Významná průmyslová konference v Praze se blíží

Významná průmyslová konference v Praze se blíží

Osmý ročník Evropské klastrové konference se uskuteční 26. – 27. září 2022 v Praze. Na konferenci se sejdou klastroví manažeři, tvůrci politik a odborníci z celé Evropské unie, aby diskutovali o nejnovějších trendech v klastrových politikách. Cílem akce je podnítit politickou diskusi na vysoké úrovni o výzvách, které je třeba řešit k posílení úlohy a přidané hodnoty klastrů při implementaci aktualizované průmyslové strategie EU, stejně jako v dalších klíčových evropských iniciativách ovlivňujících průmysl.

Praha bude v rámci českého předsednictví Rady EU hostit Evropskou klastrovou konferenci 2022. Tato významná konference pro zainteresované subjekty z oblasti průmyslu se zaměří na témata vyplývající z aktualizované průmyslové strategie EU a její implementace. Zahrne také otázky, kterými se zabývá české předsednictví, jako je energetická bezpečnost a strategická odolnost průmyslu EU. České předsednictví pracuje na urychlení procesů dekarbonizace, digitalizace a automatizace evropského průmyslu, což umožní rozšíření konkurenceschopné výroby v EU. Cílená podpora technologické konkurenceschopnosti na základě vlastních výrobních kapacit je nezbytná pro posílení strategické odolnosti, což je v souladu s aktuálně se rozvíjejícími klastrovými politikami.

Osmý ročník Evropské klastrové konference je jedinečnou příležitostí k diskusi o současných a budoucích prioritách klastrových politik a rozvoje k uskutečnění zelené a digitální transformace a zároveň posílení ekonomické odolnosti EU. Posílí networking a vytvoří příležitost k vybudování spojení mezi evropskými hodnotovými řetězci, klastry a ekosystémy s ohledem na budoucí meziregionální a meziodvětvovou spolupráci.

Akci pořádá Evropská komise za podpory Evropské platformy pro klastrovou spolupráci (ECCP) a ve spolupráci s Ministerstvem průmyslu a obchodu ČR v rámci českého předsednictví Rady EU.

Konference se uskuteční ve dnech 26. – 27. září 2022 v prostorách O2 Universum, Českomoravská 2345/17, Praha 9.

Registraci na konferenci a další informace naleznete na europeanclusterconference.eu.

Slavnostní vyhlášení vítězů klastrových ocenění

Účastníci konference budou mít možnost zvolit „Evropského klastrového manažera roku“ a „Evropské klastrové partnerství roku“. Hlasování bude nejprve probíhat online od 14. září do 22. září, kdy budou videa nominovaných z užšího výběru zdůrazňující jejich úspěchy k dispozici pro hlasování v digitálním centru Evropské klastrové konference. Následně budou mít účastníci konference také možnost hlasovat na místě. Vrcholem akce bude slavnostní ceremoniál s vyhlášením vítězů těchto dvou cen.

Nominace na ocenění Evropský klastrový manažer roku:

• Kristina Sermuksnyte-Alesiuniene, Cluster Agrifood Lithuania
• Veronica Elena Bocci, Cluster DITECFER
• Xavier Amores Bravo, Catalan Water Partnership Cluster

Nominace na ocenění Evropské klastrové partnerství roku:

• S3FOOD – Digital Innovation in the Agrifood Industry
• REMOBILISE - Regrouping Mobility clusters to develop Skills and Exchange
• PIMAP+ - Photonics for Advanced Manufacturing Plus

Prohlídky ukážou klastrová partnerství v praxi

Účastníci konference budou mít také možnost zúčastnit se prohlídek. Možnosti jsou následující a uskuteční se pouze ty s vyšším počtem zájemců:

• Klastr Mechatronika: Platforma pro spolupráci specializující se na oblasti, jako je výzkum a vývoj aditivní výroby. Součástí exkurze budou návštěvy svářečské školy – školicí a certifikační instituce s dlouholetou tradicí a dobře vybavenými pracovišti unikátními v celém Plzeňském kraji, a COMTES FHT – soukromé výzkumné organizace, která díky svým špičkovým laboratořím a výzkumníkům významně přispívá k rozvoji témat výzkumu a vývoje ve výrobních procesech.

• Klastry Nanoprogress (nanotechnologie) a Clutex (technické textilie). Součástí návštěvy obou klastrů v Libereckém kraji budou komentované prohlídky Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace (Cxl) a Centra rozvoje inženýrského výzkumu (VÚTS). Účastníci se seznámí se špičkovou infrastrukturou v oblasti R&D a průmyslu a s unikátním vybavením nanotechnologické laboratoře Nanoprogress.

• Český optický klastr: Prezentace a návštěva prostor HiLASE (Hi-tech laserové výzkumné centrum zaměřené na průmyslové aplikace) a ELI Beamlines (přední laserové výzkumné centrum a část Extreme Light Infrastructure). Hosté si navíc budou moci prohlédnout laserové laboratoře prostřednictvím návštěvnické galerie a navštívit experimentální sály.

• Klastr CZECHIMPLANT: Návštěva medicínského klastru se zaměřením na implantologii. Součástí návštěvy je návštěva české firmy Beznoska, s.r.o. s prohlídkou výrobních provozů společnosti se specializací na výzkum a vývoj, konstrukci a výrobu implantátů, nástrojů a chirurgických pomůcek pro ortopedickou chirurgii a traumatologii.

• Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky ČVUT: součástí návštěvy bude komentovaná prohlídka Testbedu pro Průmysl 4.0. ČVUT je uchazečem o Evropské centrum pro digitální inovace v Praze se specializací na umělou inteligenci.

Účastníci mohou zvolit preferované prohlídky na registrační platformě.

Propojovací akce ECCP

Dne 26. září 2022 od 9 do 13 hodin, před Evropskou klastrovou konferencí, se bude konat propojovací akce ve vyhrazeném sále na místě konference. Tato událost shromáždí klastrové organizace a malé a střední podniky, aby prozkoumaly obchodní, investiční a partnerské příležitosti a rozvinuly propojení mezi evropskými hodnotovými řetězci a ekosystémy. Propojovací akce nabízí rámec pro nalezení potenciálních obchodních partnerů ve všech fázích dodavatelského řetězce. Je to správné místo pro každého, kdo hledá budoucí partnery projektu nebo konkrétní produkty či služby. Registrace jsou otevřené do 25. září.

Výstava

Před začátkem konference bude zahájena výstava, kterou bude možné navštívit v průběhu celé akce. Výstavu slavnostně zahájí Jozef Síkela, ministr průmyslu a obchodu ČR, a Maive Rute, zástupkyně generálního ředitele DG GROW, Evropská komise. Mezi vystavovateli bude Evropská komise, evropské a národní klastrové asociace, klastry z mnoha zemí a další související iniciativy. Zahájení výstavy doprovodí komentovaná prohlídka pro novináře a VIP.

Zdroj informací

Evropská klastrová konference a NejBusiness.cz

Datum

13. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

Reklama

Page generated in 1.3875 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál