Inovační centrum Ústeckého kraje spustilo na UJEP digitální dílnu pro veřejnost

Inovační centrum Ústeckého kraje spustilo na UJEP digitální dílnu pro veřejnost

Ústecký kraj spolu s Fakultou strojního inženýrství Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem a Inovačním centrem Ústeckého kraje otevřely v úterý 9. ledna sdílenou digitální dílnu DigiLab.
Otevřené pracoviště sestávající z elektronické laboratoře, dílny s technologiemi pro 3D tisk a virtuální realitu a polytechnické dílny bude sloužit pro popularizaci technického vzdělávání i realizaci inovativních či podnikatelských nápadů studentů, firem i širší veřejnosti.

Slavnostní otevření DigiLabu proběhlo v budově Centra materiálů, mechaniky a technologií (CEMMTECH) na FSI UJEP za účasti reprezentantů hlavních partnerů projektu radní Ústeckého kraje Ivy Dvořákové, děkana Fakulty strojního inženýrství UJEP Jaromíra Caise a ředitele Inovačního centra Ústeckého kraje (ICUK) Martina Maty.

„DigiLabem chceme veřejnosti, studentům i firmám nabídnout profesionální otevřené pracoviště, kde si za pomoci expertů z fakulty strojního inženýrství osahají moderní technologie 3D tisku, virtuální reality, konstrukčního softwaru, ale i základního strojařského a elektronického vybavení, které jim pomůže vizualizovat a zhmotnit jejich inovativní nápady. Naším cílem je jak povzbudit kreativitu a zpopularizovat technologie, tak pomoci s byznysovou stránkou jejich nápadů,“ vysvětluje smysl sdílené digitální dílny Martina Mata, ředitel ICUK, které projekt DigiLab iniciovalo.

Podpora zájmu o technické vzdělávání u mladých

„Moderní technologie dostupné veřejnosti, jejich popularizace a zvyšování zájmu o technické vzdělávání jsou klíčovými aspekty při transformaci regionu. Podobná otevřená dílna s moderními technologiemi v regionu dosud chyběla. Chceme jít ale dále. Na DigiLabu si koncept sdílené infrastruktury vyzkoušíme pro rozsáhlejší Laboratoř robotiky a testování, kterou chystáme v rámci projektu Transformačního centra Ústeckého kraje,“ doplňuje radní Ústeckého kraje pro oblast přípravy a realizace projektů Iva Dvořáková.

„Technika, technologie, strojní inženýrství jsou parádní věci. Velmi vítáme jakoukoliv inciativu, která vede k popularizaci našeho oboru. Věřím, že DigiLab povzbudí zájem o technické vzdělávání u mladých lidí, ale nejen u nich. Skvělé také je, že půjde o další příležitost jak se potkat s kreativními studenty a firmami,“ dodává přínosy děkan Fakulty strojního inženýrství Jaromír Cais.

Sdílenou digitální dílnu DigiLab tvoří tři pracoviště v budově CEMMTECH na FSI UJEP. Elektronická laboratoř nabídne prostor pro badatelské aktivity a osvojení si nových dovedností v oblastech zapojování elektronických obvodů řízených mikropočítačem, pájení elektronických obvodů, konstrukce a programování robotických modelů na platformě Arduino a Raspberry Pi s přesahem do tzv. Internetu věcí a senzoriky nejrůznějších variant.

3D a VR dílna zprostředkuje propojení technologického procesu: od 3D modelování a 3D skenování až po následný 3D tisk s využitím různých filamentů včetně resinového 3D tisku a tisku na plotteru a s finálním převodem získaného modelu do virtuální reality.

A třetí pracoviště polytechnická dílna, vybavená mj. CNC frézkou a laserovou stanicí pro přesné řezání, vrtání a perforování, pak umožní osvojení si pracovních činností s ručním nářadím a návykům v dodržování bezpečnostních předpisů, jako je tomu v reálných podmínkám podniku.

DigiLab bude v pilotním režimu fungovat pro jednotlivce z řad veřejnosti a firem v úterý, ve středu a ve čtvrtek od 14.00 do 20.00 h. Pro školní, studentské anebo firemní kolektivy pak v pátek od 9.00 do 15.00 h. Po individuální domluvě i v sobotu. Už nyní prostory využívá studentský tým projektu RobUL, který s podporou ICUK připravuje robota do soutěže First v USA.

Prostory DigiLabu, i jednotlivá pracoviště zvlášť je nutné si předem zamluvit přes rezervační systém na webu ICUK: DigiLab - Sdílená digitální dílna (icuk.cz). Využití dílny je podmíněné vstupním zaškolením a technickým dozorem, který budou zajišťovat studenti a pracovníci FSI UJEP. Sdílená digitální dílna DigiLab vznikla díky podpoře projektu Smart akcelerátor pro Ústecký kraj III, registrační číslo CZ.02.01.02/00/22_009/0004316.

Zdroj informací

Inovační centrum Ústeckého kraje, Mládež.cz, eČechy.cz a NejBusiness.cz
Foto: Inovační centrum Ústeckého kraje

Datum

11. ledna 2024

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2959 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál