Třetina adventních požárů vzniká v domácnostech

Třetina adventních požárů vzniká v domácnostech

Začíná advent a s ním řada lidí zdobí své domy a byty vánočními dekoracemi. Hořící svíčky na adventním věnci vytváří tu správnou sváteční atmosféru, způsobují však i většinu prosincových požárů, které každoročně zaměstnávají záchranné složky i pojišťovny. Podle průzkumu přitom každá třetí domácnost nemá sjednané pojištění, které případné škody kryje.

V období adventu a vánočních svátků hasiči vyjíždí každoročně ke zhruba 1 200 požárům. Přibližně třetina z nich vzniká v domácnostech, nejčastěji od zápalek, svíček, prskavek a vánoční pyrotechniky. „Dříve, než škrtneme sirkou, bychom si měli uvědomit, že hořící svíčka je otevřený oheň a jako s takovým by se s ní mělo zacházet,“ říká mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Pavla Jakoubková. V loňském roce hasiči zasahovali v období od první adventní neděle do 26. prosince u 1 224 požárů, při nichž došlo ke 120 případům zranění a 9 lidí bylo usmrceno. V drtivé většině případů byly iniciátory požárů zápalky nebo svíčky.

Podle mluvčí pojišťovny Uniqa Evy Svobodové dochází až do samotného Štědrého dne častěji k požárům adventních věnců než vánočních stromků. Až devadesát procent věnců dostupných na trhu je přitom označeno jako dekorace. Tento typ věnců není určený k zapalování svíček, protože nemá nezbytné podkladové mističky. Při vlastnoruční výrobě domácích věnců hasiči doporučují pořídit si speciální adventní svíčky, které jsou ošetřeny voskovou vrstvou. Věnce by naopak neměly být vyrobené z vysoce hořlavých materiálů, jako jsou hobliny, suché dřeviny, papírové ozdoby a podobně. Hasiči důrazně varují, aby uživatelé umisťovali věnce na bezpečné místo, daleko od hořlavých materiálů, a otevřený plamen nikdy nenechávali bez dozoru.

„Mnohdy lidé postaví věnec na stůl například vedle vázy s květinami, špatně posoudí vzdálenost svíčky od naklánějících se větví a dochází k požárům. Takové požáry však nebývají velkého rozsahu a lidé je včas zvládnou uhasit sami i hrníčkem nebo kýblem s vodou,“ uvádí mluvčí Pražského hasičského záchranného sboru Martin Kavka.

Stromky hořely loni rekordně často

Pravidelně se také opakují požáry způsobené vzplanutím vánočních stromků, loni hasiči vyjížděli k 11 takovým případům, což je nejvyšší počet za posledních pět let. „Každý rok dochází k požárům vánočních stromků a v několika případech to dojde až tak daleko, že chytne celý byt. Stromek vzplane během několika vteřin a může rychle zapálit další věci jako sedačku nebo záclony. Takový požár už nelze uhasit vlastními silami. Zplodiny hoření navíc poškodí celý byt, který je pak téměř neobyvatelný,“ upozorňuje Martin Kavka s tím, že často jsou na vině prskavky, které však na stromeček v žádném případě nepatří. V roce 2020 přitom hasiči evidují od stromků jen 4 požáry.

Alkohol může ovlivnit vyplacení pojistky

Mezi další typické vánoční a silvestrovské škody patří podle Evy Svobodové úrazy elektrickým proudem způsobené nekvalitními elektrickými svíčkami a také vážná zranění od nespolehlivé pyrotechniky často pochybného původu. Pojišťovny zaznamenávají také zvýšený počet škod, u kterých sehrál roli alkohol. Ten ale může být důvodem k odmítnutí vyplacení škody. „Během vánočních svátků stoupá počet škod, u něhož musí pojišťovna tento faktor zohlednit. Obecně platí, že jde o hrubé porušení povinností z pojištění a klient tedy musí při škodě počítat s postihem. Pojišťovna vždy posuzuje, jaký vliv měl alkohol na vznik a rozsah vzniklé škody, a podle toho je případně oprávněna své plnění upravit,“ upřesňuje Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Podle aktuálního průzkumu analytické společnosti Emadata.cz nemá pojištění domácnosti uzavřena více než třetina českých domácností, konkrétně 35,8 procent. Zejména mladší lidé ho podceňují, lidí do 26 let s pojištěním je jen zhruba polovina. Naopak největší procento lidí s pojištěním domácnosti (77,1 %) je ve věkové kategorii nad 55 let.

Zdroj informací

Pražský hasičský záchranný sbor a NejBusiness.cz

Datum

1. prosince 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.8014 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál