CzechInvest slaví 30 let

CzechInvest slaví 30 let

Agentura CzechInvest slaví letos 30 let od svého založení. Za svou existenci dojednala do České republiky investice, zahraniční i tuzemské, za 1,2 bilionu korun. Ve všech krajích České republiky tyto investice vytvořily přes 307 000 nových pracovních míst. Díky intenzivní podpoře startupů přispívá CzechInvest k upevnění pozice České republiky mezi evropskými technologickými lídry. Do budoucna ještě více posílí svou pozici facilitátora inovací.

CzechInvest do Česka za 30 let přivedl investory z více než 30 zemí světa, od USA a evropských zemí přes Izrael, Jihoafrickou republiku, Spojené arabské emiráty až po asijské země – Singapur, Koreu, Japonsko a Čínu. CzechInvest realizoval 2091 úspěšných investičních projektů, přičemž celkový objem získaných investic přesáhl 1,2 bilionu korun. Žebříčku zahraničních investorů kraluje dle počtu realizovaných projektů Německo následované USA, Japonskem, Velkou Británií a Nizozemskem. Díky těmto investicím pomohl CzechInvest za svou existenci vytvořit 307 tisíc pracovních míst.

„Hlavní úlohou CzechInvestu bylo, už od jeho založení, získávat pro Českou republiku zajímavé investiční projekty, které podpoří naši ekonomiku a přinesou nová pracovní místa. To se agentuře daří skvěle a v posledních letech zintenzivnila i svou podporu inovativních startupů ve strategických odvětví a významně tak přispívá k navýšení technologické úrovně České republiky,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Největší investiční akcí dojednanou agenturou CzechInvest je výstavba korejské automobilky Hyundai Motor Manufacturing Czech za 34,4 miliardy korun v Nošovicích oznámená v roce 2006. Další v pořadí je japonsko-francouzská spolupráce Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech v Kolíně za 23,5 miliardy korun dojednaná v roce 2002. Trojici největších investičních akcí uzavírá další korejská firma, Nexen Tire Corporation Czech s.r.o., která svůj záměr na výstavbu závodu na výrobu pneumatik za 22,8 miliardy korun oznámila v roce 2014. Mezi nejvýznamnější technologické projekty pak můžeme řadit investice firem Eaton, Honeywell, Thermo Fisher Scientific, GE Aviation nebo IBM, které započalo příchod významných technologických firem. Česká republika se stala i díky kvalitním, vzdělaným zaměstnancům žádanou lokalitou pro rozvoj výzkumných aktivit a vznik mnoha technologických center. CzechInvest poskytuje investorům také následnou péči při jejich působení v ČR a pomáhá firmám překonávat případné překážky a expandovat ve strategických inovativních oblastech.

CzechInvest podporuje startupy od roku 2011. Projekt podpora startupů podpořil mezi lety 2016 a 2022 celkem 217 unikátních startupů. S ostatními službami jich celkově agentura podpořila už 395 a dalších 250 jich plánuje podpořit dosud největší projekt agentury CzechInvest s názvem Technologická inkubace, jehož první výzva byla spuštěna letos v červenci a druhá se plánuje na přelomu listopadu a prosince. K technologické inkubaci, která podporuje začínající startupy v 7 odvětvích, se brzy přidá také projekt Internacionalizace, který míří na již zkušenější startupy a plánuje jim pomoci s jejich expanzí. Na kosmické startupy se specializuje inkubátor Evropské kosmické agentury, který podpořil už 34 vysoce specializovaných projektů v rámci projektu ESA BIC Prague a dalších 5 v navazujícím projektu ESA BIC Czech Republic.

„Agentura CzechInvest dokazuje své kompetence širokou paletou činností. CzechInvest nejsou jen investice nebo startupy, je to i databáze brownfieldů, služby pro municipality nebo široká podpora různých odvětví. Jako spojující prvek všech aktivit agentury vidím podporu inovací a investic s vysokou přidanou hodnotou. Budoucí směřování půjde ruku v ruce se strategickými odvětvími pro Českou republiku a budeme se ještě více zaměřovat na podporu inovací,“ přibližuje budoucnost CzechInvestu Petr Očko, náměstek ministra průmyslu a obchodu pověřený řízením agentury CzechInvest.

Zdroj informací

CzechInvest a NejBusiness.cz

Datum

15. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme

Zajímavosti a tiskové zprávy

5. července 2024

Výroba vozidel v Česku nadále roste

V České republice bylo v prvních pěti měsících vyrobeno 651 935 osobních vozidel. To je téměř o 10 % víc...

30. června 2024

Největší fotovoltaický střešní projekt v Česku: V CTParku Bor na Plzeňku

Přední evropská developerská společnost CTP vybudovala bez využití finanční dotace dosud nejrozsáhlejší...

13. června 2024

Skanska uvádí na trh novou lokalitu, Habitat Malešice nabídne multifázový projekt s více než 1 000 byty

Skanska představuje svůj doposud největší rezidenční projekt s názvem Habitat a spouští prodej první...

24. května 2024

NOBO AUTOMOTIVE bude vyrábět sedladla pro BMW v GARBE PARKU České Budějovice

Společnost GARBE, specialista na logistické a průmyslové nemovitosti ve střední a východní Evropě,...

20. května 2024

Bonami expanduje do Itálie

onami, prodejce nábytku dekorací a vybavení do domácnosti, se rozšiřuje na další trh, tentokrát do Itálie....

10. května 2024

Investiční fond Vetfund otevírá nejmodernější veterinární kliniku v ČR

V Praze na Palmovce zahájila od května svou činnost nejmodernější veterinární klinika v České republice....

2. května 2024

VDT Technology dokončila projekt digitálního dvojčete úpravny vody

VDT Technology, vývojář digitálních aplikací pro vodárenský průmysl, dokončil spolu s partnery inovativní...

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

Reklama

Page generated in 2.3718 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál