilo nám to realizovat historicky největší investici Skupiny MOL a možná největší stavbu v moderní maďarské historii.
Ušli jsme dlouhou cestu, ale ta před námi je ještě delší. Tento polyolový komplex významně posílí pozici a konkurenceschopnost naší společnosti, a to v celém hodnotovém řetězci od zpracování ropy až po výrobu polyolů. Investice vrátila Tiszaújváros na mapu evropského chemického průmyslu a zařadila ho mezi nejdůležitější průmyslová centra v regionu," řekl Zsolt Hernádi, předseda představenstva a CEO společnosti MOL.

„Díky kombinaci osvědčených technologií s inovativními řešeními zavádíme tímto polyolovým komplexem nová kritéria z hlediska účinnosti, šetrnosti k životnímu prostředí a automatizaci,” dodala Nadja Håkansson, CEO společnosti thyssenkrupp Uhde.
„Jsme vděční za intenzivní a důvěryplné partnerství se společností MOL. Tento závod je skutečně průlomovým projektem a skvělou ukázkou toho, jak v thyssenkrupp Uhde umožňujeme ekologickou transformaci průmyslu. Díky plně integrovaným a vysoce automatizovaným výrobním jednotkám budou cenné polyolové chemikálie vyráběny vysoce efektivním a udržitelným způsobem.”

Významná investice pro celý region

Na projektu se podílel mezinárodní tým tisíců odborníků. Inženýrské práce probíhaly v Německu, Thajsku, Indii a Maďarsku. Vybavení závodu pochází z 24 zemí. Na výstavbu komplexu bylo použito 75 000 metrů krychlových betonu, 13 000 tun oceli, 2 500 kilometrů kabelů a 700 kilometrů potrubí, které byly položeny za více než 18 milionů pracovních hodin.

Maďarská vláda přispěla na projekt částkou 131,5 milionu eur. Z toho 93,6 milionu eur formou úlevy na dani z příjmu právnických osob, o kterou lze požádat, jakmile bude investice uvedena do provozu, a 37,9 milionovou eurovou investiční dotací na základě samostatného rozhodnutí vlády.

Polyol je jednou z nejvyhledávanějších surovin pro výrobu plastů, která se používá v celé řadě průmyslových odvětví od výroby automobilů až po oděvy a izolace. Polyuretan se vyrábí z polyolu a je základním materiálem pro mnoho výrobků dlouhodobé spotřeby, se kterými se setkáváme v každodenním životě.

Polyuretan vyrobený z polyolu se používá:

  • Na výrobu pěnových a postelových matrací, pěn do pohovek a křesel a tuhých pěn na izolaci ledniček
  • Na výrobu izolačních materiálů používaných ve stavebnictví, ať už izolaci fasády budovy nebo potrubí
  • Na výrobu tmelů a lepidel dostupných v běžných stavebninách a na výrobu pružných gumových podrážek běžeckých bot.

Závod Tiszaújváros bude vyrábět polyol jednou z nejúčinnějších a nejekologičtějších metod, které jsou v současné době k dispozici. Podle kalkulací společnosti MOL bude závod k finančním výsledkům skupiny přispívat částkou téměř 150 milionů eur ročně a poskytne dlouhodobé zaměstnání téměř 300 lidem.

Skupina MOL posiluje své podnikání zaměřené na výrobu chemických látek již téměř deset let: v roce 2015 byl dokončen nový závod na extrakci butadienu s investicí 35 miliard forintů a v roce 2018 následoval závod na výrobu syntetického kaučuku (S-SBR) s investicí 100 miliard forintů. V roce 2016 společnost oznámila zásadní strategickou změnu s cílem připravit se rozšířením svého portfolia na energetickou transformaci a svět bez fosilních paliv.

V rámci třetí a největší vlny investic do petrochemického průmyslu je vedle polyolového komplexu nejdůležitějším prvkem závod na výrobu polypropylenu, představující investici ve výši 65 miliard HUF. V rámci životního cyklu se investice blíží k 2 miliardám eur a zabezpečí dlouhodobou budoucnost chemického průmyslu.

Zdroj informací

MOL  a NejBusiness.cz
Foto: MOL

Datum

23. května 2024

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme

Zajímavosti a tiskové zprávy

5. července 2024

Výroba vozidel v Česku nadále roste

V České republice bylo v prvních pěti měsících vyrobeno 651 935 osobních vozidel. To je téměř o 10 % víc...

30. června 2024

Největší fotovoltaický střešní projekt v Česku: V CTParku Bor na Plzeňku

Přední evropská developerská společnost CTP vybudovala bez využití finanční dotace dosud nejrozsáhlejší...

13. června 2024

Skanska uvádí na trh novou lokalitu, Habitat Malešice nabídne multifázový projekt s více než 1 000 byty

Skanska představuje svůj doposud největší rezidenční projekt s názvem Habitat a spouští prodej první...

24. května 2024

NOBO AUTOMOTIVE bude vyrábět sedladla pro BMW v GARBE PARKU České Budějovice

Společnost GARBE, specialista na logistické a průmyslové nemovitosti ve střední a východní Evropě,...

20. května 2024

Bonami expanduje do Itálie

onami, prodejce nábytku dekorací a vybavení do domácnosti, se rozšiřuje na další trh, tentokrát do Itálie....

10. května 2024

Investiční fond Vetfund otevírá nejmodernější veterinární kliniku v ČR

V Praze na Palmovce zahájila od května svou činnost nejmodernější veterinární klinika v České republice....

2. května 2024

VDT Technology dokončila projekt digitálního dvojčete úpravny vody

VDT Technology, vývojář digitálních aplikací pro vodárenský průmysl, dokončil spolu s partnery inovativní...

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

Reklama

Page generated in 2.1555 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál