Domácnosti nejvíc ušetří správným větráním, efektivním vytápěním a při ohřevu teplé vody

Domácnosti nejvíc ušetří správným větráním, efektivním vytápěním a při ohřevu teplé vody

Extrémně vysoké ceny energií v letošním roce drtí nejednu českou domácnost. Účty za elektřinu, zemní plyn či teplo jsou letos násobně vyšší než v minulých letech, rodiny za nově vyměřené zálohy zaplatí měsíčně o tisíce korun více. Na internetu a sociálních sítích se proto vyrojila spousta „zaručených“ rad a návodů, jak ušetřit. Většina z nich je ale zbytečná, protože jejich efektivita je mizivá. Zájemci o úspory by se měli zaměřit hlavně na vytápění a ohřev teplé vody. Právě tyto dvě činnosti mají nejvyšší podíl na nákladech na energie, podle zatím poslední studie se na nich podílí dokonce 86 procenty. Právě zde je proto potenciál úspor nejvyšší.

Začněme vytápěním, protože to většina domácností v Česku stále dělá špatně. Průzkumy dlouhodobě ukazují, že dvě třetiny Čechů má doma teplotu vyšší než 25 stupňů Celsia. „Optimální teplota přitom je 21 stupňů v obývacím pokoji, 18 stupňů v ložnici a 24 stupňů v koupelně. Že nejsou marné rady trochu přetápěným místnostem ulevit, ukazují jednoduché výpočty. Z nich jasně vyplývá, že nárůst teploty o jeden stupeň zvyšuje spotřebu energie za vytápění až o šest procent. Pokud tedy mám v pokoji o čtyři stupně více, než je nutné, zaplatím o 24 procent více. To už je celkem podstatný rozdíl,“ upozorňuje mluvčí developerské společnosti Ekospol Filip Sušanka.

Spousta domácností vytápí domov po celý den stejně bez ohledu na to, zda v něm někdo je. „Ve všední dny přitom bývají byty a domy prázdné, protože jejich obyvatelé jsou v práci nebo škole či školce. Chytré termostaty umožnují v takových chvílích automaticky snížit teplotu a zvýšit ji až před očekávaným návratem domů. Stejně tak lze rozdílně vytápět i jednotlivé části bytu či domu podle toho, jak jsou v který čas využívány. Tím se dá ušetřit dalších několik desítek procent,“ doplňuje mluvčí Sušanka.

Na rozdíl instalace chytrých termostatů je další rada jednoduchá a přinese úsporu okamžitě. Přesto ji mnoho domácností stále podceňuje. „Velké ztráty při vytápění způsobují neodvzdušněné radiátory. Samozřejmostí by mělo být jejich odvzdušnění před zahájením topné sezony, to ale často nestačí. Mnohdy je nutné tento postup opakovat pravidelně. Na to však mnoho lidí zapomíná a připravuje se o úsporu v řádu vyšších procent,“ říká mluvčí Sušanka a dodává, že nevhodné je zakrývat radiátory závěsy či záclonami a pokládat na ně různé předměty. To totiž účinnost topení také významně snužuje.

Veškeré snahy o úsporné vytápění zhatí nesprávné větrání, což je hlavně v chladných měsících roku zásadní problém. „Mnoho lidí stále větrá tak, že nechá okno pootevřené celý den. To je zcela špatně. Během topné sezony se větrá intenzivně, ale krátce. Stačí párkrát denně otevřít okna dokořán na maximálně pět minut. K výměně vzduchu to stačí, zároveň nedojde k prochladnutí stěn,“ vysvětluje mluvčí Sušanka.

V případě teplé vody je cesta k úsporám poměrně jednoduchá. „Stačí nastavit bojler pro ohřev teplé vody tak, aby ji ohříval jen ráno a večer, kdy je teplá voda potřeba. Není nutné, se ohřívala průběžně po celý den a v noci, kdy ji nikdo nevyužívá. Až několik tisíc korun lze ušetřit také zásadním zkrácením doby sprchování, které je obecně výhodnější než koupání v plně napuštěné vaně,“ radí mluvčí Sušanka.

Úspory lze hledat i jinde, už ale nebudou mít tak zásadní přínos. Nikdo neprohloupí, když sníží množství splachované vody, instaluje úsporné vodovodní baterie a sprchovací hlavice nebo bude pravidelně úplně vypínat spotřebiče standardně nastavené na stand by režim. Vliv na rodinný rozpočet to bude mít minimální, ale každá koruna se hodí.

Naopak okamžitý přínos jiných opatření je diskutabilní. „Z dlouhodobého hlediska se jistě také vyplatí vyměnit všechny žárovky v bytě za úsporné či nahradit staré spotřebiče za nové, které jsou energetické výrazně méně náročné. Taková investice si ale vyžádá jednorázové výdaje v řádu desítek tisíc korun, což si v současné době většina domácností jednoduše dovolit nemůže. Proto je lepší zaměřit se a výše uvedené finančně méně náročné změny chování, které přinesou výraznější úspory a navíc prakticky okamžitě,“ uzavírá mluvčí Sušanka.

Zdroj informací

EKOSPOL a.s. a NejBusiness.cz

Datum

26. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.1945 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál