Péče o duševní zdraví je základem pro kvalitní život

Péče o duševní zdraví je základem pro kvalitní život

Podle průzkumu Národního ústavu duševního zdraví z roku 2020 se duševní onemocnění vyskytují u 33 % dospělé populace. Duševní zdraví se podle nedávné studie The mental health emergency zhoršilo během koronavirové krize až u 60 % dospělých a 68 % mladých lidí. Zanedbání psychologické, psychiatrické a s tím související zdravotní péče má přitom dalekosáhlé důsledky nejen pro každodenní život, stigmatizaci a izolaci jednotlivce. Z toho důvodu podle asociace ABSL investuje celkem 40 % firem do opatření, jejichž cílem je podpořit duševní zdraví svých zaměstnanců.

Situaci reflektují i vznikající digitální platformy, které se zabývají péčí o duševní zdraví z hlediska prevence a pomocí smart technologií. Do soutěže Vodafone Nápad roku, která sdružuje nejlepší inovativní technologické firmy, se přihlásilo hned několik softwarových a healthtech projektů, které získávají finanční podporu v dalším růstu.

Soutěž Nápad roku letos zaznamenala více než 130 přihlášených tuzemských startupů a technologických firem s velkým potenciálem. V obrovské konkurenci se v první desítce umístila i digitální platforma určená psychohygieně a wellbeingu VOS.health, která má přes 1 200 000 uživatelů po celém světě. Její misí je upozorňovat na zdravý životní balanc mobilní aplikací, která posytuje uživateli personalizované doporučení o jeho psychické pohodě, zdravé aktivitě a v případě nastupujících potíží umožní i chat s psychologickým poradcem. Aplikace mimo jiné zpřístupnila prémiovou péči o duševní zdraví pro všechny občany Ukrajiny a Ukrajince žijící v zahraničí.

„Věříme, že psychologická prevence a péče o duševní zdraví jsou základem pro lepší a spokojenější život. Nápady na inovativní projekty, které se touto problematikou zabývají, soutěžily i v soutěži Vodafone Nápad roku a zaslouží si další pozornost. I když nás na jedné straně technologie dokážou rozptylovat, na druhé straně jsou i užitečnými pomocníky – automatizovaná řešení nás upozorní, když něco není s naším mentálním zdravím v pořádku, pomáhají nám udržovat náš wellbeing, spojit se online s odborníkem nebo poskytují důležitá data v rámci prevence psychických chorob. Jsem ráda, že v Česku vzniká stále více digitálních platforem, kterým stejně jako nám záleží na zlepšení duševního zdraví v naší společnosti,“ říká Mirka Kočíková, manažerka soutěže Vodafone Nápad roku.

Podpora psychického zdraví prostřednictvím technologií

Mezi aplikacemi v Nápadu roku, které nabízí interaktivní poradenství online, je úspěšný projekt Terap.io. Platforma na svém webu poskytuje výběr z 97 certifikovaných terapeutů pro absolvování online psychoterapie, koučinku nebo psychologického poradenství. Uživatel si tak může na webu vybrat terapeuta podle jeho profilu, přístupu a certifikace a podstoupit vedenou terapii přes videohovor bez nutnosti někam fyzicky dojíždět. Tato aplikace v postpandemické době zaznamenala výrazný růst a čím dál více lidí volí online terapii jako variantu pro psychologickou intervenci a pomoc.

Správné psychické nastavení je zásadní i pro herní zážitky u gamerů počítačových her. Platforma GitGut.ai proto poskytuje hráčům potkávajícím se na elektronických utkáních a turnajích hlasové asistenty s využitím umělé inteligence, které jsou určeny pro jejich mentální podporu v rámci herní strategie. Hráčům tak nechybí virtuální přítel, který jim je oporou.

Fyzická pohoda spoluvytváří tu psychickou

V soutěži se objevily i nápady, které úzce souvisí s duševní pohodou pomocí inteligentních nástrojů udržujících kvalitní prostředí a životní rovnováhu. Jedním z nich je startup Luftio, který prostřednictvím IoT monitorování kvality vzduchu pomáhá firmám zvýšit produktivitu zaměstnanců. Podle studie z roku 2016 zkoumající souvislosti mezi koncentrací CO2, kvalitou ovzduší a rozhodováním (Allen a kol.) má kvalitní ovzduší prokazatelně pozitivní vliv na pracovní výkon. Kvalitní ovzduší tak dokáže prokazatelně zkvalitnit pracovní výkon.

Chronické nemoci a s tím spojené potíže mají také zásadní vliv na psychické zdraví. Podporu odpovědného přístupu v rámci léčby diabetu 2. typu proto řeší mobilní aplikace Vitadio. S onemocněním se totiž pojí udržování zdravého pitného režimu, stravovacích návyků a pravidelná kontrola a měření krevního cukru. Pacienti s diabetem prostřednictvím mobilní aplikace mají přehled nad svým režimem a mohou tak svým životním stylem dosáhnout významného snížení glykovaného hemoglobinu a předejít komplikacím spojeným s nemocí.

Monitoring dat pro psychologickou prevenci

Prevencí psychologických potíží se zabývají i nástroje a technologie, které jsou založeny na sběru velkých dat a jejich vyhodnocování pro medicínské účely. Jedním z nich je projekt Mindpax.me, který dlouhodobě monitoruje pacienty diagnostikované s bipolární afektivní poruchou a schizofrenií. Na základě informací o jejich aktivitách a subjektivních hodnoceních o pokrocích v léčbě je možné predikovat vývoj a relaps průběhu nemoci. Mindpax.me na základě analýzy těchto dat pomáhá jiným pacientům se včasným zásahem při zhoršení jejich stavu.

Některé zmíněné projekty, které v Nápadu roku řeší otázku duševního zdraví, v průběhu soutěže oslovily i pojišťovnu Kooperativa, která se podporou zdraví v každém věku dlouhodobě zabývá a poskytuje finanční služby spojené s životními komplikacemi v případě zdravotních nebo psychických potíží.

„Jakýmkoli zdravotním problémům je lepší předcházet, a právě proto pojišťovna Kooperativa kromě jiného šíří povědomí o problematice prevence. Jak vyplývá z našeho aktuálního výzkumu, 87 % respondentů ví, jak by mělo zdravě žít, ale skoro polovina z nich pro to nic nedělá. Rozvíjíme v oblasti prevence zdraví řadu aktivit. Jednou z nich je 15 nejčastějších otázek o zdravém životním stylu s podporou Výživového institutu. V rámci Nápadu roku udělujeme taky ocenění firmě, která nejvíce přispívá prevenci škod – to letos získala společnost Adbian za nástroj pro výpočet stability stromů, k prodloužení jejich životnosti a zvýšení bezpečnosti v okolí,“ říká Jindřich Skrip, ředitel Úseku marketingu a komunikace Kooperativy.

Zdroj informací

Vodafone Nápad roku a NejBusiness.cz

Datum

19. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.3169 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál