Ness: Nedostatkové IT odborníky si vychováváme interně

Ness: Nedostatkové IT odborníky si vychováváme interně

Nedostatek potřebných IT odborníků řeší rostoucí počet IT firem náborem lidí bez zkušeností a potřebného vzdělání. Samy je pak naučí všem potřebným dovednostem a vychovají z nich tolik žádané experty, například analytiky či vývojáře. Ve společnosti Ness Czech, která dodává komplexní ICT řešení, mají pro nováčky a jejich rozvoj připravený adaptační plán, který zahrnuje studium v akademii, práci pod vedením mentorů a spolupráci s koučem.

Poptávka po IT odbornících na pracovním trhu stále roste a najít vhodné kandidáty je tak ještě těžší než dříve. „Nejrychleji v současnosti roste zájem o experty se znalostmi nejnovějších technologií a řešeních vystavěných v cloudu. Poptávka se zvýšila i v případě DevOps pozic a odborníků na kyberbezpečnost. Stále ovšem platí, že nejžádanější IT uchazeči jsou zkušení Java vývojáři, .Net vývojáři, analytici pro podniková data, testeři a obecně vedoucí týmů,“ říká Martin Silvička, generální ředitel Ness Czech, s tím, že dle nejrůznějších odhadů na českém pracovním trhu chybí až 30 tisíc odborníků na ICT. Protože ročně opustí vysoké školy jen necelé 4 tisícovky absolventů ICT oborů, nedá se očekávat, že se situace v dohledné době zlepší. Uplatnění absolventů na pracovním trhu je navíc omezené, protože řada z nich za sebou nemá adekvátní praxi a zkušenosti. V IT společnosti Ness Czech se proto zaměřili na výchovu vlastních IT expertů. Nastoupit tak do firmy mohou i uchazeči bez předchozích zkušeností, z nichž si díky propracovanému systému vzdělávání a adaptačního plánu vychovávají třeba junior BI analytiky či Java vývojáře, tedy experty, po kterých je na trhu stále obří poptávka.

„Absolventům s minimálně bakalářským vzděláním dáváme běžně šanci, i když nemají předchozí praxi v oboru. Technické zaměření studia je pro nás sice stále důležité, ale nabíráme i lidi mimo IT obory. Například uchazečka s delším kurzem od Czechitas měla sice pouze technické základy, ale na pohovoru zpracovala výborně zadání a zapůsobila na nás,“ přibližuje Martin Silvička. Důležité je podle něj ovládat základy, mít za sebou nějaký adekvátní kurz a odhodlání na sobě pracovat: „Uchazečům bez praxe vždy v náboru do zaměstnání pomůže, když mají alespoň malou pracovní zkušenost v IT, může jít o letní brigádu či školní praxi. Už vědí, jak to v zaměstnání chodí. Je dobré, když si své projekty ukládají na GitHub. To nám pomůže odhadnout, na jaké úrovni jsou a s čím už někdy pracovali,“ dodává Martin Silvička.

Zaměření na nováčky

Adaptační plán zahrnující intenzivní vzdělávání nováčci v Ness Czech absolvují obvykle během prvního roku. V prvních třech měsících se zaměřují především na technická školení, která jsou nezbytná pro jejich práci, a také na školení procesní, která jim usnadní orientaci v Nessu a spolupráci s kolegy. Plán má vždy společný základ pro všechny nováčky a dále je individualizovaný pro každého na míru. Nováčkovi je hned v den nástupu přidělen přímý nadřízený, který mu adaptační plán nastavuje spolu s projektovým manažerem dle potřeb projektu. Dále nováček dostává „k ruce“ zkušeného seniorního kolegu – buddyho, který funguje jako mentor a jehož úkolem je usnadnit nováčkovi orientaci ve firmě a v kolektivu, navazování vztahů a celkovou adaptaci na nové prostředí a úkoly. V Ness Czech také disponují možností interního koučinku, který, jako další metoda, pomáhá nejen nováčkům v jejich profesním rozvoji.

„Používáme i metodu stínování, kdy nováčci se zkušenými kolegy tráví opravdu celý den a seznamují se se všemi situacemi. Chodí s nimi na projekty, dostávají konkrétní úkoly na denní i týdenní bázi,“ vysvětluje Helena Římovská, která je v Ness Czech odpovědná za vzdělání a péči o zaměstnance.

Nováčkům i stávajícím zaměstnancům nabízí v Ness Czech možnost získání odborných certifikací, mentoring, interní koučink či účast na seminářích a přednáškách. Nabídka interních školení zahrnuje několik desítek kurzů pro rozvoj tvrdých i měkkých dovedností a neustále se rozšiřuje. Kurzy jsou dostupné také online. „Měkké dovednosti většinou pokrýváme v rámci firmy, základem naší firemní kultury totiž je, že si chceme předávat know-how interně a kolegy - lektory k tomu motivujeme. Využíváme a rozvíjíme uvnitř firmy i kompetenční komunity, ve kterých kolegové sdílí zkušenosti a sami si mnohdy připravují školení či přednášky. Nováčci tak mají nejenom detailní adaptační program s jasnou vizí, kam směřují, ale mohou se dále rozvíjet ve své odborné kompetenci,“ popisuje na závěr Helena Římovská.

Zdroj informací

Ness Czech a NejBusiness.cz

Datum

3. září 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.3214 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál