Zájem firem o menší průmyslové prostory do 2 000 m² roste

Zájem firem o menší průmyslové prostory do 2 000 m² roste

CTP, největší developer v České republice zaměřený na udržitelnou výstavbu průmyslově-logistických nemovitostí, zaznamenává rostoucí zájem o menší multifunkční prostory do 2 000 m². Nárůst v tomto roce odhaduje o 10-15 %. V brněnském byznys parku Ponávka, který vlastní CTP, je o malé prostory i přes jejich plnou obsazenost dlouhodobě velký zájem. Developer proto v revitalizovaném brownfieldu CTPark Brno Líšeň vybudoval dvě budovy typu CTBox, ve kterých je možné pronajmout si multifunkční prostory již od 400 m², a již je obsazena více než polovina jednotek. Nejnověji je stejný typ jednotek k dispozici v CTParku Hradec Králové.

Developer CTP má v ČR ve svém portfoliu více než 600 klientů, což mu umožňuje velmi dobře sledovat měnící se potřeby firem. Právě zájem o menší prostory se jeví jako jeden ze sílících trendů tohoto roku. Pro začínající či menší společnosti jde o logický krok v dnešní turbulentní době, kdy si nejsou jisté dalším vývojem, například energetickými náklady. Poptávka po menších prostorech ovšem přichází také od zavedených společností, které potřebují více prostoru pro svůj provoz.

„Vnímáme, že stále více firem požaduje menší prostory. Vidíme přibližně 10-15% nárůst těchto žádostí. Pro tyto klienty dlouhodobě nabízíme multifunkční zázemí s rozměry od 400 m². V našem brněnském areálu Ponávka máme přes padesát jednotek, všechny jsou dlouhodobě pronajaté a stále se objevují další poptávky. Vzhledem k velkému zájmu nabízíme tyto jednotky také v CTParku Brno Líšeň, kde je už nyní více než polovina v pronájmu a také nejnověji v CTParku Hradec Králové. Věříme, že možnost mít provoz v menších, a přesto vysoce kvalitních prostorech pomůže řadě firem v růstu,” zdůraznil Jakub Kodr, obchodní ředitel CTP pro Českou republiku.

“Koncept Small Business Units je na českém trhu velmi populární, i když ne zcela rozšířený. Společnost CTP je jednou z mála, která se na tento segment trhu cíleně zaměřuje a dlouhodobě jej propaguje ve více lokalitách. Hlavní devízou pro nájemce je flexibilita jednotek, která umožňuje umístění rozličných typů společností a přesahuje více segmentů. Skladba nájemců je tak velmi pestrá, od maloobchodních prodejen až po drobnou výrobu. Poptávka se v poslední době také rekrutuje z oboru e-commerce a prostory slouží jako prodejna, výdejní místo, kanceláře a skladovací prostory. Pro mnoho společností jde o vítanou kombinaci a řešení všech firemních nemovitostních požadavků v rámci jednoho projektu, čímž se výrazně zvyšuje efektivita a produktivita takového provozu. Celý koncept tak přispívá k dlouhodobé udržitelnosti rozvoje mnohých nájemců, kteří mohou obvykle růst v rámci jedné lokality bez nutnosti relokace,” potvrzuje trend Jiří Kristek, partner a vedoucí pronájmu průmyslových ploch a nákupních parků, Cushman & Wakefield

V rámci revitalizace bývalého průmyslového areálu Zetor, dnes již CTPark Brno Líšeň, vybudoval developer dvě budovy typu CTBox, které jsou určeny pro tyto specifické jednotky. Do každé budovy o rozloze přes 3 500 m² se vejde až osm nájemních jednotek, každá s rozlohou od 400 m². Nově CTP rozšířila portfolio CTBoxů také v rámci CTParku Hradec Králové, kde je k dispozici sedm těchto jednotek. Menší prostory nabízí developer již řadu let v různých lokalitách po celé republice. Velký zájem o CTBoxy je v Brně, Ostravě a Plzni, kde jsou již dlouhodobě zavedené a jsou plně obsazené.

“CTBoxy nabízí ideální místo pro rozvoj podnikání. Firmy zde mají k dispozici moderní a kvalitní zázemí, které si mohou přizpůsobit svým potřebám. Zároveň jim tyto areály nabízí výbornou dopravní dostupnost do města, takže zůstávají blízko svým zákazníkům. V CTBoxech máme firmy z různých oborů, například prodejnu, sklad a zázemí pro montáže doplňků do automobilů, dále výrobce pracovních ochranných pomůcek, firmu na zpracování plastů nebo sklad strojů na zpracování druhotných surovin,“ uvedla Martina Kratochvíl, Junior Business Developer CTP pro Českou republiku.

CTBoxy v sobě kombinují prostory pro skladování či lehkou výrobu, ale také pro showroom nebo retail. Zároveň však neomezují růst klienta. Jednotky se totiž dají snadno propojovat a přizpůsobovat přáním svých nájemců. Zatímco pronajmout si lze prostory již od 400 m², jejich maximální velikost je omezena pouze velikostí budovy. Dvě takové budovy nově vybudoval developer v CTParku Brno Líšeň a již nyní má více než poloviční obsazenost.

“Při myšlence na otevření další pobočky CarTec Group zaměřené na BMW a MINI autorizovaný servis vozů pro nás byly nejdůležitější tři faktory, které naše prostory servisu měly splňovat. Rozsáhlý otevřený prostor, který svou kapacitou pojme techniku a servisní zařízení pro dílnu, zároveň bude v budově prémiového vzhledu s reprezentativním zázemím pro klienty a personál společnosti a v neposlední řadě dobrá dostupnost místa. Navíc je zde předpoklad i budoucího růstu požadavků na servisní prostory, tudíž variabilita jednotek a možnost případného rozšíření je zde značnou výhodou,” vysvětlil své rozhodnutí pronajmout si jednotku v business parku Ponávka Petr Urbánek, ředitel CarTec Brno.

„Showroom je pro naši značku VEKRA naprosto zásadní prezentační místo, kde zákazníkům na velkých vzorcích můžeme ukázat funkčnost a kvalitu, na které stavíme. Velmi pečlivě proto vybíráme prostor, který by nám vyhovoval umístěním, přístupností, velikostí a také náklady. V Brně sídlíme v prostorách CTP na Ponávce od r. 2015 a jednoznačně se ukazuje, že to byla dobrá volba,“ uvedl Roman Kubálek, obchodní ředitel VEKRA.

Zdroj informací

CTP a NejBusiness.cz

Datum

3. listopadu 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.3751 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál