Protivínský zámek prochází proměnou. Částečně se vrací do aristokratických rukou

Protivínský zámek prochází proměnou.  Částečně se vrací do aristokratických rukou

Zámek v jihočeském Protivíně svou historií sahá velmi daleko, až ke gotické tvrzi. V dávné minulosti patřil Lucemburkům nebo Karlovi IV. Následně byl v rukou Pernštejnů a od roku 1710 do roku 1948 rodu Schwarzenbergů. Nyní se částečně vrací do aristokratických rukou. Jedním z investorů nového vlastníka Royal Capital Club je totiž i malajský král Muhammad V. Kelantanský. Zámek nyní prochází pečlivou rekonstrukcí.

Tradičně takovéto objekty byly využívány jako sídla významných rodů, dokonce za první republiky zde byl využíván mimo jiné i jako hotel pro letní hosty, a na tuto historii jeho budoucí využití navazuje. Citlivě rekonstruovaný objekt nabídne nejen ubytovací kapacity s reprezentativními a vzdělávacími prostory pro účely členů klubu Royal Capital Club, kterými jsou investoři a partneři klubu, ale také prostory pro odpočinek, kterými jsou spa a anglický park s mnoha zajímavými prvky pro poklidné rozjímání a odpočinek. Budovy v podzámčí pak nabídnou kulturní a gastronomické zážitky včetně ubytovací kapacity pro veřejnost.

Roku 1963 byl zámek prohlášen kulturní památkou. Objekt prošel několika rekonstrukcemi a úpravami, jedna z nejzásadnějších probíhala od roku 1985 do roku 1988, po roce 1989 objekt střídal majitele, a proto se rekonstrukce nikdy nedokončila. Objekt tak zůstal v nedokončeném stavu, kdy byly provedeny zásadní statické úpravy, jako jsou například zesílené spřažené stropní konstrukce s ocelovými nosníky a necitlivá úprava krovu. Také v zámku došlo ke kompletní výměně omítek, tudíž po těchto úpravách se moc historických prvků v objektu nezachovalo. Tento aspekt také ovlivňuje náš nynější přístup k celé rekonstrukci, kdy se snažíme citlivě spojit moderní přístup s historickým dědictvím. Současná rekonstrukce zámeckého areálu odstartovala samotným zámkem, který představuje srdce celého areálu a přilehlého okolí, zvolený koncept prostupuje každým detailem celého areálu.

„Naším hlavním koncepčním prvkem celé rekonstrukce je hledání citlivého kontrastu mezi moderním a historickým. Jsem přesvědčená, že když se původní historické věci dá prostor a postaví se v kontrastu s moderními prvky, tak vynikne mnohem více, než když se vytvoří napodobenina historie. Z mého pohledu je velmi důležité, aby v zámku byl nějaký odkaz dnešní doby. Hlavní roli v tomto případě hraje nejen volba formy, ale i materiálu. Musí se postupovat s respektem, aby vznikl jemný kontrast, který podpoří historickou tvář,“ říká vedoucí architektka studia ARCH.IC s.r.o. a představitelka projektu Royal Capital Clubu „THE ORB“ Věra Nagyová.

Rekonstrukce zámku je zhruba ve své polovině, stavbě předcházela řada nákladných průzkumů a dokumentací. Práce na zámku nyní pokračují podle plánu i přes velmi komplikovanou situaci na trhu stavebnictví. Nejvíce změn se dočká atrium zámku, přibyly v souladu s povolením památkářů hlavní nové vstupy, jinak má dispozice původní charakter. Úspěšně se zde podařilo zkombinovat moderní a historické prvky, čemuž nahrála rekonstrukce v osmdesátých letech.

„V současné době jsme dokončili revitalizaci a opravu celého krovu a začali s výměnou střešní krytiny, kde se vracíme k původní tašce „bobrovka“ přírodní barvy v šupinové skladbě, která je použitá v celém areálu zámku a stejně tak bude nejspíš v podzámčí. Na střeše přibydou nové komíny v původních pozicích v historickém designu. Také všechny vikýře dostanou novou podobu, která bude více zapadat do celého konceptu, jehož cílem je celý objekt sjednotit. S orgány památkové péče v současné době řešíme novou podobu fasády zámku, která se začne brzy realizovat. Celkově bychom rádi sjednotili nejen vzhled zámku s podzámčím, ale i funkčnost a koncept celého areálu tak, aby se z nyní rozdělených dvou částí stala jedna kompaktní, která bude vycházet z historického vývoje celého areálu,“ popisuje architektka Věra Nagyová z THE ORB.

„Po dohodě s orgány památkové péče jsme celý koncept řešili tak, aby se jasně oddělili původní a nové konstrukce, což prochází i návrhem interiéru. Volbou jednoduchých materiálů v přírodních tónech jsme chtěli podpořit a dát vyniknout samotnému prostoru a jeho vnímání, protože v některých místech je to jediný historický vstup, který tam zbyl. Celým zámkem prochází jednotná barevnost světlých přírodních tónů teplé bílé, v kombinaci se zlatými prvky, které jsou charakteristické pro koncept THE ORB. Hodně se v návrhu pracuje se změnou struktury materiálu v tónu. Dbáme na výběr kvalitních a trvanlivých materiálů,“ dodává Věra Nagyová.

Na zámek navazuje také areál podzámčí. Z toho by se mělo stát nové kulturní a centrum Protivína. V minulých týdnech byl areál geodeticky zaměřován a v současné době se investor věnuje návrhu celého konceptu, který je vymyšlen tak, aby celkově městu přinesl co nejvíce pozitivního a doplnil chybějící zázemí a vybavenost. Měla by zde vzniknout kavárna, pekárna, restaurace, bistro a hlavně ubytovací kapacita, která městu v současné době chybí nejvíce. Celý vstup investora vytvoří také spoustu nových pracovních pozic a mohl by být startovacím prvkem v začátku rozvoje celého města a jeho nejbližšího okolí.

Zámek Protivín je součástí projektu THE ORB, který spadá pod Royal Capital Club. Za ním stojí královské a další významné aristokratické rodiny zejména z Jižní Asie. THE ORB se skládá z 12 unikátních soukromých sídel rozmístěných po celém světě, prvním představeným místem je právě jihočeský Protivín.

„Tyto jedinečné rezidence budou tvořit pohodlné a luxusní zázemí zejména pro členy The Royal Capital Clubu. Vždy se jedná o unikátní prostor s naprostým soukromím, bezpečím a na neutrální půdě. Každá rezidence bude pečlivě vybírána s ohledem na její historickou hodnotu či výjimečnost místa, přesto typickou pro každou danou lokalitu. Společně s unikátní architektonickou formou vytvoří jedinečný poměr mezi tradicí a moderním přístupem,“ říká Martin Klouček, prezident The Royal Capital Clubu.

Rezidence budou uzpůsobeny tak, aby sloužily jak k pracovním potřebám, tak odpočinku s rodinou a relaxaci, to vše v naprostém soukromí s exkluzivními službami. Každá z rezidencí je kombinací dvou prvků, které naplňují podstatu každého objektu: Business, Passion, Resort a Retreat.

„Koncept THE ORB se snaží do dané lokace přinést co největší rozvoj okolí a jeho potenciálu tak, aby byl pozitivním přínosem pro všechny. Tato celá filozofie je již aplikována na prvním z dvanácti projektů, který je situovaný v České republice. Další rezidence THE ORB se plánujeme postupně vybudovat v Německu, Itálii, Malajsii a na dalších zajímavých místech,“ doplňuje Věra Nagyová.

Zdroj informací

ARCH.IC s.r.o. a NejBusiness.cz

Datum

20. září 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.5645 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál