Digitální nomádství, ekoturistika a autentičnost. Tohle jsou trendy cestovního ruchu 2022!

Digitální nomádství, ekoturistika a autentičnost. Tohle jsou trendy cestovního ruchu 2022!

S touhou cestovatelů po nových zážitcích, rychlým globálním technologickým pokrokem, změnou klimatu a dalšími faktory se cestovní ruch neustále proměňuje. V současné době se však ještě stále vzpamatovává z velkých výzev a nepříjemných změn způsobených pandemií COVID-19. I přesto se však objevují trendy, které mohou cestovním kancelářím, hotelům či destinačním marketingovým organizacím pomoci oživit své podnikání a dosáhnout modernizace při vstupu do „nového normálu“. Existují příležitosti, na které by se společnosti měly zaměřit, od „bleisure“ cest a personalizovaných zájezdů až po transformační a zážitkové cestování bez nutnosti „tahání“ zavazadel. V tomto článku se seznámíme s nejvýznamnějšími současnými trendy cestovního ruchu a upozorníme na to, jak mohou podniky působící v této oblasti zůstat na vrcholu a přebudovat cestovní ruch pro budoucnost.

1. Zážitková turistika: Kultura s autentičností

Tento trend spočívá v získávání jedinečných zážitků či emocionálních spojení s kulturami a přírodou. Cestovatelé jsou znaveni nebo znuděni dovolenou v turisticky oblíbených lokalitách, a proto začínají hledat autentické zážitky. Volí si cesty, které jim umožní splynout s místními obyvateli a poznat jejich kulturu. Například kulinářská turistika umožňuje cestovatelům vychutnávat si různé místní kuchyně, učit se vařit některé recepty, a přitom se seznamovat s tradicemi místních lidí. Dalším způsobem, jak chtějí cestovatelé poznávat destinace, je autentické ubytování blízko místních rodin namísto v hotelech.

To jim dává možnost ještě blíže komunikovat s místními obyvateli a poznat jejich způsob života. Airbnb a další krátkodobé pronájmy jsou skvělým způsobem, jak mít veškeré pohodlí domova a zároveň se nacházet v různých čtvrtích. Tento typ ubytování má však jeden háček: úschovnu zavazadel. Na rozdíl od hotelů nebo hostelů nemají ubytovací zařízení typu Airbnb často možnost postarat se o zavazadla hostů před check-inem nebo po check-outu. Jak si tedy zážitky z cest maximálně užít, aniž byste s sebou museli tahat zavazadla?

„Společnost LUGGit řeší tento problém tím, že nabízí flotilu "keeperů", kteří vyzvedávají, ukládají a doručují zavazadla hostů kdekoli a kdykoli si přejí. Správci krátkodobých pronájmů tak mohou optimalizovat své check-in a check-out operace a zapomenout na skladování a logistiku zavazadel,“ říká Ricardo Figueiredo, spoluzakladatel a CEO společnosti LUGGit, luggit.app.

2. Bleisure travel: Práce a dovolená v jednom

Bleisure travel je stále rozšiřující se trend, kdy lidé kombinují své služební cesty s volnočasovými aktivitami. Odborníci předpovídají, že se bude i nadále rozšiřovat v rámci mobilní pracovní síly. Jde o pracovně-rekreační cesty, kdy si cestovatelé naplánují dovolenou ve stejném termínu jako pracovní cestu. Podniky cestovního ruchu mohou svým zákazníkům nabídnout turistické zážitky i během pracovních cest. Jakmile služebním cestovatelům skončí jednání, obchodní konference či další pracovní povinnosti, mohou se rozhodnout prodloužit si pobyt a prozkoumat danou destinaci. Mezi mileniály také panuje fenomén známý jako digitální nomádství. V tomto případě si online pracovníci a lidé na volné noze osvojují životní styl, při kterém cestují zároveň s prací.

3. Udržitelný cestovní ruch: Změna k lepšímu

V návaznosti na konferenci OSN o změně klimatu COP 26 a vydání Glasgowské deklarace o opatřeních v oblasti klimatu jsou země vyzývány k urychlení opatření v sektoru cestovního ruchu. Podpora udržitelných postupů a ekologických iniciativ je pro odolnost tohoto odvětví nesmírně důležitá. Mezinárodní cestovatelé si toto uvědomují a čím dál více volí udržitelné cestování, aby zachránili planetu a zachovali ji pro budoucí generace. Je však důležité si uvědomit, že udržitelnost se netýká pouze životního prostředí. Jde také o pozitivní dopad na kulturu, ekonomiku a obyvatelstvo v destinacích, které turisti navštěvují. Podílejte se na prosazování udržitelnosti a získejte si mimo jiné důvěru a loajalitu generace cestovatelů, kteří stojí v čele tohoto směru. Zapojte se například do aktivní ekoturistiky, která podporuje kombinaci cestovatelské vášně s přímým zapojením do ochrany a podpory lokálního životního prostředí.

4. Transformační cestování: Dodá smysl

Transformační cestování není jen o cestování za účelem užívání si volného času, ale také o snaze změnit život druhých i svůj vlastní. Dobrovolnické výlety jsou příkladem zážitků, které si díky tomuto trendu získaly oblibu. Cestovatelé tráví dovolenou a zároveň si vyhrazují čas na dobrovolnickou činnost v místech svých cest. Pokud jde o změnu v jejich vlastním životě, mohou se rozhodnout pro wellness, kde se uchýlí do ústraní a účastní se kurzů jógy nebo relaxují v přírodě či se účastní kurzů a učí se novým dovednostem. Jedním z hlavních cílů transformačního cestování je zapojit se do něčeho, co je významné a co dodává cestě smysl. Booking.com uveřejnil, že 68 % globálních cestovatelů by zvážilo účast na výměnných kulturních pobytech, aby nabyli nových zkušeností, dále pak účast na dobrovolnických cestách (54 %) a mezinárodních pracovních stážích (52 %).

5. Personalizovaný zájezd: Šijte na míru

Nabídkou personalizovaných a flexibilních zážitků se dokážete přizpůsobit potřebám cestovatelů. Oslovte své zákazníky, zjistěte jejich preference, vlastnosti, chování a individuální potřeby a ušijte jim zájezd na míru. Vaší prioritou by měla být nabídka služeb orientovaných přímo na zákazníka. Pokud toto zohledníte v digitální marketingové strategii své společnosti, budete prosperovat vracejícími se zákazníky. S rozvojem technologií lidé hledají nové způsoby, jak si zjednodušit cestování. Není tedy velkým překvapením, že je využívání online technologií v tomto bodě více než klíčové.

„Snažíme se být flexibilní, kdykoli je to možné. LUGGit nám umožňuje hostům nabídnout efektivní a kvalitní řešení. Skutečnost, že není možné zanechat kufr v apartmánu, nakonec není tak důležitá, jelikož všichni dosavadní hosté byli se službami nadmíru spokojeni, a to je pro nás velmi důležité. Máme mladší hosty a příznivce tohoto typu služeb, což přispělo k výraznému nárůstu objednávek,“ prozrazuje WHome, prémiová společnost pro správu krátkodobých pronájmů, která se společností LUGGit, luggit.app spolupracuje od roku 2020.

Zdroj informací

LUGGit a NejBusiness.cz

Datum

24. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.3172 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál