Ke studiu oční medicíny mladé lékaře často přivede vlastní zkušenost

Ke studiu oční medicíny mladé lékaře často přivede vlastní zkušenost

České zdravotnictví se dlouhodobě potýká s nedostatkem personálu. Podle odhadů chybí v republice až tři tisíce lékařů. Lékaři chybí napříč specializacemi. Kritický nedostatek je například dětských psychologů, pediatrů nebo zubařů. Také očních lékařů je nedostatek.

V Česku zájem o studium zdravotnických oborů obecně roste. Jedno z nejdůležitějších rozhodnutí, která během studií na lékařské fakultě studenti učiní, je výběr specializace. Na rozdíl od západní Evropy a Ameriky, kde je oční lékařství nejprestižnější specializací na špičce žebříčku a je to obor určený jen pro ty nejlepší, je v Česku o něj zájem spíše průměrný. „Oftalmologie je v rámci medicíny velmi úzká profilace a studenti se jí během studia dotknou jen okrajově. Z pohovorů s mladými lékaři vychází, že se k oční medicíně dostali buď na základě vlastní zkušenosti s očními vadami či nemocemi, jako pacienti nebo v rodině. Případně pochází z rodiny, kde je některý z příbuzných očním lékařem. Často také v oftalmologii najdou zalíbení během lékařské praxe,“ uvedl Tomáš Jošek, HR manažer oční kliniky Gemini.

Oční lékaři schází nejen v nemocnicích a ordinacích, s personálními problémy se potýkají i soukromé kliniky. Ty často nabízejí lepší platové i provozní podmínky a příležitost nabízejí i začínajícím lékařům. „Oční lékaři nemají po absolvování vysoké školy velké problémy najít uplatnění – naopak kliniky se o ně ‚perou'. Lékaři si tak zpravidla mohou vybírat, kde svou praxi odstartují. Častou volbou jsou soukromé oční kliniky, které kromě vyššího platu nabízejí i jednosměnný provoz bez nočních nebo celodenních služeb. Naše klinika patří mezi akreditovaná vzdělávací zařízení, takže se praxe na klinice počítá do přípravy k atestaci. Dáváme příležitost mladým lékařům absolventům lékařské fakulty, aby si mohli vyzkoušet široké spektrum činností a zjistit, kde vidí své uplatnění. Dlouhodobě se nám daří vychovávat z absolventů špičkové operatéry,“ popsal Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

Na problémech s nedostatkem lékařů se podepisují i odchody mladých absolventů do zahraničí. Každý rok opustí brány osmi lékařských fakult v České republice zhruba tisícovka začínajících lékařů, až třetina z nich přitom vyrazí rovnou za hranice. „Česká oční chirurgie patří ve světovém měřítku k jedněm z nejlepších. Vybavení očních klinik je na velmi vysoké úrovni. Lékaři mohou pracovat s nejmodernějšími lasery, vícero operací bylo v Česku provedeno vůbec poprvé na světě,“ uvedl Pavel Stodůlka.

Na druhou stranu do Česka přicházejí i lékaři z jiných zemí. V Česku pracuje přes čtyři tisíce lékařů a téměř 2 500 zdravotních sester se zahraničním původem napříč obory. Česká oční chirurgie má ve světě zvučné jméno. Začít lékařskou praxi v tuzemsku není ale pro zahraniční lékaře jednoduché.

„Lékaři z ciziny se dělí na tři skupiny. První jsou lékaři ze Slovenska – bez rozdílu, zda vystudovali v Česku nebo na Slovensku – zde je nejjednodušší možnost je zaměstnávat. Byrokratický proces je relativně krátký a slovenský lékař může v Česku pracovat velmi rychle. Druhou skupinu představují lékaři cizí státní příslušnosti, kteří lékařskou fakultu vystudují v Česku. V případě občanů Evropské unie se opět jedná o relativně krátký proces, do kterého potom vstupuje pracovní povolení vydávané cizineckou policií. V případě lékařů s občanstvím mimo EU je proces daleko složitější a zdlouhavý. Zásadní otázkou potom zůstává zkouška z českého jazyka, bez které cizinec nemůže pracovat na pozici lékaře. Poslední skupinu tvoří lékaři, kteří studovali mimo Českou republiku – jejich zaměstnávání je velmi komplikované a pro malé nebo úzce specializované pracoviště téměř nereálné,“ vyjmenoval Tomáš Jošek.

S vývojem oční chirurgie a zapojením moderních technologií při operacích kliniky hledají i další, nemedicínské profese. „Situace na trhu práce v odborných zdravotnických profesích se dlouhodobě nelepší, naopak opravdových specialistů ve zdravotnictví každým rokem ubývá. Aktuálně nabíráme lékaře, střední zdravotnický personál, optometristy, ortoptisty, ale i biomedicínské inženýry nebo IT speciality,“ uzavřel Tomáš Jošek.

Zdroj informací

Soukromá oční klinika Gemini a NejBusiness.cz

Datum

20. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2999 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál