Možností, jak při současné inflaci zhodnotit peníze, ubývá

Možností, jak při současné inflaci zhodnotit peníze, ubývá

Inflace trápí české domácnosti již nějaký ten pátek, a zdražování ještě zdaleka nekončí. Prognózy počítají i pro rok 2023 s inflaci kolem 9 procent. Obecně platí, že inflace dlouhodobě znehodnocuje naše úspory. V případě, že domácnosti ještě nějaké volné úspory zbývají, existují stále možnosti, jak inflaci překonat? Odborníci jasnou odpověď nedávají, naznačují však jaké jsou možnosti.

V červenci 2022 vzrostly ceny zboží a služeb, které spotřebovává průměrná česká domácnost, o 17,5 procenta v porovnání se stejným měsícem v roce 2021, uvedla Česká národní banka. ČNB dále ve své nejnovější prognóze očekává, že inflace v roce 2023 dosáhne 9,5 procenta. Ministerstvo financí pak v letošním roce očekává růst cen o 16,2 procenta, v příštím roce „jen“ o 8,8 procenta. „Prognózy ukazují, že aby domácnost překonávala dlouhodobě inflaci, bude potřebovat nástroj, který zhodnotí prostředky v průměru 8 až 10 procent. Konzervativními nástroji už lidé takovou inflaci dlouhodobě neporazí,“ upozorňuje Václav Šimek, partner Freedom Financial Services.

Spořicí produkty inflaci porazí stěží

S rostoucí základní úrokovou sazbou České národní banky rostly nejenom úrokové sazby hypoték, ale i úroky na spořicích účtech a termínovaných vkladech. Aktuálně lze na spořicích účtech dosahovat zhodnocení až kolem 5 procent, před rokem to bylo přitom stěží 0,5 procenta. Stejně tak úroky termínovaných vkladů vystoupaly až k 7 procentům. Na inflaci to však nestačí a je potřeba počítat s tím, že když půjde úroková sazba ČNB dolů, budou klesat i úroky těchto produktů. „Stavební spoření inflaci rovněž neporazí. Některé stavební spořitelny zvýšily u tarifů úrok až na 3 procenta. Kromě úročení vkladu můžete též získat státní příspěvek až 2 000 korun ročně. Pokud měsíčně ukládáte na novou smlouvu 1 700 korun, aktuálně se můžete dostat s kombinací státní podpory a úročení až na čistou úrokovou sazbu 6,3 % ročně,“ vypočítává Václav Šimek z Freedom Financial Services. „Diskutované zrušení státní podpory by s čistou úrokovou sazbou značně zamávalo,“ dodává Václav Šimek.

Akcie inflaci porazit mohou, riziko však zůstává

Odborníci aktuálně doporučují především ověřené investiční metody. S inflací dokáží bojovat akcie, hlavně hodnotové akcie velkých firem, které vyplácí dividendu. Ty totiž zohlední rostoucí ceny svých vstupů do ceny výstupu – výrobku. Do akcií může skrze různé platformy investovat každý sám, nebo lze využít různých typů fondů založených na akciích, které mají namixované portfolio. Akcie nejsou jen abstraktním pojmem, ale naopak za každou z nich stojí konkrétní firma a její hodnota. „Všechny firmy chtějí růst a generovat zisk. Proto se snaží přizpůsobit novým situacím na trhu, reagovat na nečekané události a také je pro ně prioritou obstát v každé době. Právě z toho dlouhodobě investoři profitují,“ říká David Moravec, obchodní ředitel KBC Asset Management, pobočky ČSOB.

„Co se akcií týče, jsme na medvědím trhu a osobně si myslím, že vybraná odvětví pokles ještě čeká. Naopak jsou zde sektory, které mají nejspíš to nejhorší za sebou. Hodnota akcií technologických firem výrazně poklesla, navzdory tomu jsou stále ještě docela drahé například oproti energetickým firmám. Ty se zdají být podhodnocené a mají růstový potenciál. Zajímavé příležitosti představují těžební firmy, které logicky profitují ze zvýšených cen komodit,“ říká Martin Machoň, majitel společnosti APS.

Tajemná oblast alternativních investic

Pod pojmem alternativní investice si lze představit cokoli co nespadá pod běžnou nabídku finančních institucí. Definice sama o sobě naznačuje, že alternativní investice je trochu vágní pojem a pokud například pro někoho je investice do zlata alternativní, pro jiného může jít o zcela základní investiční nástroj. Alternativní investicí je zcela určitě investice do vzácných sběratelských předmětů, například obrazů, whisky, veteránů či sběratelských mincí. Alternativní investicí mohou být ale i speciálně zaměřené fondy, například fond společnosti APS specializující se na problémové pohledávky.

Konkrétně obliba investice do sběratelských mincí je nesporná. „Za čtyři svatováclavské dukáty ražené v roce 2014 byl v červenci nový majitel ochoten dát téměř 3 miliony korun,“ říká Pavel Krejčíř, expert na sběratelství a starožitnictví v Aukro.cz. Dukáty se přitom v roce 2014 začaly prodávat za cenu kolem 600 000 Kč. Příkladem statisícové investice byl nedávný prodej tří zlatých uncových mincí České národní banky – Zlaté buly sicilské, věrozvěstů Konstantina a Metoděje a mistra Jana Husa. Vzácné zlaté mince se na Aukru prodaly za 338 500 Kč. Příkladem mince v hodnotě řádu tisíců korun je třeba aktuálně prodávaná stříbrná pětsetikoruna ČNB s motivem motocyklu Jawa. "V letošním červnu vzdala holt kultu Jawa i ČNB vydáním stříbrné pětisetkoruny. Tato mince se na Aukru aktuálně prodává kolem 3 300 korun," dodává Pavel Krejčíř.

Existují i specializované fondy, které lze rovněž řadit pod kategorii alternativní investice. „Třeba náš fond na problémová aktiva, kterých logicky v krizích, ale ještě i roky po nich, přibývá - APS Credit Fund Sicav pracuje s očekávanou návratností investice 12 procent ročně,“ říká Martin Machoň, majitel společnosti APS, která kvalifikovaným investorům umožňuje investovat do fondu s problémovými pohledávkami. „V Česku je to zajímavá investiční příležitost. Když investoři zvažují jiné možnosti ve srovnání s dalšími běžnými fondy, volí spíše investice do nemovitostních fondů nebo do private equity. V této formě pohledávky v tuzemsku nikdo veřejnosti nenabízí. Ani APS to v minulých letech nedělala, ale nyní už máme bohaté zkušenosti a proto jsme spustili APS Credit Fund a toto září připravujeme otevření dalšího podfondu,“ dodává Martin Machoň jehož společnost letos v září spustí už druhý fond.

Zdroj informací

Freedom Financial Services a NejBusiness.cz

Datum

28. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.3629 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál