Houbové obaly z jižní Moravy získaly prestižní ocenění produktového designu Red Dot

Houbové obaly z jižní Moravy získaly prestižní ocenění produktového designu Red Dot

Příběh kluků z Kyjova, kteří se rozhodli zbavit planetu části plastových obalů za pomoci houbového mycelia, pokračuje.
Startup Myco ve spolupráci s designérkou Kateřinou Gálovou a grafickým studiem Takuu za jeden ze svých produktů získali prestižní ocenění produktového designu Red Dot. 

Myco SafePads jsou papírová kapsle naplněná inovativním materiálem využívajícím růstu mycelia v odpadní surovině – v tomto případě jde konkrétně o piliny. Jedná se tedy o 100% přírodní a přírodně rozložitelné řešení.
Ochranné polštářky tlumí nárazy a rozkládají je na větší plochu. Ve spojení s kartonem jde o univerzální obalové řešení Myco 4Pack vhodné i pro sofistikované aplikace. Zabalit lze citlivou elektroniku, křehké lahve nebo i robustní strojní součásti. Používat je lze však i samostatně jako jednoduchý výplňový či fixační prvek. Představují ekologickou alternativu plastových obalových materiálů (polystyren, PUR, PE atd.) a reagují tak na naléhavou potřebu ekologických obalových řešení.

Vývojem materiálu na bázi mycelia se soustavně zabýváme od roku 2021, nicméně první pokusy probíhaly již 2 roky předtím. Myco SafePads a 4Pack jsou naším nejnovějším produktem, který vzešel z požadavků trhu na ekologické obalové materiály,” vysvětluje David Šohaj Minařík, jeden ze zakladatelů a CEO společnosti. 

Ekologické obalové řešení v praxi

Že se jedná o velmi slibný a zajímavý produkt, dokazuje i zpětná vazba od zákazníků. Například společnost CAMEA, která od roku 1995 vyvíjí a vyrábí inteligentní řešení pro dopravu a průmysl, zvolila pro jeden ze svých produktů právě oceňovaný obalový systém.
“Doposud jsme pro balení našich vážicích senzorů používali pěnové vycpávky a běžně dostupné krabice. Firma Myco nám poskytla celkové řešení na míru zahrnující fixace z jejich jednotek SafePads a kartonu, robustní kartonové krabice a papírové lepicí pásky. Takto jsme dospěli k několika výhodám: jednoduchá manipulace, čistý design, větší ochrana produktu, a hlavně je teď celé balení z biodegradabilního materiálu. Do budoucna chceme s pomocí firmy Myco zabalit všechny naše výrobky,” popisuje Martin Fučík z oddělení marketingu společnosti CAMEA.

Dobrou zkušenost s myceliem má i firma Počítárna, která nabízí počítače, monitory, telefony a další elektroniku. „Začali jsme ochranné rožky z materiálu Myco používat při balení monitorů a All in One počítačů, které jsou náchylnější na poškození při přepravě,” říká Tomáš Netopil, spoluzakladatel společnosti Počítárna.cz.
Množství zásilek poškozených přepravou se jim díky tomuto řešení snížilo o neuvěřitelných 80 procent. „Investice do tohoto inovativního balicího materiálu se nám tak už několikanásobně vrátila. Navíc se nám zvýšila i úspěšnost uznávání reklamací přepravními společnostmi, které mají velmi přísná kritéria a v minulosti nám proto část poškození způsobených přepravou neuznaly. Náklady na opravu či náhradu zboží jsme tak museli hradit v plné výši my,” dodává Netopil. 

O řešení mají zájem i obalářské společnosti. Například Servisbal, který už více než třicet let nabízí inovativní způsoby balení, navrhl obalové řešení s použitím Myco 4Pack pro balení hřídelí průmyslových technologií.
„Ve spolupráci s firmou Myco jsme navrhli fixační vložku z podhoubí a vlnité lepenky, která šla snadno ohnout a skvěle se tak přizpůsobila neobvyklému tvaru produktu, díky kombinaci těchto materiálů je možné předejít k poškození čepů na konci hřídelí, ” popisuje Lukáš Jiří Horčička, ředitel společnosti Servisbal. 

Kromě skvělých vlastností srovnatelných s konvenčními balicími materiály nabízí řešení Myco 4Pack ještě jednu zásadní výhodu. Představuje totiž zajímavou příležitost v rámci ESG strategie firem. Umožňuje organizacím snížit ekologickou stopu, šetřit vodu a vyhnout se použití neobnovitelných zdrojů.
„Je to ekologický obalový materiál, jehož výroba je levná a energeticky nenáročná. A jako odpad nijak nezatěžuje přírodu. Firmy, které začaly mycelium využívat, svým zákazníkům, zaměstnancům i investorům jasně ukazují svůj zájem o udržitelné a ohleduplnější podnikání,” podotýká Martin Janča, obchodní ředitel společnosti Myco. 

Myceliový materiál nabízí široké možnosti využití

Český biotechnologický startup Myco, který za produkty z lesklokorky a odpadů ze zemědělského a dřevozpracujícího průmyslu stojí, se svým nápadem, jak snížit nadbytečné používání plastu, dostal až do celosvětového finále soutěže Energy Globe Award, získal ocenění Startup roku v rámci Vodafone Nápad roku 2022 a také 1. místo v kategorii Startup v Generali SME EnterPRIZE 2023.

Kromě obalových materiálů Myco vyrábí ekologické difuzéry do auta i domácnosti, nosiče pachových koncentrátů a spolupodílí se například na vývoji ekologické dřevotřísky bez použití formaldehydu či výzkumu využití houbového materiálu pro absorbci olejů při odstraňování znečištění. 

 

Zdroj informací

Myco a NejBusiness.cz
Foto: Myco

Datum

17. dubna 2024

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.5432 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál