Světový den úklidu je za dveřmi!

Světový den úklidu je za dveřmi!

Nadměrné množství odpadků a jejich likvidace je stále velkým problémem po celém světě. Plastové tašky, plastové lahve a odpadky znečišťují naše ulice, lesy, pláže a oceány. Vzhledem k tomu, že v posledních letech se pojem „zero waste“ stává stále známějším, je Světový den úklidu, kterému letos připadlo datum 17. září 2022, ideální příležitostí k zvyšování povědomí a semknutí komunit a jednotlivců k akci. Čtěte dále a dozvíte se proč je tento den tak důležitý a co můžete dělat, abyste se zapojili.

Co je Světový den úklidu?

Světový den úklidu je největší jednodenní občanská akce na světě, do které se zapojuje 50 milionů lidí z více než 180 zemí, aby bojovali proti celosvětové krizi v oblasti odpadů a usilovali o udržitelnější budoucnost. Letos se bude slavit 17. září 2022 a od roku 2018 spojuje miliony lidí po celém světě k největšímu kolektivnímu úklidu. Tento den není jen o úklidu našich ulic, pláží, oceánů a lesů, ale také symbolizuje setkání jednotlivců, vlád, společností a organizací z celého světa s jednotnou vizí: chránit naši planetu a učinit ji lepším místem pro příští generace.

Proč je tento den tak důležitý?

Každý rok se do našich oceánů vypustí více než 8 milionů tun plastů, jako by těch 150 milionů tun, co už tam je, bylo málo. Když se odpad a smetí otevřeně vyhazuje všude kolem nás, začne se rozkládat a uvolňovat do atmosféry škodlivé chemické látky, což má negativní dopad na ovzduší, které dýcháme. Plast může být také velkou hrozbou pro okolní biotopy a ekosystémy a může být smrtelně nebezpečný pro volně žijící živočichy. Studie například zjistila, že 100 % mláďat mořských želv mělo v žaludku plast. Spolu s dalšími dny životního prostředí, jako je Světový den oceánů a Den Země, má Světový den úklidu za cíl zvýšit povědomí o krizi špatného nakládání s odpady na celém světě a o kritickém dopadu, který má na naše životní prostředí. Je to důležitý akční den a ideální příležitost pro všechny, aby společně spojili své úsilí a pomohli chránit naši planetu.

Ukliďte park nebo les ve svém okolí

Pokud často vyrážíte s rodinou nebo přáteli na pikniky, malé výlety nebo kempování, po odchodu ukliďte. Zabere jen pár minut, abyste posbírali plastové obaly, lahve a odpadky kolem sebe. Stačí je dát do pytle na odpadky a cestou domů je vyhodit do odpadkového koše. Pokud máte více času, můžete uspořádat úklidovou akci a vyčistit část lesa, parku nebo dálnice ve vašem okolí. Nejefektivnější je zapojit do celodenního úklidu své přátele, děti, sousedy a známé.

Nezapomeňte na úklid doma

Čistý domov je základ, ale za jakou cenu pro planetu? Velká část populace ještě stále používá výrobky s drsnými a toxickými chemikáliemi, které mohou být škodlivé – pro lidi, zvířata i životní prostředí. Použitím čisticích prostředků ve spreji, jako je například leštidlo na nábytek, můžete neúmyslně přispět ke znečištění ovzduší, nemluvě o vdechování toxinů. Prostředek na mytí nádobí, který vyléváme do kanalizace, může způsobit, že se chemikálie dostanou do vodních toků a poškodí vodní organismy. A pak je tu ta hora plastového odpadu, která vznikne, když vypotřebujete stou láhev okeny.

„Ekologické čisticí prostředky většinou obsahují menší počet přídatných látek – navíc jsou šetrné ke zdraví člověka i životnímu prostředí. Vyhnete se tak závadným sloučeninám, jako jsou fosfáty (fosforečnany), bělidla, formaldehyd, syntetické vůně apod. Navíc je jedinečný refill systém bez debat ekologicky i ekonomicky výhodnější volbou,“ říká Alexandr Řeháček zakladatel AYETO Eco.

Připojte se k hnutí za čistou planetu! Připojte se ke Světovému dni úklidu 17. září 2022! Doprovázejte miliony dobrovolníků, vlád a organizací ve 191 zemích po cestě k řešení globálního problému s odpady a budujme nový a udržitelný svět.

Zdroj informací

AYETO Eco a NejBusiness.cz

Datum

31. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

2. března 2024

AČCKA: Cestující autem tvoří 13 % rezervací u CK/CA

Na letní dovolenou do zahraničí cestují čeští turisté nejčastěji autem (48 %), dále letecky (41 %),...

Reklama

Page generated in 1.1506 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál