AGRIFISH: Evropská unie bude i nadále pomáhat při přepravě zemědělských komodit z Ukrajiny

AGRIFISH: Evropská unie bude i nadále pomáhat při přepravě zemědělských komodit z Ukrajiny

Zemědělskou výrobu a logistiku v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu, zemědělské aspekty průmyslových emisí, rybolovná práva pro rok 2023 nebo označování potravin řešili dnes ministři zemědělství EU na Radě v Bruselu. Jednání předsedal ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL), zasedání se zúčastnil také ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyi.

„Globální potravinové zabezpečení je ohroženo bezprecedentní a barbarskou ruskou agresí. Lidé na celém světě jsou závislí na včasném přístupu k ukrajinské zemědělské produkci, proto jsou členské státy Evropské unie odhodlány pokračovat v pomoci při přepravě pšenice, kukuřice a dalších obilovin spotřebitelům v zemích mimo Evropskou unii. Budeme nadále rozvíjet logistiku pro ukrajinský export a propojovat podniky, abychom lépe uspokojili nabídku a poptávku po zemědělské produkci z Ukrajiny,“ řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Částečné znovuotevření ukrajinských přístavů je sice pozitivní a celkové ceny obilovin během léta poklesly, ale situace na Ukrajině i mimo ni zůstává složitá. Aby export komodit přes tzv. solidární trasy z Ukrajiny byl ještě efektivnější, zřídila EU síť kontaktních míst v členských státech a Platformu pro navazování obchodních kontaktů mezi EU a Ukrajinou. Jde o fórum, které spojuje ukrajinské zemědělce, logistické a dopravní subjekty a odběratele zemědělských produktů spolu s vnitrostátními orgány EU i Ukrajiny. Platforma nyní sdružuje více než 700 podniků v EU a na Ukrajině s cílem nalézt řešení pro vývoz zemědělských komodit z Ukrajiny.

Právě zlepšení logistiky při vývozu ukrajinských zemědělských komodit pozemní cestou zmínil ve svém vystoupení ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyi. S ohledem na nejistou situaci ohledně námořních tras je důležité mít k dispozici dostatečnou kapacitu zejména na železničních koridorech. Podle ukrajinského ministra je velký problém vytíženost železničních koridorů do přístavů v Německu, evropské ministry rovněž požádal o pomoc se zajištěním dostatku kontejnerů na převoz zemědělských komodit. Zmínil také vybudování produktovodů na rostlinný olej, kterými by bylo možné plynule z Ukrajiny rostlinné oleje exportovat.

Ministři dnes také zahájili debatu o rybolovných právech pro příští rok v souvislosti s konzultacemi mezi Spojeným královstvím, Norskem a pobřežními státy. „Ve druhém pololetí každého roku se stanovují rybolovné kvóty pro jednotlivé členské státy na příští rok ve vodách EU a vodách třetích zemí. ČR jako vnitrozemský stát povede tuto diskuzi, která je důležitá i pro potravinové zabezpečení, protože odlov ryb ke konzumaci je zásadní pro většinu států EU. Zároveň je nutné toto řešit i z hlediska udržitelnosti a péče o moře a oceány. Diskuze s mimo unijními zeměmi hrají v tomto procesu klíčovou roli,“ uvedl ministr Nekula. K dojednání finálních podmínek pro jednotlivé státy by mělo dojít v prosinci tohoto roku.

Během pracovního oběda ministři zemědělství a eurokomisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakides diskutovali o označování potravin a nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům, které Evropská komise (EK) nyní připravuje. Členské státy se shodly, že je nezbytné, aby byl pro spotřebitele zachován přístup k jasným a spolehlivým informacím. Stejně zásadní je průběžně vzdělávat spotřebitele, aby uvedené informace využívali při výběru složení stravy. Ohledně návrhu na povinné nutriční označování na přední straně obalu potravin je nutné vyčkat na hodnocení dopadů EK. K dalšímu posunu v diskuzi může dojít na konferenci věnované tomuto tématu, kterou pořádá předsednictví 10. listopadu tohoto roku v Bruselu.

EK se dnes také vyjádřila k revizi směrnice o průmyslových emisích. Ta zahrnuje asi 50 000 velkých průmyslových zařízení a intenzivních zemědělských chovů hospodářských zvířat v EU. Tato zařízení musí dle směrnice splňovat emisní podmínky za použití nejlepších dostupných technik specifických pro jednotlivé činnosti. Podle předloženého návrhu by nově směrnice měla zahrnovat zejména podniky, které se zabývají intenzivním chovem prasat a drůbeže, zahrnut by byl i skot, na který se dosud podmínky nevztahovaly. Podle řady členských států by rozšíření působnosti směrnice mohlo mít negativní dopad především na malé a střední podniky, tedy v mnoha případech na rodinné farmy.

Dalšími tématy, kterým se ministři věnovali, byly problematika velkých šelem, návrh na doplnění dopadové studie k pesticidům nebo populace úhoře. V rámci zasedání se na pracovní schůzce sešel ministr zemědělství Zdeněk Nekula s ukrajinským kolegou Mykolou Solským.

Zdroj informací

Ministerstvo zemědělství a NejBusiness.cz

Datum

27. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.4294 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál