Budou nájemci průmyslových prostor ochotní přizpůsobit se rostoucím cenám nájemného?

Budou nájemci průmyslových prostor ochotní přizpůsobit se rostoucím cenám nájemného?

“Zákon nabídky a poptávky bude ten, který určí další vývoj cen za pronájem. V současné době je ve výstavbě více než jeden milion m² průmyslových prostor, z nichž většina je již předpronajata. Disponibilita skladových ploch zůstává na nízké úrovni 1,0 %. S ohledem na současnou výši nájemného již registrujeme klesající zájem některých tuzemských i zahraničních společností o pronájem v ČR. Ceny vstupů stavebních materiálů se nyní stabilizují a nabídka dalšího množství projektů by tak mohla vyvolat tlak na korekci cen tržního nájemného. Je potřeba vzít v potaz i další faktory, se kterými se naši zákazníci potýkají, jako např. cena kontejnerů, jež za poslední dva roky vzrostla na trojnásobek, nebo obavy z nadcházející zimní sezóny kvůli rostoucím cenám energií či rostoucí nároky na udržitelnost“, komentuje aktuální situaci na trhu industriálních nemovitostí Markéta Vrbasová, vedoucí oddělení Industrial & Logistics ve společnosti Knight Frank.

Ve 3. čtvrtletí 2022 vzrostla celková pronajímatelná plocha moderních skladových a průmyslových prostor na 10,69 milionů m². Praha a okolí představovala 32 % z celkové nabídky a zůstala tak největším logistickým trhem, následována krajem Plzeňským s 15 %, Jihomoravským s 12 % a Moravskoslezským s téměř 10 %.

Nově dokončeno bylo rekordních 521 600 m², což představuje historicky nejvyšší objem nových ploch dodaných na český trh. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku jde o 295% nárůst, oproti předchozímu čtvrtletí pak o neuvěřitelný 340% nárůst. Nejvíce prostor bylo dokončeno v kraji Olomouckém (36 %), Plzeňském (16 %), Moravskoslezském (11 %) a Středočeském (9 %). Největší dokončenou halou byly prostory pro společnost Amazon o velikosti 186 800 m² v Panattoni Parku Kojetín. Následovala hala o velikosti 56 900 m² v CTParku Bor pro společnost GXO Logistics. Třetím největší dokončeným projektem byla hala o velikosti 27 900 m² v novém průmyslovém parku P3 Ostrava Central, pronajatá zatím pouze z poloviny třem nájemcům. Celková pronajímatelná plocha se v poslední době také stále častěji navyšovala transakcemi zpětného pronájmu (sale & leaseback).

Na konci 3. čtvrtletí 2022 se ve výstavbě nacházelo více než 1,1 milionů m² skladových a výrobních ploch. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku šlo 25% nárůst. Díky zahájení výstavby haly s největší pronajímatelnou plochou u nás (233 700 m²) v Panattoni Parku Cheb, se nejvíce ploch ve výstavbě (29 %) nacházelo v Karlovarském kraji, následoval Ústecký kraj s 15 %, Jihomoravský kraj se 14 % a Plzeňský kraj se 13 %.

Neobsazenost zůstala ve 3. čtvrtletí 2022 nezměněna a stejně jako v minulém čtvrtletí dosáhla 1,0 %. Neobsazenost v Praze a okolí zůstává nadále velmi nízká, oproti minulému čtvrtletí jen mírně stoupla z 0,5 % na 0,7 %. Nejvýraznější mezikvartální pokles míry neobsazenosti byl zaznamenán v Jihočeském kraji (minus 7,3procentního bodu) a kraji Olomouckém (minus 2,4procentního bodu). Naopak růst neobsazenosti zaznamenal Moravskoslezský kraj – plus 3,0procentní body.

Vzhledem ke zdražování financování prakticky ve všech měnách začínají výnosy růst prakticky u všech segmentů, včetně výroby a logistiky, kde ve 3. čtvrtletí 2022 vzrostla výnosová míra o půl procentního bodu. Na trhu evidujeme stále více developerských projektů v různé fázi příprav. V případě výrobních a logistických nemovitostí je to v současné době jedna z mála příležitostí, jak si zajistit vhodné prostory a potenciální kupující se rekrutují i z řad koncových uživatelů. U takových kupujících lze pak po dokončení nemovitostí očekávat zpětný pronájem, tedy tzv. sale & leaseback.

Ve 3. čtvrtletí 2022 zůstalo nejvyšší dosahované nájemné za skladové a průmyslové prostory nezměněno a činilo 6,00 – 7,50 EUR/m²/měsíc. Nájemné v regionu Praha a okolí bylo v některých případech nabízené na úrovni 8,50 EUR/m²/měsíc. Průměrné nájemné mezikvartálně nejvíce vzrostlo v Jihočeském kraji a to o 15 %. Následoval kraj Jihomoravský (9 %), Karlovarský (8 %), Královéhradecký spolu s Pardubickým (7 %) a Plzeňský (7 %). V Praze a okolí vzrostlo nájemné v průměru o 4 %.

Očekávání budoucího vývoje

Podle nejnovějšího odhadu vzrostl hrubý domácí produkt meziročně o 3,7 %. V prvním pololetí tak pokračoval, navzdory nepříznivým okolnostem, ekonomický růst. Na druhé pololetí roku však bude mít negativní dopad vysoká míra inflace a dojde tak ke zpomalení růstu. I přesto ale Ministerstvo financí ČR očekává, že za celý rok 2022 zůstane ekonomika v růstu o 2,2 %. Pro rok 2023 pak ministerstvo financí predikuje další zpomalení na 1,1 %, jelikož domácnosti se budou potýkat s dopady růstu cen zboží a služeb.

Na trhu práce je i nadále nedostatek pracovníků, a to prakticky ve všech odvětvích. Během letních měsíců byl trh práce ovlivněn sezónními pracemi a v srpnu tak byl podíl nezaměstnaných 2,5 %, meziročně o 0,4procentního bodu níže. I vzhledem k zhoršenému ekonomickému výhledu očekáváme, že v následujících měsících bude nezaměstnanost mírně narůstat.

Výnosy u 10letých státních dluhopisů po dosažení hodnoty 5,12 % na konci června dvakrát po sobě poklesly. Na konci srpna byla jejich hodnota 4,11 % a dluhopisy se tak dostaly pod úroveň nejnižších výnosů u prémiových nemovitostí, které ještě v červnu překonávaly. Z hlediska investic do nemovitostí je to dobrá zpráva, jelikož výnosy ze státních dluhopisů mnozí potenciální investoři považují za benchmark, kam uložit své prostředky ke zhodnocení.

Zdroj informací

Knight Frank a NejBusiness.cz

Datum

15. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.5921 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál