Češi se houfně vrací k letním radovánkám. Zájem o sezónní zboží narostl téměř o 40 %

Češi se houfně vrací k letním radovánkám. Zájem o sezónní zboží narostl téměř o 40 %

Po dvou covidových létech se Češi s obrovskou chutí opět vrací k oblíbeným prázdninovým aktivitám, což dokládá i zvýšený zájem o sezónní zboží. Oproti minulému roku rostou prodeje letních položek v průměru o 38 % napříč segmenty. Tržby v kategorii zážitků, pobytů a poukazů se zvýšily až o pětinu. Letos si ale Češi připlatí, průměrná hodnota objednávky je vyšší zhruba o 15 %, což lze zčásti přisoudit inflaci. Více než polovina e-shopů už zvedla ceny o 5–10 %, nejčastěji kvůli růstu nákladů na vstupní suroviny. Uvádí to nejnovější data společnosti Upgates, předního dodavatele e-shopových řešení.

Prodejci letos konečně zažívají obrovský zájem o letní zboží, protože nálada ve společnosti stoupá podobně jako letní teploty. „I přes prudkou inflaci je v tomto roce zájem o letní zboží nebývalý. Meziročně se poptávka zvedla téměř o 40 %, což lze spojit s návratem k cestování do předkrizového stavu. Rostou prodeje campingového vybavení, stejně jako plavek a sezónních módních doplňků,“ uvádí Martin Pech, obchodní ředitel společnosti Upgates. Letní radovánky nás ale tento rok stojí více peněz, jelikož průměrná hodnota objednávky sezónního zboží či služeb se zvýšila přibližně o 15 %.

Zájem o zboží typické pro letní sezónu potvrzuje také Jan Laube z e-shopu procamping.cz: „V porovnání s předchozím rokem máme nárůst objednávek a tržeb a vidíme, že spotřebitelé více nakupují v tomto segmentu. Z tohoto důvodu jsme se připravovali na rozšíření nabídky a sortimentu pro letošní sezónu.”

Tržby v segmentu zážitků a pobytů rostou až o pětinu

Touha vyplnit čas zajímavými aktivitami se příliš nezměnila, počet objednávek v kategorii zážitků, pobytů a rekreačních poukazů je totiž velmi podobný jako v minulém roce. Nutno však zmínit, že tržby vzrostly až o pětinu.

Dovolenou chtějí Češi trávit aktivně, což dokládají také prodeje elektrokol, která jsme si v poslední době oblíbili. „Zvýšený zájem o elektrokola stejně jako v předchozích dvou letech i v letošní sezóně registrujeme, je však o něco menší než v minulých dvou letech, kdy prodeje sportovního vybavení trhaly rekordy,“ komentuje Michal Sádecký, majitel e-shopu GIVE.cz.

Na cenách se podepsalo zdražení surovin

Podle analýzy společnosti Upgates sedm z deseti českých e-shopů v posledním roce zdražilo zboží a služby ve své nabídce. Více než polovina online prodejců tak učinila průměrně o 5 až 10 % a skoro čtvrtina zvedla ceny dokonce o 10 až 20 %.

Zatímco přibližně třetina internetových obchodů upravila ceny plošně, bezmála polovina zvedla ceny pouze u vybraných položek. Dosud zachovala ceny jen pětina e-shopů, přičemž 12 % z nich plánuje v dohledné době jejich zvýšení.

E-shop procamping.cz se výraznějšímu zvyšování cen podobně jako některé další e-shopy vyhnul včasným předzásobením. „Vzhledem k tomu, že na letošní rok jsme se předzásobovali ve druhé polovině loňského roku, tak nárůsty cen byly minimální, v řádu jednotlivých procent,” uvádí Laube.

Až o desítky procent byli nuceni zdražit za poslední rok někteří výrobci krbových kamen, a to hlavně z důvodu rostoucích cen surovin a energií. I přesto čelí prodejci krbových kamen, a to právě díky vysokým cenám plynu a elektřiny, enormnímu zájmu ze strany zákazníků a dá se předpokládat, že extrémní zájem potrvá nejen na podzim, ale i celý příští rok. Češi se vrhli na nákupy krbů, které pro období prázdnin sice nejsou typickým zbožím, avšak právě nyní je ideální doba připravit se na topnou sezónu.

„Kvůli rostoucím cenám energií a obecné nejistotě se lidé houfně vracejí ke klasickým krbům, které se z praktického dekoračního prvku stávají někdy i hlavním zdrojem tepla v domácnosti. Zájem o krbová kamna aktuálně roste až desetinásobně. Takto extrémní poptávkový skok je velice těžké vykrýt, díky čemuž se protahují čekací doby na dodání kamen. Zklidnění v tomto směru neočekáváme ani v následujících měsících. Trh by se mohl stabilizovat nejdříve příští rok, možná až přespříští rok,“ komentuje situaci Michal Sádecký z internetového obchodu GIVE.cz.

Vysoké ceny vstupů významně ovlivnily dění napříč trhy. „Na rekordní inflaci se mimo jiné podepsalo zdražování surovin, které prodejci zákonitě museli promítnout do konečné ceny zboží. Vysoké náklady na vstupy totiž označují za nejčastější důvod pro přepsání cenovek. Snaha přizpůsobit se celkové situaci na trhu a také reakce na cenovou politiku konkurence jsou v tuto chvíli až druhotným argumentem,“ vysvětluje závěrem Martin Pech.

Zdroj informací

Upgates.cz a NejBusiness.cz

Datum

28. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 1.0863 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál