Skupina EAG získala přední evropskou B2B platformu pro trading s ojetými vozy Fastback

Skupina EAG získala přední evropskou B2B platformu pro trading s ojetými vozy Fastback

Technologický holding EAG ze skupiny Portiva se zařadil mezi celoevropské lídry na poli dodávek softwarových řešení pro automotive. Po loňské akvizici tuzemské jedničky v oblasti prověřování, oceňování a zabezpečování vozidel Cebia nyní do svého portfolia získal také přední evropskou B2B platformu pro trading ojetých vozů Fastback. Ta prostřednictvím svého softwaru propojuje prodávající z řad autosalonů, leasingových společností či autobazarů s profesionálními zákazníky, jako jsou například obchodníci s ojetými vozy.

„Fastback je sám o sobě skvěle fungující a rychle rostoucí firmou s dominantním postavením v zemích Beneluxu a ve Francii. Pro EAG však tato akvizice zároveň představuje ideální způsob, jak rozšířit svoje komplexní softwarové služby na západ a naopak ve střední Evropě včetně Česka posílit své aktivity,” popisuje výkonný ředitel EAG Jakub Šulta.

Uplynulé dva roky podle managementu EAG potvrdily stabilitu holdingu a vzrůstající důležitost digitalizace v segmentu automotive. Všechny společnosti skupiny i přes značnou volatilitu automobilového trhu rostou meziročně dvojciferným tempem. Součástí nejnovější akvizice je také dohoda s prodávajícími, dvěma belgickými zakladateli platformy Fastback, že v managementu společnosti ještě nejméně další tři roky zůstanou, aby pomohli zachovat kontinuitu podnikání a podpořili její další růst.

EAG navíc může těžit z toho, že už nyní patří mezi největší hráče na evropském trhu s daty pro automotive. Kromě společnosti Cebia, internetového portálu pro prodej ojetých vozů koncovým zákazníkům Carvago a nyní nově B2B platformy Fastback patří do portfolia EAG také dva přední dodavatelé softwaru pro autobazary a profesionální zákazníky TEAS a Autosoft.

Akvizicí platformy Fastback si tak holding EAG zajistil další dílek k naplnění cíle pokrývat vlastními softwarovými službami celý životní cyklus automobilu od jeho výběru, přes nákup, provoz a servis, až po jeho prodej. „Není příliš obvyklé, aby české firmy uskutečňovaly akvizice technologických společností na západě. Při akvizičním procesu v takovém případě hrají důležitou roli nejen finanční možnosti kupujícího. Velký důraz je kladen i na přidanou hodnotu nového vlastníka, například schopnost firmu dále rozvíjet. A my tuto schopnost opakovaně prokazujeme,” říká výkonný ředitel skupiny PORTIVA Pavel Svoreň.

Po úspěšném pokrytí obchodní vertikály se nyní EAG podle Svoreně bude soustředit zejména na vzájemné integrování služeb ve svém portfoliu a využívání synergií mezi nimi. Pro platformu Fastback, jež dosud sloužila hlavně jako zprostředkovatel nabídky a poptávky, to například znamená, že zákazníkům bude moci nabízet také další služby jako ověřování původu vozidel či řízení dealerství. „Vstup silného strategického investora, jakým skupina EAG je, umožní další rozvoj a expanzi naší platformy nejen v západní Evropě, ale také na trzích střední a východní Evropy. Důležité je pro nás také rozšíření nabídky Fastback o analytické a datové nástroje skupiny EAG, které dále posílí naši tržní pozici,” uvedl Fabrice Bruyére, jeden ze zakladatelů společnosti Fastback.

EAG navíc i do budoucna počítá s akvizicemi dalších evropských softwarových firem na poli automotive tak, aby holding mohl svůj byznys dál dynamicky rozšiřovat na stávajících trzích a vstupovat do nových zemí. Do konce roku 2024 má EAG v plánu zdvojnásobení svého obratu i provozního zisku. Pro samotný letošní rok holding cílí na zvýšení obratu z loňských zhruba 800 milionů korun na více než dvě miliardy. Kromě tržeb navíc rostou také všechny další klíčové finanční a provozní ukazatele. Například EBITDA technologické části skupiny letos přesáhne 200 milionů korun, což představuje téměř čtyřnásobný nárůst oproti roku 2021.

Společně s rozvojem EAG dochází také k významným změnám na akcionářské úrovni. Holding po téměř čtyřech letech opouští jeho spoluzakladatel Jan Kranát, jenž přijal nabídku skupiny PORTIVA na odkup svých 22,5 % akcií. PORTIVA, jež v holdingu původně působila jako finanční investor, tak navýšila svůj podíl již na 72,5 % a stala se majoritním akcionářem. Zbylé akcie vlastní další spoluzakladatelé holdingu, kteří společnost řídí na denní bázi. Konečnými vlastníky EAG jsou Iva Šťastná, Jakub Šulta, Pavel Svoreň a Petr Kratochvíl.

Zdroj informací

Portiva a NejBusiness.cz

Datum

25. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.2139 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál