Studenti proti válce

Studenti proti válce

Co mají společného Mykola Bondarenko, student univerzity v Krivém Rohu, Vadim Pavlenko z univerzity v Charkově, Petr Gavriliv z polytechnické univerzity ve Lvově, Vladislav Voitovič z univerzity ve Volyni, Sergej Konovalov z pedagogické univerzity v Ternopilu a další, bože, tolik dalších? To, že svůj bakalářský diplom nikdy nedostanou. Ne proto, že by studium nezvládli, ale protože jsou mrtví. Tito a spousta dalších mladých lidí, kteří teprve stáli na prahu svých životů, zaplatili nejvyšší cenu ve válce, ve které Ukrajina brání svou nezávislost a existenci před ruskou agresí. Slezská univerzita v rámci připomínky Mezinárodního dne studentstva a Dne boje za svobodu 17. 11. připravila program Studenti proti válce, jehož součástí je i výstava Diplomů, které nebudou nikdy vydány.

S myšlenkou zviditelnění jedné z podob obětí války, pro kterou je příznačné, že podle jejího původce ani válkou nazývána být nesmí, přišlo Oddělení politiky mládeže Městské rady ve Lově. Instalace výstavy diplomů, vystavených obětem války z řad vysokoškolských studentů z celé Ukrajiny, se ocitla na sociálních sítích, kde si jí všiml Petr Jančárek, režisér a pedagog Slezské univerzity, který na tuto skutečnost upozornil univerzitní oddělení komunikace. „Jenom sdílet tuto prostou, a o to více srdcervoucí fotografii se nám zdálo málo,“ říká k začátku celé akce vedoucí tohoto oddělení Karin Martínková a dodává: „Oslovili jsme univerzitu ve Lvově se snahou dopátrat se pořadatelů výstavy, ale dlouho jsme nebyli úspěšní, až nás napadlo požádat o spolupráci jednu naši doktorandku původem z Ukrajiny, která prolomila jazykovou bariéru a skutečné organizátory vypátrala.“

Po navázání kontaktů vše již šlo ráz na ráz. Ze Lvova ochotně poslali 32 diplomů padlých studentů, které se ještě podařilo dohledat a přislíbili také účast svého zástupce na vernisáži výstavy. Ta se uskuteční symbolicky na Mezinárodní den studentstva 17. 11. 2022 od 15 hodin u památníku, který Slezská univerzita studentům a jejich roli v listopadových událostech let 1939 a 1989 před několika lety vybudovala a který nese i jejich jméno: Srdce studentstva. Tím ale program akce nekončí. Univerzita srdečně zve nejenom své studenty, ale také zájemce z řad středoškolské mládeže a veřejnosti také na protiválečný film zmíněného režiséra Dokud nás smrt nerozdělí, na navazující besedu s válečnými reportéry Petrou Procházkovou a Martinem Dorazínem, kterého do diskuse propojíme přímo z Ukrajiny a závěrečný koncert studentské rockové kapely The Middle of the Sandwich.

Památník Srdce studentstva najdou zájemci v Opavě na ulici Mírová, další program se odehraje v kinosále a ateliéru blízké univerzitní budovy na ulici Hauerova. „Pokud budou chtít návštěvníci vyjádřit svou solidaritu s Ukrajinou, mohou tak učinit v rámci této akce hned několika způsoby: přijít k Srdci studentstva navázat stuhu v ukrajinských barvách, napsat svou výzvu na ukončení války jako vzkaz Putinovi prostřednictvím stránky „studentiprotivalce.slu.cz“ nebo dobrovolným vstupným v rámci jakéhokoliv bodu našeho programu, které bude odevzdáno na konto SOS Ukrajina zástupci neziskové organizace Člověk v tísni,“ uzavírá Martínková.

Slezská univerzita v Opavě také děkuje za podporu této aktivity Statutárnímu městu Opava za spolupráci v oblasti organizace výstavy, opavské kulturní organizaci OKO za zapůjčení outdoorových panelů pro výstavu a České televizi za poskytnutí filmu Dokud nás smrt nerozdělí režiséra Petra Jančárka k projekci.

Zdroj informací

Slezská univerzita v Opavě a NejBusiness.cz

Datum

8. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.1404 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál