Čtyři projekty z Česka mají šanci získat evropskou cenu za inovace v politice

Čtyři projekty z Česka mají šanci získat evropskou cenu za inovace v politice

Sedmý ročník prestižní soutěže Innovation in Politics Awards zná své finalisty. Z více než tří set přihlášených projektů z celé Evropy se do užšího výběru dostaly čtyři výjimečné projekty z České republiky – využití TrollWallu během prezidentské kampaně Petra Pavla k ochraně před nenávistnými projevy na internetu, projekt participativního rozpočtu Změň To! pro mladé lidi z Říčan, datový portál Královéhradeckého kraje a využití dronů v integrovaném záchranném systému v Plzni. Vítězové budou vyhlášeni v květnu 2024 na slavnostním ceremoniálu v Barceloně.

Institut pro inovace v politice uděluje prestižní Cenu za inovace v politice (Innovation in Politics Awards) jedinečným projektům a politikům, kteří se aktivně podílejí na vytváření demokratičtější, inkluzivnější a udržitelnější budoucnosti své komunity, regionu nebo země.

Inovativní projekty na místní, regionální a celostátní úrovni státní správy představují vizionářské snahy o zlepšení veřejného života a posouvají hranice politické činnosti. Projekty lze nominovat v 7 kategoriích: demokracie, technologie pro demokracii, ochrana klimatu, vzdělávání, zlepšování veřejné správy, sociální soudržnost a místní rozvoj. Letos se tisícihlavá občanská porota zabývala více než 300 přihlášenými projekty z 26 zemí Evropy. Mezi finalisty jsou čtyři české projekty.

Digitální štít proti nenávisti na internetu

Sociální sítě jsou dnes plné nenávistných a extremistických komentářů, zejména v souvislosti s politickými kampaněmi. Revoluci v online debatách přináší TrollWall, unikátní nástroj ze Slovenska, který pomocí neuronové sítě poháněné umělou inteligencí odhaluje a skrývá komentáře považované za nenávistné nebo vulgární.

Umožňuje uživatelům zobrazovat a rozhodovat o tom, zda budou komentáře viditelné, nebo skryté, a zároveň zajišťuje transparentnost. Přizpůsobuje se také různým jazykovým nuancím a moderuje komentáře s ohledem na kulturní kontext.

TrollWall byl použit také v kampani prezidenta Petra Pavla, za kterou byl nominován v kategorii technologie pro demokracii. Díky němu výrazně poklesla míra nenávisti a dezinformací na online platformách budoucího prezidenta.

V posledním měsíci kampaně nástroj odsunul na vedlejší kolej téměř 50 000 hanlivých komentářů a umlčel 20 % diskurzu. Tato demokratická technologie integrovaná do kampaně nejenže ochránila Petra Pavla před nekorektními komentáři, ale také ukázala transparentní, mobilizovaný a technologicky vyspělý přístup politické strany, který vedl k Pavlovu úspěchu.

Triumf kampaně s využitím technologie TrollWall je příkladem potenciálu revoluce v politickém diskurzu a představuje precedens pro politické strany po celém světě.

Mladí lidé mají možnost změnit tvář svého města

Město Říčany si dalo za cíl vzbudit zájem mladých lidí o věci veřejné. Pro občany ve věku 12 až 25 let vytvořilo platformu Změň To!, kde mohou podávat své návrhy na zlepšení veřejného prostoru. Za tuto iniciativu získalo nominaci v kategorii technologie pro demokracii.

Odborníci pomáhají mladým lidem analyzovat a rozvíjet nápady, navrhovat rozpočet a transformovat je do podoby návrhů projektů, které jsou následně prezentovány veřejnosti s cílem najít dostatečnou podporu pro jejich realizaci. V říjnu 2023 bylo předloženo 14 různých projektových nápadů. Na realizaci tří projektů s největším počtem hlasů vyčlenila radnice ze svého rozpočtu jeden milion korun.

Díky tomuto participativnímu projektu získávají mladí lidé reálné zkušenosti v různých oblastech: projektový management, finanční plánování, PR a marketing, veřejné vystupování a prezentační dovednosti, týmová práce a mnoho dalších. Dozvídají se o principech demokracie a volebním procesu, což je obzvláště důležité, protože mnozí z nich dosud nevolili.


Všechna data na jednom místě

Třetím českým projektem z kategorie technologie pro demokracii je datový portál Královéhradeckého kraje. Občané žijící v této části republiky tak nemusí trávit hodiny hledáním informací o svém regionu. Všechna volně dostupná regionální a statistická data či strategické dokumenty najdou na jednom místě - na portálu Data KHK.

Portál nabízí informace v podobě přehledných infografik, statistik, trendů, map, výročních zpráv nebo katalogu dat v podobě otevřených dat. Slouží také jako rozcestník ke všem portálům a aplikacím Královéhradeckého kraje. Webové stránky jsou snadno přístupné každému 24 hodin denně, 7 dní v týdnu.

Modernizace integrovaného záchranného systému

Drony mají v dnešní době širokou škálu využití. V projektu, který získal nominaci v kategorii zlepšování veřejné správy, se město Plzeň rozhodlo zapojit drony do krizového řízení a výrazně tak modernizovat svůj systém reakce na mimořádné události.

Úspěšné nasazení dronů ve scénářích, jako je monitorování fotbalových zápasů, asistence při policejních operacích, pátracích a záchranných akcích nebo zásahy hasičů, nejen posílilo integrovaný záchranný systém, ale také etablovalo Plzeň jako lídra ve využívání nejmodernějších technologií pro zvýšení bezpečnosti veřejnosti.

Funkce živého vysílání z dronu poskytuje okamžité informace přímo z terénu, což pomáhá přijímat rychlá a efektivní rozhodnutí. Projekt rovněž zavedl inovativní metodu vytváření podrobných 3D modelů pro vyšetřování dopravních nehod, což zlepšuje situační analýzu a tvorbu strategií. Transformační přístup vedení města navíc přesáhl hranice Plzně. Cenné poznatky a zkušenosti z různých případů posloužily nejen místním záchranným složkám, ale i veřejnému a komerčnímu sektoru v celé zemi.

Výherci budou vyhlášeni v květnu

Nejlepší projekt v každé ze sedmi kategorií bude vyhlášen na slavnostním večeru 2. května v Barceloně. Více informací o ocenění Innovation in Politics Awards naleznete na webu www.innovationinpolitics.eu.

Zdroj informací

Seesame a NejBusiness.cz
Foto: Seesame

Datum

8. února 2024

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2592 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál