CzechInvest slaví 30 let

CzechInvest slaví 30 let

Agentura CzechInvest slaví letos 30 let od svého založení. Za svou existenci dojednala do České republiky investice, zahraniční i tuzemské, za 1,2 bilionu korun. Ve všech krajích České republiky tyto investice vytvořily přes 307 000 nových pracovních míst. Díky intenzivní podpoře startupů přispívá CzechInvest k upevnění pozice České republiky mezi evropskými technologickými lídry. Do budoucna ještě více posílí svou pozici facilitátora inovací.

CzechInvest do Česka za 30 let přivedl investory z více než 30 zemí světa, od USA a evropských zemí přes Izrael, Jihoafrickou republiku, Spojené arabské emiráty až po asijské země – Singapur, Koreu, Japonsko a Čínu. CzechInvest realizoval 2091 úspěšných investičních projektů, přičemž celkový objem získaných investic přesáhl 1,2 bilionu korun. Žebříčku zahraničních investorů kraluje dle počtu realizovaných projektů Německo následované USA, Japonskem, Velkou Británií a Nizozemskem. Díky těmto investicím pomohl CzechInvest za svou existenci vytvořit 307 tisíc pracovních míst.

„Hlavní úlohou CzechInvestu bylo, už od jeho založení, získávat pro Českou republiku zajímavé investiční projekty, které podpoří naši ekonomiku a přinesou nová pracovní místa. To se agentuře daří skvěle a v posledních letech zintenzivnila i svou podporu inovativních startupů ve strategických odvětví a významně tak přispívá k navýšení technologické úrovně České republiky,“ říká ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Největší investiční akcí dojednanou agenturou CzechInvest je výstavba korejské automobilky Hyundai Motor Manufacturing Czech za 34,4 miliardy korun v Nošovicích oznámená v roce 2006. Další v pořadí je japonsko-francouzská spolupráce Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech v Kolíně za 23,5 miliardy korun dojednaná v roce 2002. Trojici největších investičních akcí uzavírá další korejská firma, Nexen Tire Corporation Czech s.r.o., která svůj záměr na výstavbu závodu na výrobu pneumatik za 22,8 miliardy korun oznámila v roce 2014. Mezi nejvýznamnější technologické projekty pak můžeme řadit investice firem Eaton, Honeywell, Thermo Fisher Scientific, GE Aviation nebo IBM, které započalo příchod významných technologických firem. Česká republika se stala i díky kvalitním, vzdělaným zaměstnancům žádanou lokalitou pro rozvoj výzkumných aktivit a vznik mnoha technologických center. CzechInvest poskytuje investorům také následnou péči při jejich působení v ČR a pomáhá firmám překonávat případné překážky a expandovat ve strategických inovativních oblastech.

CzechInvest podporuje startupy od roku 2011. Projekt podpora startupů podpořil mezi lety 2016 a 2022 celkem 217 unikátních startupů. S ostatními službami jich celkově agentura podpořila už 395 a dalších 250 jich plánuje podpořit dosud největší projekt agentury CzechInvest s názvem Technologická inkubace, jehož první výzva byla spuštěna letos v červenci a druhá se plánuje na přelomu listopadu a prosince. K technologické inkubaci, která podporuje začínající startupy v 7 odvětvích, se brzy přidá také projekt Internacionalizace, který míří na již zkušenější startupy a plánuje jim pomoci s jejich expanzí. Na kosmické startupy se specializuje inkubátor Evropské kosmické agentury, který podpořil už 34 vysoce specializovaných projektů v rámci projektu ESA BIC Prague a dalších 5 v navazujícím projektu ESA BIC Czech Republic.

„Agentura CzechInvest dokazuje své kompetence širokou paletou činností. CzechInvest nejsou jen investice nebo startupy, je to i databáze brownfieldů, služby pro municipality nebo široká podpora různých odvětví. Jako spojující prvek všech aktivit agentury vidím podporu inovací a investic s vysokou přidanou hodnotou. Budoucí směřování půjde ruku v ruce se strategickými odvětvími pro Českou republiku a budeme se ještě více zaměřovat na podporu inovací,“ přibližuje budoucnost CzechInvestu Petr Očko, náměstek ministra průmyslu a obchodu pověřený řízením agentury CzechInvest.

Zdroj informací

CzechInvest a NejBusiness.cz

Datum

15. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 2.2149 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál