Z nových technologií mají firmy stále obavy, v obnovu ztracených dat po kyberútoku nevěří

Z nových technologií mají firmy stále obavy, v obnovu ztracených dat po kyberútoku nevěří

Podle průzkumu Dell Technologies s názvem Global Data Protection Index (GDPI) se organizace v roce 2022 setkaly s vyšší mírou přírodních a moderních katastrof než v předchozích letech, což vedlo k větší ztrátě dat, výpadkům a nákladům na obnovu. Přestože mnoho organizací má povědomí o bezpečnosti Zero Trust, zavádí ji nebo to plánuje, jen málo z nich tuto architekturu již plně implementovalo.

Mezi klíčová zjištění průzkumu Dell Global Data Protection Index 2022 patří:

• Většina organizací si není příliš jistá, že by v případě incidentu se ztrátou dat byla schopna obnovit všechny své systémy a data.
• Organizace mají povědomí o standardech architektury Zero Trust, avšak jen málo z nich ji plně implementovalo.
• Obavy, že organizace v příštím roce zažijí kybernetický incident, jsou rozsáhlé. a potenciální dopady finančně náročné – tento strach je pravděpodobně oprávněný, neboť meziročně dochází k narušení stále častěji.

Největší zastoupení v regionu EMEA (Evropa, Střední východ a Afrika) mají organizace, které nasazení Zero Trust zvažují a zkoumají, jak ovlivní jejich byznys. Z výzkumu dále vyplynulo, že organizace, které používají bezpečnostní řešení od více dodavatelů, vydávají na kybernetickou bezpečnost vyšší náklady než ty s jediným dodavatelem. V neposlední řadě jsou pro organizace pozitivním krokem investice do nových technologií – to však musí být doprovázeno robustní podpůrnou infrastrukturou.

V uplynulém roce čítaly kybernetické útoky 48 % všech katastrof, se kterými se setkaly organizace po celém světě (v roce 2021 to bylo 37 %). Průzkum Dell Global Data Protection Index 2022 také odhalil, že 85 % organizací, které používají více dodavatelů pro ochranu dat, vidí přínos ve snížení počtu dodavatelů, a to především finanční. Organizace využívající jediného dodavatele pro ochranu dat vynaložily o 34 % méně peněz na obnovu po kybernetických útocích nebo jiných incidentech než ty, které využívají více dodavatelů.

Průzkum GDPI 2022 dále zjistil, že 91 % organizací po celém světě buď zná, nebo plánuje nasadit architekturu Zero Trust – model kybernetické bezpečnosti, který mění přístup firem k zabezpečení ze spoléhání se pouze na obranu perimetru na proaktivní strategii. V EMEA regionu jej však plně implementovalo pouze 10 % organizací, čímž se umístil na předposledním místě. Největší zastoupení v regionu EMEA mají organizace, ve kterých si rozmýšlejí, co by nasazení Zero Trust znamenalo pro jejich byznys (23 %).

Průměrné náklady na ochranu dat se liší podle počtu dodavatelů

Organizace, které využívají jediného dodavatele pro ochranu dat, stály náklady necelých 460 800 dolarů, zatímco organizace s více dodavateli vynaložily na ochranu dat 697 000 dolarů. Z toho jednoznačně vyplývá, že by firmy měly věnovat pozornost tomu, aby nevyužívaly více dodavatelů řešení pro kybernetickou bezpečnost – tato řešení mezi sebou často nedostatečně spolupracují a jsou náročnější na údržbu.

Roste hrozba kybernetických útoků a důvěra v obnovu ztracených dat je nízká

Většina respondentů se obává, že ochrana dat v jejich organizaci nemusí být schopna vypořádat se s hrozbami jako je malware nebo ransomware. Dále si myslí, že se jejich firma stává zranitelnější tím, jak přibývá zaměstnanců pracujících z domova. V posledních 12 měsících došlo k nárůstu počtu organizací, které byly terčem kybernetického útoku nebo incidentu, a narušení bezpečnosti bylo častěji příčinou ztráty dat a/nebo výpadku systému.

Nové technologie vzbuzují velké obavy

Mnozí se domnívají, že nově vznikající technologie představují riziko pro úniky dat, a tato rizika pravděpodobně přispívají k obavám, že organizacím v příštích dvanácti měsících hrozí narušení provozu. Přijetí kontejnerů a provozu nativních aplikací v cloudu s touto výzvou může pomoci, ale většina rozhodujících pracovníků v IT vidí problém v nedostatku řešení pro ochranu dat v novějších technologiích.

As-a-Service řešení budou hrát prim

Řešení jako služba se v roce 2023 pravděpodobně stanou prioritou v oblasti ochrany dat a budou součástí kybernetické bezpečnosti mnoha organizací. Úložiště, plány a procesy obnovy po havárii a zálohování, jsou nyní tři hlavní priority organizací při výběru as-a-Service řešení.

V dnešním digitálním světě je prakticky vše připojeno k internetu, a proto je potřeba chránit cenná data důležitější než kdy dříve. Toto digitální prostředí vyžaduje moderní strategii ochrany a zabezpečení dat, která bude čelit kybernetickým hrozbám. Společnost Dell pomáhá zákazníkům posílit kybernetickou odolnost tím, že nabízí integrovaný software, systémy a služby pro ochranu dat, které pomáhají zajistit ochranu a odolnost dat a aplikací bez ohledu na to, kde se nacházejí. Díky vestavěným bezpečnostním funkcím, navrženým už při navrhování hardwaru a firmwaru, pomáhá holistický přístup společnosti Dell Technologies organizacím dosáhnout architektury Zero Trust, která posiluje kybernetickou odolnost a snižuje složitost zabezpečení.

Zdroj informací

Dell Technologies a NejBusiness.cz

Datum

14. prosince 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.31 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál