Ochlazení globální ekonomiky se dále prohlubuje

Ochlazení globální ekonomiky se dále prohlubuje

Pochmurné dny a ochlazení nepřináší jen nastupující zima, ale ochlazení zažívá celá světová ekonomika. Jak uvádí společnost Coface ve své pravidelné čtvrtletní analýze „Coface Barometr“, kromě důsledků války na Ukrajině a s ní spojenou energetickou krizí, posiluje neradostné vyhlídky globální ekonomiky i celosvětové zpřísňování měnové politiky. A dále pak řada problémů limitujících růst čínského hospodářství.

„V krátkodobém horizontu se tak světová ekonomika dostává do stagflace, kdy dochází k souběhu dvou faktorů – zastavení růstu a rychlému růstu cen. Možnost globální recese se tak stává stále jistější,“ Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny Coface pro Českou republiku a Slovensko.

V této souvislosti společnost Coface reviduje směrem dolů své prognózy růstu HDP a hodnocení jednotlivých zemí a sektorů. Většina rizik, před nimiž společnost Coface již dříve varovala, se bohužel naplnila: energetická krize v Evropě, přetrvávající inflace a agresivní zpřísňování měnové politiky. To vedlo Coface k výraznému snížení prognóz světového růstu pro rok 2023: měl by být nižší než 2 %, stejně jako v letech 2001, 2008, 2009 a 2020.

Česká republika: rating A4 – přiměřené riziko

Po 19 snížených odhadech ve 2. čtvrtletí bylo ve 3. kvartále revidováno směrem dolů hodnocení osmi zemí, včetně Itálie, Dánska, Švýcarska, Egypta a Chile. Snížení 49 odvětvových hodnocení ukazuje na zřetelné zhoršení podmínek v odvětvích citlivých na hospodářský cyklus, jako jsou stavebnictví, kovovýroba a dřevozpracující průmysl.

„Ve střední a východní Evropě snížil Coface rizikový rating ze středního na vysoký pro zemědělství, energetiku, papírenský průmysl a maloobchod," říká Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny Coface pro Českou republiku a Slovensko. „V České republice si s výjimkou energetiky, kterou Coface ohodnotil vysokým rating rizikovosti již v minulém období, rovněž pohoršilo zemědělství, papírenství a maloobchod. Pokud jde o celou českou ekonomiku, ponechal Coface rating A4 – Reasonable (přiměřené riziko). Na něj si pohoršila ve druhém čtvrtletí ze stupně A3 – Satisfactory (vyhovující riziko), a to vinou dramaticky rostoucí inflace a váhy velmi zranitelného automobilového sektoru v české ekonomice,“ uvedl Ján Čarný.

Zima a recese v Evropě

Prognózy růstu byly revidovány směrem dolů pro všechny světové regiony. Nicméně nad Evropou, více než kde jinde, jsou mraky obzvláště hrozivé. Po úplném uzavření plynovodu Nord Stream na začátku září se energetická krize vyvolaná ruskou invazí na Ukrajinu prohlubuje. „Starý kontinent se proto připravuje na "vnucené" vystřízlivění, neboť Evropská unie se konečně dohodla na plánu snížení spotřeby plynu, zatímco některá průmyslová odvětví oznámila, že omezí výrobu, aby se vyrovnala s prudce rostoucími náklady na energie. Vzhledem k tomu, že se region chystá zahalit do zimního hávu, zdá se nevyhnutelné, že bude muset omezit spotřebu energie, zejména zemního plynu a elektřiny. V čele této krize bude stát Německo, přední průmyslová velmoc na kontinentu,“ uvádí Ján Čarný.

V důsledku toho se většina změn v hodnocení rizikovosti zemí týká ve třetím čtvrtletí právě evropských ekonomik. Coface pokračuje v dalších 6 snížených hodnoceních, zejména u 3 zemí, kde bylo riziko dosud považováno za velmi nízké: Dánsko, Švýcarsko a Lucembursko. U nich dochází ke snížení ratingu rizikovosti z A1 na A2. Pouze Norsko, které je producentem zemního plynu, má i nadále nejlepší hodnocení rizika.

Centrální banky posilují boj proti přetrvávající inflaci

Poslední měsíce potvrdily ve vyspělých i rozvíjejících se ekonomikách trend trvale vysoké a stále rozšířenější inflace. V této situaci postupují hlavní centrální banky s nevídanou razancí a většina z nich zvýšila klíčové úrokové sazby na úroveň, kterou v posledním desetiletí nepamatujeme. Například FED letos v létě zvýšil třikrát po sobě svou klíčovou sazbu o 75 bazických bodů. Tato agresivita vede ke zpřísňování měnové politiky v dalších zemích – zejména v rozvíjejících se zemích – s cílem zastavit oslabování jejich měn vůči USD.

Pokud by zpřísňování měnových a finančních podmínek pokračovalo současným tempem, zřejmě by to ohrozilo globální růst a finanční stabilitu.

Tři centrální banky však pokračují v měnové politice, která jde „proti proudu“. Jde o Rusko, Turecko a Čínu. Čínské měnové orgány snížily některé základní úrokové sazby, aby podpořily aktivitu v reakci na potvrzení prudkého zpomalení ekonomiky. Ta je nadále ovlivňována strategií nulového tolerance při šíření nákazy Covid, velkým suchem v letošním létě a krizí v realitním sektoru. Zejména potíže na trhu nemovitostí, který podle odhadů tvoří 30 % HDP, přispějí k tomu, že růst Číny v letech 2022 (3,2 %) a 2023 (4,0 %) výrazně zaostane za tempem růstu posledních desetiletí a přispěje k celkovému zpomalení.

Nebezpečí! Rozpor mezi fiskální a měnovou politikou

Zatímco centrální banky jsou na jedné straně odhodlány bojovat proti inflaci „za každou cenu", mnohé z nich se na druhou stranu potýkají s konfliktem cílů s fiskální politikou své země či regionu. Vlády jednotlivých zemí, bojující proti poklesu ekonomické aktivity, znásobily opatření na podporu kupní síly domácností a peněžních toků podniků. „Výsledkem bude potenciálně výbušný koktejl pro veřejné finance: rostoucí deficit veřejných financí a prudce rostoucí náklady na financování,“ říká Ján Čarný, generální ředitel pojišťovny Coface pro Českou republiku a Slovensko.

Zdroj informací

Coface a NejBusiness.cz

Datum

1. listopadu 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.2429 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál