Ekospol: 30 let, 57 velkých projektů, domov pro 10 tisíc lidí

Ekospol: 30 let, 57 velkých projektů, domov pro 10 tisíc lidí

Třicet let, takřka šest desítek velkých projektů a nový domov pro více než deset tisíc klientů. Tři základní čísla popisující fungování společnosti Ekospol, která se za třicet let na trhu z malé začínající firmy dostala mezi největší developerské společnosti v zemi určující trendy bydlení.

„Ekospol, který byl zapsán v obchodním rejstříku Městského soudu v Praze už v roce 1992 na svátek Martiny 17. července, jsem zakládal s tím, že jsem chtěl využít znalostí a zkušeností z Německa. Zde jsem měl možnost z blízka sledovat, jak tento vyspělý realitní trh funguje. Právě tohle know-how bylo největším bohatstvím nově vzniklé společnosti,“ vzpomíná na prvotní okamžiky podnikání zakladatel Ekospolu Evžen Korec, který zůstal po celou dobu až do současnosti jeho generálním ředitelem a předsedou představenstva.

Od malé stavební firmy k velkým bytovým areálům

Ekospol nejprve působil jako stavební firma, která se věnovala hlavně výstavbě vodovodů, kanalizací či plynofikačních sítí pro celé pražské městské části a obce ve Středočeském kraji. Ekospol zároveň prováděl i developerskou činnost, která spočívala v zasíťování a prodeji stavebních parcel pro rodinné domy. Rok 1996 byl ve znamení prvního velkého projektu 163 parcel, které Ekospol nabídl v Šestajovicích u Prahy. Byl to jen první krok k jednomu z největších projektů parcel na území hlavního města. V Ďáblicích Ekospol připravil a prodal 207 parcel, na kterých vyrostly rodinné domy. Více než 200 parcel pro rodinné domy Ekospol připravil v Roztokách u Prahy.

První čistě bytový projekt realizoval Ekospol v roce 1998 v pražském Suchdole. Zaznamenal obrovský úspěch, protože všechny byty byly vyprodány mnoho měsíců před kolaudací. To se v následujících letech stalo u Ekospolu pravidlem.

„Zásadního milníku jsme dosáhli jen o rok později, kdy se v roce 1999 v kolonce kumulovaných výnosů poprvé objevila desetimístná suma značící první vydělanou miliardu korun. V souladu s naší základní filozofií však všechny zisky ihned investujeme do rozvoje společnosti, hlavně do nákupu pozemků. Díky tomu nyní patříme k největším soukromým vlastníkům pozemků v Praze a blízkém okolí, kde vlastníme půl milionu metrů čtverečních určených pro bytovou výstavbu. Na nich plánujeme výstavbu 7000 nových bytů v celkové hodnotě přesahující 35 miliard korun,“ říká generální ředitel a předseda představenstva Ekospolu Evžen Korec.

Šest desítek projektů pro více než 10 tisíc lidí

Díky pravidelnému nakupování pozemků mohl Ekospol dokončit už skoro šest desítek velkých rezidenčních projektů, v nichž nalezlo domov více než deset tisíc spokojených klientů. „Změnili jsme mnohá místa Prahy a proměnili spoustu dříve zanedbaných lokalit v živé městské čtvrti. Za zmínku stojí například Panorama Kyje, kde jsme v docházkové vzdálenosti od metra během deseti let v několika etapách postavili téměř tisíc nových bytů. Podobně velký byl i rezidenční projekt ve velmi žádané lokalitě v Horních Měcholupech, kde se všech takřka tisíc bytů vyprodalo dlouho před dokončením stavby,“ uvádí Korec s tím, že pro Ekospol je typické, že takřka všechny byty díky velkému zájmu klientů vyprodají buď před zahájením stavby, nebo v jejím průběhu.

Ekospol nyní působí takřka výhradně na území hlavního města, přesto rozlohou největší rezidenční projekt v historii ČR připravuje v těsné blízkosti za hranicemi Prahy, v Roztokách u Prahy.

„Na 40 hektarech plochy jsme už dokončili na 300 bytů a 200 parcel, což představuje zhruba třetinu celkové plánované výstavby. Ostatně velké plány máme i do budoucna. Když se vrátím zpátky do Prahy, tak jeden z největších rezidenčních projektů v rámci celé Prahy plánujeme na Zličíně, kde místo nyní zanedbaného brownfieldu vybudujeme zcela novou městskou čtvrť s dvěma a půl tisíci byty. Projekt s dvěma tisíci byty připravujeme na Západním Městě na hranici Stodůlek a Třebonic a projekt se 700 byty připravujeme i v Hostivaři. Aktuálně chystáme 17 projektů, kde postavíme celkem 7000 bytů v hodnotě přesahující 35 miliard korun,“ naznačuje další plány firmy Korec a doplnil, že Ekospol patří mezi největší soukromé vlastníky stavebních pozemků v Praze a blízkém okolí, kde vlastní více než půl milionu metrů čtverečních ploch určených pro bytovou výstavbu.

Cíl společnosti zůstává stále stejný – nabídnout vlastní bydlení dostupné co největšímu počtu zájemců. „Nikdy jsme neprodávali a ani nikdy nebudeme za nejvyšší možné ceny. Spokojíme se i s nižším ziskem. Chceme pokračovat ve výstavbě dostupného bydlení v okrajovějších částech Prahy s velmi dobrou dopravní dostupností a zároveň v zeleni. Právě takové bydlení je dlouhodobě nejžádanější. I v současné době extrémního zdražování budeme nabízet nové byty za cenu pod celopražským průměrem. Naším zájmem je spokojený klient, který nás doporučí dále. Dobrá pověst je pro nás zásadní. Na doporučení dlouhodobě prodáme až třetinu všech bytů,“ podotýká Korec.

A jaký recept se skrývá za třemi desítkami let velmi úspěšného působení na realitním trhu? Zdánlivě jednoduchý. „Základem je obrovská pracovitost a nasazení. Hlavně na samém začátku podnikání jsem prací trávil 14 hodin denně včetně sobot a nedělí. Lidé, kteří začali podnikat pouze s myšlenkou vydělat si rychle nějaké peníze, většinou žádného většího úspěchu nedosáhnou. Podnikání totiž není jen o vydělávání peněz, ale o touze změnit svět. Zásadní je také výběr správných spolupracovníků, kteří svojí prací opravdu žijí a pracují hlavně kvůli své realizaci ne jen pro peníze. Pro skutečné manažery není jejich práce pouhým zaměstnáním, ale především prostředkem pro vlastní realizaci. Právě tvůrčí myšlení a originalita jsou základní podmínkou pro to, aby se firma mezi konkurencí dlouhodobě prosadila,“ odhaluje svůj návod na úspěch Korec.

Zdroj informací

Ekospol a NejBusiness.cz

Datum

13. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.0863 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál