Víte, které profese budou ve vašem kraji žádané?

Víte, které profese budou ve vašem kraji žádané?

Aktuálně v České republice zažíváme nejnižší míru nezaměstnanosti z celé Evropské unie, až za námi pak najdeme Polsko a Německo. Jak dlouho tento trend vydrží, které profese se nemusí bát o práci a co s trhem práce provede rozvíjející se digitalizace a robotizace? Kde a v jakém oboru bude chybět nejvíce kvalifikovaných zaměstnanců, komu nejvíce prospějí zkrácené úvazky? Nejen na tyto otázky nabízí odpovědi projekt Predikce trhu práce – KOMPAS.

Česká republika je z hlediska trhu práce hodně rozmanitá, jedno jí však spojuje: po celé zemi už roky chybí především kvalitní řemeslníci a pracovníci v technických profesích. Díky projektu KOMPAS lze už nyní odhadnout, které profese budou za tři až pět let na trhu práce chybět.

Současný trh práce poznamenal koronavirus i válka

KOMPAS pracuje s daty shromažďovanými od roku 2011 do konce roku 2021 a nabízí očekávané trendy se zhruba pětiletým výhledem do budoucna. Je to důležité především kvůli propojení se vzdělávacím systémem. Podle autorů by měl umět díky většímu množství dat postupně i předvídat vývoj v mnohem dlouhodobějším horizontu.

„Těsné provázání trhu práce se vzděláváním je nutné nejen v rámci školského systému, ale i během celého produktivního života. Jedině tak se nám povede vytvořit podmínky pro udržení ekonomického růstu a nízké nezaměstnanosti, která je důležitá pro zachování životní úrovně rodin. Trh práce nefunguje a nikdy nefungoval samostatně, je logicky úzce propojený jak se zmíněným vzděláváním, tak i se zaměstnavateli. Ovlivňuje ho i řada dalších okolností, jako je například ekonomický vývoj nebo v poslední době pandemie koronaviru či válka na Ukrajině. S těmito neočekávatelnými faktory je spojená řada rizik a výzev, jako bylo například ještě nedávno nepředstavitelné rozšíření režimu home office, dočasné zavírání firem nebo nyní naopak začlenění desetitisíců ukrajinských uprchlíků na volná pracovní místa v rámci České republiky,“ konstatuje ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), pod jehož ministerstvo projekt spadá.

Společnost stárne, kdo se o ni postará?

Demografický vývoj v České republice je už roky více než výmluvný, populace stárne a je zapotřebí jí zajistit dostatečnou péči. Bohužel se dlouhodobě potýkáme s nedostatkem pracovní síly v této oblasti a podle KOMPASu bude tento trend pokračovat i nadále. Hned ve čtyřech krajích bude nejvyšší poptávka po profesích v sociálních službách. V Královehradeckém kraji vzroste až o 51 %, ve Zlínském kraji o 50 %, v Moravskoslezském o 47 % a konečně v Libereckém kraji o 35 %.

Největší nedostatek lidí hlásí obor ošetřovatelství

Celorepublikově k nejvyššímu skoku úzce související profesní poptávky by mělo dojít v kraji Vysočina. Zde vzroste potřeba v oboru ošetřovatelství až o 81 %. „Důvodem je dlouhodobý nedostatek pracovní síly v oblasti zdravotnických služeb a služeb, které na ně navazují,“ komentuje budoucí odhadovaný trend Jiří Vaňásek, vedoucí projektu Predikce trhu práce – KOMPAS, který se výzkumu trhu práce dlouhodobě věnuje a podle kterého je bohužel současná situace obtížně řešitelná, protože do tohoto segmentu služeb se dlouhodobě nedaří přilákat dostatek zájemců.

Od umění k životnímu prostředí

Pomyslnou druhou příčku obsadí Ústecký kraj, který bude poptávat až o 59 % více profesionálů do oblasti umění a užitného umění. „Většina si možná pod pojmem umění představí obrazy, muzea a galerie, ale to je hodně zúžené vnímání současného moderního světa. Dnes sem řadíme mimo výtvarné umění například i audiovizuální záznam, mediální produkci, módní tvorbu či interiérový a průmyslový design,“ upřesňuje Vaňásek a dodává, že své v této oblasti sehrává i rozvoj a obliba sociálních sítí.

Celosvětová snaha o ochranu životního prostředí s sebou nese i zvýšenou poptávku po odborných pracovnících. Evropská unie i ČR vychází v této oblasti zejména se závěrů z Green dealu tzv. Zelené dohody resp. balíčku Fit for 55, což se odrazí na zvýšené poptávce po odpovídajících profesích především v Jihočeském kraji a to o 44 %. Další současný trend, který se silně propíše do poptávky po personálním zajištění, se pak týká bezpečnosti a mimo jiné souvisí i s válečným konfliktem na Ukrajině. Pardubický kraj očekává nárůst poptávky v této oblasti až o 43 %.

Plzeňský a Jihomoravský kraj pak nabídnou vyšší možnost uplatnění v přírodních vědách a informatice. V Plzeňském kraji až o 41 % a v Jihomoravském kraji téměř shodně až o 40 %. Ve výše uvedených případech je důvodem pro zvýšení poptávky po daných oborech rychlý rozvoj digitálních technologií s ohledem na dopad 4. průmyslové revoluce. Současně tuto poptávku ovlivňují i faktory vztahující k oblasti ochrany životního prostředí, který jsme zaznamenali už v sousedním Jihočeském kraji.

Vysokoškoláci nachází uplatnění ve státní správě

„V České republice působí nyní ve státní správě 51 % středoškoláků a 43 % vysokoškoláků. Naopak v soukromém sektoru výrazněji převyšuje poměr středoškoláků s 69 % k 21 % vysokoškoláků. V následujících letech nedojde-li ke změně požadavků na kvalifikaci bude i nadále ve státní sféře ve srovnání se soukromým sektorem vyšší počet vysokoškoláků,“ komentuje dosažené vzdělání zaměstnanců Jiří Vaňásek.

S ohledem na vzdělání pak bude zapotřebí nejvíce vysokoškoláků v Karlovarském kraji, kde mu aktuálně chybí nebo bude chybět až 43 % vysokoškoláků především z řad pedagogů a absolventů se zaměřením na přírodní vědy (až o 38 % více), chemickou výrobu a ostatní materiálové obory (až o 33 % více).

O druhé místo se bude dělit Praha a Vysočina, kde budou poptávat více vysokoškoláků hned ve čtyřech oblastech. Praha především v oblasti informatiky, ochrany životního prostředí, policie, armády, dále práva a konečně zdravotnictví bez ošetřovatelství. Vysočina bude potřebovat vysokoškolsky vzdělané pracovníky především v oblasti ošetřovatelství, dále v umění a užitém umění, sociálních službách a v odvětví ochrany životního prostředí, policie a armády.

Zdroj informací

Ministerstvo práce a sociálních věcí a NejBusiness.cz

Datum

13. srpna 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

Reklama

Page generated in 1.1722 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál