OSTROJ letos zaplatí za energie o téměř 140 mil. Kč více

OSTROJ letos zaplatí za energie o téměř 140 mil. Kč více

Česká společnost OSTROJ letos zaplatí za elektřinu a plyn několikanásobně více než v roce 2021. Kvůli tomu zahájil strojírenský výrobce z Opavy komplexní a tvrdá úsporná opatření. Pracuje na zprovoznění první vlastní fotovoltaické elektrárny, snaží se o převedení části zvýšených nákladů na své zákazníky, optimalizuje pracovní činnosti s důrazem na šetření energií, hledá alternativní zdroje vytápění výrobních hal a také plánuje několikatýdenní odstávku v energeticky nejnáročnějších provozech.

Společnost OSTROJ z Opavy, tradiční strojírenský výrobce, očekává, že při stávajících cenách budou náklady na elektrickou energii v letošním roce o 112 milionů Kč vyšší než v roce 2021 (to představuje více než trojnásobek) a náklady na plyn budou o 24 milionů Kč vyšší než vloni (to představuje čtyř a půl násobek).

„Neočekávané nárůsty nákladů na energie, zejména ve druhé polovině letošního roku, v řádech násobků nás přinutily přijmout opatření, bez kterých se neobjedeme. Některé firmy v regionu již začaly propouštět a některé omezují či uzavírají energeticky náročné provozy. My jsme prozatím přistoupili k mírnějším opatřením a chceme věřit tomu, že na ta „drastická“ nedojde,“ uvádí Aleš Martínek, generální ředitel společnosti OSTROJ, a dodává: „Blížíme se k období, kdy standardně tvoříme rozpočet pro následující rok, ale za stávajícího stavu na trhu s energiemi a souvisejících okolností se tato aktivita blíží „věštění z křišťálové koule“. Nezbývá než věřit, že vláda či Evropská komise konečně najde konkrétní řešení i pro velké firmy tak, abychom mohli bojovat o zakázky v intencích konkurenceschopnosti, udržitelnosti a ekonomické racionality.“

Součástí dlouhodobého přístupu společnosti OSTROJ je také snaha o snížení energetické závislosti na externích zdrojích energií. Na střechu jedné z hal začal dodavatel právě v těchto dnech montovat první fotovoltaickou elektrárnu s výkonem 500 kWp. Zprovozněna bude na začátku příštího roku. Následovat bude druhá s výkonem 1000 kWp s předpokládaným termínem spuštění do provozu na podzim 2023. „Vzhledem k tomu, že tyto kroky znamenají řešení jen asi pro 9 % naší celkové spotřeby energií, museli jsme přijmout a realizovat další úsporné kroky napříč celou firmou,“ doplňuje Aleš Martínek.

Komplexní balíček opatření zaměřený na energetické úspory obsahuje body jako zákaz používání soukromých spotřebičů na pracovišti, eliminaci osamělé práce, optimalizaci pracovních činností s ohledem na vývoj hodinové ceny elektřiny během pracovních dnů a víkendů, prevenci plýtvání při svícení, topení, používání stlačeného vzduchu a eliminaci jeho úniků, optimalizaci vybavení s ohledem na spotřebu elektrické energie (např. výměnu klasického osvětlení za LED osvětlení v prostorách šaten).

V provozech OSTROJ přistoupil k automatickému zhasínání světel na konci každé směny, k rozšíření zónového manuálního zapínání osvětlení na jednotlivých pracovištích dle jejich vytíženosti. Celkově v opavské společnosti snížili intenzitu osvětlení ve vybraných prostorách jako jsou chodby, sklady apod., (to vše samozřejmě v rámci hygienických norem) a začali také hledat alternativní zdroje vytápění pro vybrané provozy.

Razantnější opatření se dotknou provozů Divize Galvanovna a Divize Kovárna a Kalírna, které patří v rámci OSTROJe k těm energeticky nejnáročnějším. V rozmezí konce listopadu a poloviny prosince bude na těchto divizích ukončen provoz s opětovným spuštěním až po novém roce. „Po dohodě s odbory budou zaměstnanci přednostně čerpat řádnou dovolenou a následně zůstanou do konce roku s náhradou výdělku doma z důvodu překážek na straně zaměstnavatele,“ doplňuje Ladislav Botur, personální ředitel společnosti OSTROJ.

Zdroj informací

OSTROJ a.s. a NejBusiness.cz

Datum

17. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

Reklama

Page generated in 1.3517 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál