61 studentů a studentek získalo finanční grant Nadace The Kellner Family Foundation

61 studentů a studentek získalo finanční grant Nadace The Kellner Family Foundation

Nadace The Kellner Family Foundation udělila v projektu Univerzity finanční granty 61 talentovaným Čechům a Češkám, kteří budou v akademickém roce 2022/23 prohlubovat své znalosti na 50 zahraničních i českých univerzitách, včetně prestižních University of Oxford, University of Cambridge nebo ETH Zürich. Mezi stipendisty rozdělila Nadace poprvé roční částku 15 milionů korun. Za 13 let existence projektu Univerzity získalo finanční podporu na studium i další náklady spojené s ním celkem 239 absolventů středních škol z celé České republiky. Nadace dlouhodobě podporuje na cestě za kvalitním vzděláním talentované, cílevědomé a pracovité mladé lidi mající odhodlání získané mezinárodní zkušenosti využít ve prospěch české společnosti a přispět tak k jejímu rozvoji.

• 61 studentů a studentek podpoří Nadace v projektu Univerzity v akademickém roce 2022/23.
• Mezi podpořené rozdělí Nadace poprvé roční částku 15 milionů korun.
• Stipendisté budou studovat na celkem 50 univerzitách ve 12 zemích.
• Finanční podporu získá také 14 absolventů gymnázia Open Gate, kteří již v průběhu středoškolského studia čerpali sociální stipendium Nadace.
• Za 13 let fungování projektu Univerzity podpořila Nadace již 239 studentů a studentek.

Nadace The Kellner Family Foundation schválila pro akademický rok 2022/23 finanční granty pro 61 talentovaných studentů a studentek. 21 z nich bude podporu Nadace čerpat prvním rokem, 20 rokem druhým a zbývajících 20 čerpá finanční podporu tři a více let. Nové stipendisty vybírali členové komise v dvoukolovém výběrovém řízení z celkem 116 žádostí. Podobně jako v uplynulých letech byly žádosti posuzovány velmi individuálně. Vybráni byli ti, kteří kromě hlubokých znalostí a zapálení pro daný obor prokázali také zapojení do aktivit nad rámec osnov středoškolského studia, jako např. Otevřená věda Akademie věd nebo Středoškolská odborná činnost. Přihlíženo bylo také k účasti žadatelů ve společensky-prospěšných či dobrovolnických činnostech. „Dlouhodobou vizí nadace je měnit společnost kvalitním vzděláním. Při výběru stipendistů je pro nás tedy důležitá potenciální využitelnost získaných zkušeností ve prospěch české společnosti a odhodlání studenta přispět v budoucnu k rozvoji vybraného oboru v České republice,“ uvedla Petra Dobešová, členka správní rady Nadace The Kellner Family Foundation.

Příjemci stipendií jsou nejčastěji z Prahy (18), Středočeského (10), Ústeckého (8), Moravskoslezského (8) a Zlínského kraje (6). Finanční grant na studium a s ním spojené náklady získalo také pět studentů a studentek z Jihomoravského kraje, po jednom pak z Karlovarského, Královéhradeckého, Libereckého, Olomouckého kraje a kraje Vysočina. Mezi stipendisty bude v nadcházejícím akademickém roce také čtrnáct absolventů gymnázia Open Gate. Tyto mladé lidi podporovala nadace manželů Kellnerových formou sociálních stipendií již v průběhu jejich středoškolského studia.

Brexit nezměnil preference studentů, víc než třetina míří do Velké Británie

Ani brexit a skokový nárůst nákladů na studium na britských univerzitách nezměnil zcela preference žadatelů o granty. I v akademickém roce 2022/23 odcestuje víc než třetina podpořených na školy ve Velké Británii. „Po celou dobu existence projektu Univerzity klademe důraz na to, aby stipendisté mohli studovat vybraný obor na renomovaných univerzitách, a britské školy v tomto ohledu patří ke světové špičce. Právě proto, aby i přes skokový nárůst nákladů spojených se studiem v Británii po brexitu mohli talentovaní Češi a Češky prohlubovat své znalosti v této zemi, byla navýšena celková suma na finanční granty v projektu Univerzity na patnáct milionů korun,“ popsala Petra Dobešová a dodala, že průměrné náklady na akademický rok ve Velké Británii se aktuálně pohybují kolem milionu korun.

Stipendisté půjdou studovat také na univerzity do Nizozemska (10), USA (6), Irska (5) nebo Švýcarska (3). V uměleckých oborech se budou vzdělávat na věhlasných rakouských a španělských univerzitách, v technických oborech pak např. v Německu, které v uplynulých letech rozšířilo nabídku oborů v anglickém jazyce. Podpoření se ale vydají také do Kanady, Francie nebo Číny. „Nejvíc nově přijatých stipendistů odchází studovat na univerzity do Nizozemí. Stejné procento studentů se bude vzdělávat na školách v USA, Irsku a Velké Británii a sledujeme vzrůstající zájem také o špičkové švýcarské a německé školy,“ popsala postupně se měnící trendy mezi novými žadateli o stipendium Petra Dobešová.

Granty v projektu Univerzity jsou určené primárně studentům bakalářských oborů, a to jakéhokoliv zaměření. „Preferujeme moderní STEM, tedy vědecké, technické či přírodovědné obory. Mezi stipendisty jsou ale již tradičně i studenti ekonomie, práva, uměleckých či humanitních směrů,“ upřesnila Petra Dobešová.

Výše podpory jednotlivých studentů pro akademický rok 2022/23 je variabilní. Pohybuje se od necelých sto tisíc korun až po jeden milion korun. Za 13 let existence projektu Univerzity získalo prostředky na studium i náklady s ním spojené celkem 239 studentů vysokých škol a univerzit po celém světě. Profily všech stipendistů jsou zveřejněny na webu Nadace The Kellner Family Foundation.

Zdroj informací

Nadace THE KELLNER FAMILY FOUNDATION a NejBusiness.cz

Datum

21. srpna 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.3545 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál