Liberecké Denso přeměnilo nevyužívanou průmyslovou plochu v největší firemní fotovoltaiku v kraji

Liberecké Denso přeměnilo nevyužívanou průmyslovou plochu v největší firemní fotovoltaiku v kraji

V areálu libereckého závodu na výrobu automobilových komponentů, společnosti Denso, vyrostla na části nevyužité průmyslové plochy největší firemní pozemní fotovoltaická instalace v Libereckém kraji.
Bezmála čtyři tisíce panelů o výkonu 1,7 MWp zde budou vyrábět elektřinu, která se spotřebuje přímo v továrně a dlouhodobě tak Densu přinese značné finanční úspory. Projekt realizovala pro ČEZ ESCO společnost Greenbuddies, která se zde úspěšně vypořádala s komplikovaným geologickým podložím.

Investovat do fotovoltaické elektrárny se rozhodli v libereckém Densu, který je předním dodavatelem automobilových komponentů. V okrajové části jejich závodu, která se řadí mezi nevyužívané průmyslové lokality, vyrostla pozemní elektrárna o instalovaném výkonu 1,7 MWp.
Elektrárnu tvoří 3724 solárních panelů, které se ročně postarají o výrobu přibližně 1,6 GWh elektrické energie, což je průměrný roční odběr asi 450 českých domácností. Firma Denso spotřebuje elektřinu přímo v závodě, čímž si zajistí energetické úspory z distribuční sítě. Přínosem instalace fotovoltaiky je také snížení uhlíkové stopy továrny.

Realizaci měla na starosti společnost Greenbuddies, která se podílela na jeho představební fázi zpracováním detailní projektové dokumentace pro provedení stavby a nákupem komponentů, dále zajišťovala instalaci celé elektrárny a její závěrečné uvedení do provozu. Pro spolupráci si je opětovně vybral investor celého projektu a jejich dlouhodobý partner, ČEZ ESCO.

Pozitivním aspektem projektu byla pečlivě vypracovaná prováděcí dokumentace dle nejnovějších technických standardů, kterou Greenbuddies zpracovali a díky které se následně vyhnuli jakýmkoliv dodatečným úpravám v procesu realizace.
„Detailně připravená dokumentace je alfou a omegou. Podle ní se nakupují komponenty a odvíjí celý průběh stavby. Na profesionálně odvedenou práci v této oblasti klademe extrémní důraz,“ komentuje Aleš Spáčil, spolumajitel společnosti Greenbuddies.

Optimalizace provozních nákladů

V průběhu realizace si Greenbuddies poradili se složitým geologickým podložím. „Práci nám komplikoval fakt, že jsme při zatloukání fotovoltaické konstrukce narazili v půdě na nečekané množství větších kamenů, což zpomalilo proces instalace. Abychom vše stihli ve smluveném termínu, rozhodli jsme se zařadit více ramovacích strojů, pomocí kterých se konstrukce zasazuje do země,“ pokračuje Aleš Spáčil a dodává: „Plnění závazků vyplývajících ze smlouvy a výsledná spokojenost klienta je naší prioritou.“

S ohledem na nestabilní ceny energií hledá stále více firem možnosti, jak ušetřit a optimalizovat provozní náklady, což potvrzují i slova generálního ředitele ČEZ ESCO, Kamila Čermáka: „Stále více zákazníků se na naši společnost obrací, protože si uvědomují svoji klimatickou zodpovědnost a zároveň vnímají rychlou návratnost takové investice.
Právě sektor automotive v posledních měsících do fotovoltaiky hodně investuje. Firmy vědí, že si takto mohou rychle zajistit efektivní a cenově dostupný zdroj bezemisní elektřiny a posílit svou energetickou nezávislost. Chtěl bych zástupcům Denso poděkovat, naše spolupráce probíhala výborně, a i díky tomu se podařilo elektrárnu zprovoznit v rekordním čase šest měsíců. Velmi také oceňuji nasazení našich subdodavatelů, včetně Greenbuddies,“
vysvětluje Kamil Čermák.

Obnovitelné zdroje primárně na brownfieldech

V rámci strategie rozvoje Libereckého kraje do roku 2027 se počítá s budováním obnovitelných zdrojů primárně na brownfieldech nebo na stávajících stavebních plochách. To splňuje nová fotovoltaická elektrárna realizovaná v okrajové části areálu společnosti Denso, která vyrábí čistou energii a přispívá k ochraně životního prostředí.

Je to významný krok k efektivnímu využití opuštěných a jinak nevyužívaných průmyslových ploch, které před samotnou stavbou fotovoltaiky prochází čištěním a revitalizací. Instalace FVE na brownfieldech také podporuje cirkulární ekonomiku a snižuje potřebu využívání zelených ploch pro energetické účely. Tento přístup demonstruje, jak mohou inovativní řešení v oblasti energie přinášet pozitivní dopady jak na životní prostředí, tak na ekonomiku, a stává se vzorem pro udržitelný rozvoj v rámci energetického sektoru.

Zdroj informací

Greenbuddies a NejBusiness.cz
Foto: Greenbuddies

Datum

24. ledna 2024

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2933 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál