ABB kupuje společnost Sevensense a posiluje své vedoucí postavení v oblasti mobilní robotiky nové generace s umělou inteligencí

ABB kupuje společnost Sevensense a posiluje své vedoucí postavení v oblasti mobilní robotiky nové generace s umělou inteligencí

Společnost ABB oznámila, že koupila švýcarskou start-upovou firmu Sevensense, která byla založena v roce 2018 jako spin-offová společnost švýcarské technické univerzity ETH Curych a která je předním výrobcem technologie 3D vizuální inteligence s podporou AI pro autonomní mobilní roboty (AMR).

„V současné době čelí naši zákazníci kritickému nedostatku kvalifikovaných pracovních sil a tento krok nám umožní vytvořit pro ně flexibilní pracoviště, kde se roboty mohou autonomně pohybovat v těsné blízkosti člověka,“ uvádí Sami Atiya, prezident ABB Robotika a automatizace.
„Každý mobilní robot vybavený touto technologií skenuje určitou část budovy a všechny společně tak vytvářejí kompletní mapu pracovního prostoru, která jim umožňuje autonomně se pohybovat v dynamickém a proměnlivém prostředí.“

Akvizice navazuje na minoritní investici ABB do společnosti Sevensense, která se připojila k inovačnímu ekosystému ABB v roce 2021, tedy ve stejném roce, kdy ABB získala společnost ASTI Mobile Robotics. Po pilotních zákaznických projektech v automobilovém a logistickém průmyslu začlení ABB technologii Sevensense do svého portfolia AMR, které nabízí kombinaci špičkové rychlosti, přesnosti a odpovídající nosnosti.

Průkopnická navigační technologie společnosti Sevensense kombinuje umělou inteligenci a 3D vidění, což umožňuje AMR pružně se rozhodovat a rozlišovat mezi statickými a mobilními objekty v dynamickém prostředí.
Pomocí ručního navádění vytvoří mobilní roboty s technologií vizuální simultánní lokalizace a mapování (Visual Simultaneous Localization and Mapping, Visual SLAM) mapu, kde se mohou samostatně pohybovat, což zkracuje dobu uvedení do provozu na několik dnů a umožňuje mobilním robotům autonomně pracovat ve složitých, dynamicky proměnlivých prostředích v těsné blízkosti lidí. Sdílené mapy jsou neustále aktualizovány, tudíž oproti jiným navigačním technologiím lze zajistit jak okamžitou škálovatelnost bez přerušení provozu, tak větší flexibilitu.

Větší autonomie

Tato navigační technologie s umělou inteligencí již dnes transformuje odvětví automobilové výroby a logistiky a umožňuje rychlejší a efektivnější operace. Systém Visual SLAM s podporou ABB AMR bude využívat např. výrobce automobilů Ford v USA, na poli intralogistiky dále společnost Michelin ve Španělsku. Další automobiloví výrobci budou tuto technologii zavádět ve Velké Británii, Finsku a Německu.

„Jedinečná technologie ABB nabízí větší autonomii a kognitivní inteligenci a otevírá cestu k přechodu od lineárních výrobních linek k dynamickým sítím. Inteligentní roboty AMR autonomně navigují k výrobním buňkám, sledují skladové zásoby a sdílejí tyto informace s ostatními roboty, přičemž bezpečně spolupracují v těsné blízkosti lidí,“ uvádí Marc Segura, prezident ABB Robotika.
„Díky akvizici společnosti Sevensense se ABB stává lídrem v oblasti AMR nové generace a nabízí vizuální SLAM v autonomních mobilních robotech spolu s integrovaným portfoliem zahrnujícím roboty a řešení pro automatizaci strojů vybavených špičkovým softwarem s vysokou přidanou hodnotou.“

Gregory Hitz, generální ředitel společnosti Sevensense, uvádí: „Jedná se o významný okamžik na naší společné cestě, kdy otevíráme naši technologii širšímu spektru trhů a odvětví. Společnost ABB je pro nás ideálním partnerem pro další rozšiřování naší platformy pro 3D vizuální autonomii, která slouží výrobcům OEM v odvětví automatizované manipulace s materiálem a servisní robotiky. Společně nově definujeme hranice robotiky využívající umělou inteligenci.“

Revoluční technologie, která zajišťuje vysokou efektivitu, flexibilitu a přesnost výroby a intralogistiky, bude i nadále nabízena pod názvem Sevensense zákazníkům působícím v širokém spektru odvětví.

Partnerství se společností Sevensense je důkazem úspěchu závazku společnosti ABB podporovat inovace nové generace. Prostřednictvím svého partnerského ekosystému a spolupráce se start-upy a univerzitami vyvíjí ABB špičkové technologie ve prospěch globálních podniků. Přibližně 35 zaměstnanců společnosti Sevensense bude i nadále sídlit v její švýcarské pobočce v Curychu.

Zdroj informací

ABB a NejBusiness.cz
Foto: ABB

Datum

25. ledna 2024

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2212 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál