Impact Hub získal klíčovou dopadovou investici

Impact Hub získal klíčovou dopadovou investici

Skupina Impact Hub ČR, nejstarší zřizovatel coworkingových prostor a organizátor akceleračních a inovačních programů v tuzemsku, získala nové akcionáře v oblasti dopadového investování (impact investing). Do Impact Hubu vstupují jako investoři Tomáš Čupr, Libor Winkler, Martin Ducháček, Purple Ventures a Jiří Vojkovský. Cílem jejich investice je podpora podnikavosti a komunit a rozvoj dopadových a akceleračních projektů, které kromě finanční návratnosti generují i pozitivní a měřitelné společenské a environmentální účinky. 

Společensky prospěšné podnikání (social entrepreneurship) a dopadové investování (impact investing), tedy podnikání a investování s pozitivním celkovým dopadem, kde zisk není hlavním cílem podnikání, ale jeho prostředkem pro tvorbu hodnoty, nemá zatím v Česku tradici. Ve světě v posledních letech však počet těchto investic do společensky prospěšných projektů výrazně narůstá, celosvětový trh pro rok 2020 se odhaduje na 636 miliard dolarů v celkových aktivech pod správou. Na podnikání a investování s dopadem se zaměřuje také skupina Impact Hub. Kromě 5 coworkingových center na 15.000 m², budování komunit s více než 2.000 členy, experty z různých oborů a více než 1.000 akcelerovaných projektů, rozvíjí také sociálně, environmentálně a ekonomicky udržitelné podnikání. Jedním z projektů, který vznikl při Impact Hubu a sídlí v něm, je Tilia Impact Ventures, první investiční fond v Česku zaměřený na podporu společensky prospěšných podniků. Impact Hub také připravuje vlastní malý investiční fond pro projekty v nejranější fázi (pre-seed a seed kola).

„Pro běžného investora jsou rozhodovací kritéria finanční návratnost a rizikovost. Dopadový investor k tomu přidává třetí dimenzi: měřitelný a vědomý dopad. Jsme hrdí, jací investoři se sešli a dali nám svou důvěru. S novými investory vidíme nové příležitosti pro růst. A to jak v tradičním finančním smyslu, tak ve smyslu šířky a hloubky pozitivního dopadu Impact Hubu, jednak v počtu členů, chcete-li v m², ale také v programech, akcelerátorech, vzdělávacích aktivitách, komunitních, ekosystémových projektech a především v oblasti investic,” vysvětluje Petr Vítek, spoluzakladatel Impact Hubu a Tilia Impact Ventures.  

Jedním z investorů je Tomáš Čupr, který stojí mimo jiné za Rohlik Group, Dáme jídlo nebo Slevomatem. „Rád podpořím projekt, který není pouze finanční investicí, ale přispívá k úspěchu začínajících podnikatelů,“ uvádí. Dalším dopadovým investorem je Libor Winkler, dlouhodobý filantrop a investor ze skupiny RSJ: „Impact Hub je důležitou součástí lokální startupové komunity. Rád jsem přispěl k jeho finanční stabilitě a pomohl mu více se rozkročit na poli akceleračních i dopadových projektů.“

Mezi investory se zařadili i brněnští Purple Ventures. Za krátkou dobu jejich působení si stihli vybudovat dobré jméno na středoevropské Venture kapitálové scéně. Zaměřují se na seedové a pre-seedové investice do rychle rostoucích startupů po celém světě a součástí jejich investiční strategie je i část prostředků zaměřovat na dopadové investování. „Impact Hub se za více než dekádu své existence stal z pionýra coworkingu v Česku hodnotným a důležitým hybatelem celého startupového ekosystému u nás, podhoubím, kde se rodí desítky nejen impactových firem, kudy prošly tisíce šikovných lidí. I jako celá naše skupina jsme s Impact Hubem úzce spolupracovali, takže jsme si mohli ověřit, jak skvělé služby poskytují a jak sehraný tým mají. Přáli jsme si podpořit tento příběh a počin i do budoucna,” říká Jan Staněk, Managing Director Purple Ventures. 

Ke skupině investorů se připojil také Martin Ducháček, který byl u zrodu nebo podporuje širokou škálu projektů: sociální a ekologické farmy nebo potravinové banky, stejně jako impaktové projekty typu Opravárna nebo Munch. „V oblasti tuzemských dopadových projektů hraje Impact Hub jedinečnou a nezastupitelnou roli a nabízí startupům na začátku jejich cesty velkou pomoc. Navíc dopadové projekty zažívají obrovský boom,“ upřesňuje Martin Ducháček.

Posledním investorem je Jiří Vojkovský, který žije mezi Švýcarskem, Švédskem a Českem a je nositelem zajímavých zkušeností s budováním investičních fondů na míru. Jeho posledním počinem je fond Rebuild Ukraine, který má ambici pomoci s obnovou Ukrajiny. „Impact Hub jsou pro mě především nadšení, odhodlaní a zarputilí lidé s chutí měnit český startupový ekosystém k lepšímu, v čele s Petrem Vítkem, se kterým jsem rychle vybudoval porozumění založené na společných hodnotách. Jsem rád, že mohu být součástí takového projektu a ekonomicky ho jako investor podpořit,“ říká Jiří Vojkovský. 

Směřování firmy beze změny, ale s novinkami a novou strategií

„Mám radost, že mezi akcionáře se nově řadí i Petr Vondruš, který po čtyřech letech v exekutivní pozici ředitele a také jednatele části Impact Hubu vstupuje i do majetkové struktury. Stejně tak mě těší, že jsme část akcií dali stranou pro management formou ESOP vestingu. V rámci transakce byl také navýšen můj podíl na úroveň cca 35 %,” představuje transakci Petr Vítek. 

K dalším plánům Impact Hubu patří příprava menšího investičního fondu s pracovním názvem Impact Hub Angel Fund pro investice do 50 tisíc EUR pro projekty v nejranější fázi. Jednou ze strategických otázek, kterou skupina aktuálně řeší, je životaschopnost byznys modelu v menších městech – nyní pracuje například na studii proveditelnosti pro Impact Hub v Mladé Boleslavi.

Zdroj informací

Impact Hub a NejBusiness.cz

Datum

5. října 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2687 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál