Ženy pro stavebnictví představují obrovský potenciál

Ženy pro stavebnictví představují obrovský potenciál

Stavebnictví dlouhodobě chybí dostatek odborných zaměstnanců. Firmy obtížně obsazují zejména technické pozice. Obrovský potenciál pracovní síly přitom představuje zhruba 570 tisíc žen, které jsou nyní mimo trh práce. Ukazuje to srpnová studie Boston Consulting Group a Aspen Institute CE. V oboru stavebnictví je podle dat ČSÚ podíl žen dlouhodobě jen kolem 9 %. U největšího rezidenčního stavitele Central Group ženy tvoří 43 % všech zaměstnanců, na technických pozicích pak 38 %.

Počet studentů technických oborů na českých vysokých školách loni podle ČSÚ poprvé v tomto tisíciletí klesl pod 40 tisíc. Oproti roku 2010 se snížil o 40 %. V Česku obecně průběžně klesá počet absolventů vysokých škol. V roce 2021 absolvovalo vysokou školu přes 60 tisíc studentů, což je o 2.400 méně než v roce předchozím a o třetinu méně než před deseti lety. Výsledkem je nedostatek pracovní síly, který je pro firmy ve stavebnictví vedle nedostatku a cen surovin a energií jedním z hlavních problémů.

Ženy mohou posílit stavebnictví, a to i na potřebných technických pozicích

Ve stavebnictví je v Česku dlouhodobě velmi nízký podíl žen a posledních 6 let stagnuje. Přitom vlivem studia, péče o děti či dřívějšího odchodu do důchodu je mimo trh práce zhruba 570 tisíc žen. Vyplývá to ze studie poradenské společnosti Boston Consulting Group a neziskové organizace Aspen Institute Central Europe. Ženy tedy mají obrovský potenciál dodatečné pracovní síly. Doplnit mohou i velmi potřebné technické pozice.

„Dávno neplatí, že technické pozice jsou pouze doménou mužů. U nás ženy tvoří 43 % všech zaměstnanců a z 38 % jsou zastoupeny i na velmi odborných technických pozicích. Mezi projektanty a architekty máme více než tři desítky žen a žena vede i tým našich architektů,“ říká výkonná ředitelka největšího rezidenčního stavitele Central Group Michaela Tomášková. S 25% podílem žen ve vedení společnosti je Central Group pak dokonce nad celosvětovým průměrem, který je podle studie Deloitte – Ženy ve vedení 19,7 %.

Ženy v práci hledají stabilitu a jistotu, Central Group má práci na 15 – 20 let

Jak ukázal letošní průzkum personální agentury Randstad, pro ženy je u zaměstnavatele nejdůležitější stabilita, roste také význam pracovní atmosféry. Stabilita obecně patří hned po mzdě mezi nejvyšší priority uchazečů a důležitá je i pro zaměstnavatele kvůli snížení fluktuace.

„Ženy mají při výběru zaměstnavatele odlišné priority než muži. Preferují stabilní a finančně zdravé firmy s perspektivou do budoucna a práci, která jim přinese jistotu. My i přes současnou složitou situaci na trhu pokračujeme ve všech projektech podle plánu. Po celé Praze připravujeme více než 30.000 bytů v celých čtvrtích a máme dostatek práce na dalších 15 až 20 let,“ říká Tomášková.

Společnost Central Group za téměř tři desetiletí své existence vyrostla z malé firmy o několika zaměstnancích do pozice největšího rezidenčního stavitele v ČR. Za tu dobu dokončila téměř dvě stovky rezidenčních projektů a prodala téměř 18.000 nových bytů, domů a parcel.

Central Group nabízí 4denní pracovní týden a flexibilnější pracovní dobu

Společnost Central Group pro zaměstnance letos také jako jedna z mála českých firem zavedla možnost kratšího pracovního týdne. „V Central Group nabízíme řadu benefitů. Pro ženy může být velmi vítaným benefitem pružná pracovní doba, nebo možnost 4denního pracovního týdne a čerpání jednoho volného pátku v měsíci, které jim umožní lépe skloubit osobní a rodinný život. Možnost kratšího pracovního týdne jsme zavedli od začátku roku a 90 % zaměstnanců si ji velmi chválí,“ doplňuje Tomášková.

Covid změnil uvažování lidí, chtějí více benefitů

Dva roky covidu se odrazily na přístupu lidí k zaměstnání a na jejich uvažování. Režim kráceného pracovního týdne zohledňuje návyky získané v „covidových“ letech a vychází vstříc hlavně rodinám s dětmi. Podobně na změny ve společnosti reaguje i Belgie, která letos v únoru přijala usnesení, že by Belgičané mohli pracovat jen čtyři dny v týdnu. Den volna navíc by si napracovali. Z letošního průzkumu agentury Randstad vyplývá, že časová flexibilita je zásadním faktorem pro rozhodování o zaměstnavateli pro 67 procent Čechů. Časovou flexibilitu globálně považuje za důležitou 83 procent lidí.

Central Group byl letos v anketě studentů a absolventů vysokých škol vyhlášen druhým nejlepším TOP zaměstnavatelem v rámci realit a developmentu. Společnost má nyní 300 zaměstnanců a jejich tým stále rozšiřuje. Mimo jiné právě i na technických pozicích jako jsou architekti, projektanti či specialisté inženýringu.

Zdroj informací

CENTRAL GROUP a.s. a NejBusiness.cz

Datum

10. září 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.5052 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál