V Česku bylo letos registrováno o 100 % více nových LPG aut

V Česku bylo letos registrováno o 100 % více nových LPG aut

Zejména kvůli razantnímu zdražení benzínu a nafty se i letos prudce zvyšuje zájem o vozy na LPG. V pololetí byly registrováno skoro 2 000 nových LPG automobilů, což je dvojnásobek oproti stejnému období již tak rekordního loňského roku. Výrazným tempem rostl také zájem o přestavby. V některých servisech vás aktuálně objednají až na konec října. Na výdejním stojanu LPG většinou svítí cena oproti benzínu poloviční.

Za prvních 6 měsíců letošního roku bylo v Česku dle údajů Svazu dovozců automobilů registrováno 1 985 nových vozů na LPG. Zkapalněný ropný plyn je tak po benzínu a naftě třetím nejčastěji registrovaným pohonem. S drobným odstupem následují elektromobily a plug-in hybridy. „Oproti stejnému období loňska jde o dvojnásobný nárůst. Je prakticky jisté, že v nejbližších měsících dosáhne počet registrací nových LPG vozidel stejných hodnot jako za celý rok 2021, a rok 2022 tak výrazně předčí zatím rekordní loňský rok,“ popisuje Ivan Indráček, výkonný předseda České asociace LPG.

Uvedená čísla hovoří o registracích zcela nových vozů. Speciálně pro LPG je ale typické, že výrazně více vozů je na spalování autoplynu dodatečně přestavěno. Přestavbové sady jsou přitom dostupné pro širokou paletu motorizací, a to jak pro vozy s nepřímým vstřikem paliva do válců, tak i pro moderní přímovstřikové agregáty.

Podle statistik Ministerstva dopravy bylo v prvním pololetí realizováno celkem 3 795 přestaveb. Tento údaj nicméně zahrnuje jak celkový počet montáží, tak i demontáží, a to LPG i CNG systémů. Podle odborníků se nicméně v současnosti přestavby CNG prakticky nedělají a podíl demontáží letos činí asi 12 %. „Lze konstatovat, že čistě přestaveb na LPG se v prvním pololetí uskutečnilo více než 3 300,“ odhaduje z dat ministerstva Evžen Procházka, technik strakonické společnosti AUTOGAS – CENTRUM, spol. s r. o., která se specializuje na přestavby vozů na LPG a CNG bezmála tři dekády. „Zájem o montáže je vzhledem k vysokým cenám benzínu značný. V současné době objednáváme termíny přestavby na druhou polovinu října,“ dodává Evžen Procházka.

Pro srovnání: v první půli loňského roku bylo v Česku provedeno asi 1 900 dodatečných přestaveb na LPG. Údaj za leden až červen letošního roku tak představuje meziroční nárůst téměř o tři čtvrtiny. Celkově – sečteme-li registrace nových vozů a přestavby – tak na českých silnicích přibylo asi 5 300 vozidel na LPG, zatímco ve stejném období roku 2021 dosáhl součet nově registrovaných LPG vozidel a dodatečných přestaveb asi 2 900.

Výhoda LPG spočívá mimo jiné v rozsáhlé síti čerpacích stanic. Odběrných míst je v Česku skoro tisícovka, naproti tomu plnicích stanic CNG jen něco přes 200. Standardních čerpacích stanic s prodejem zejména benzínu a nafty jsou v Česku necelé tři tisíce. Zásadní výhodou LPG s ohledem na aktuální energetickou krizi je však jeho cena. „LPG není primárně závislé na Rusku a jeho cena tudíž není tak citlivá na geopolitickou situaci, jako je tomu třeba u zemního plynu – CNG,“ vysvětluje Ivan Indráček. „Většinou stojí litr LPG přibližně polovinu toho, co stejné množství benzínu. V posledních týdnech, kdy stál benzín v průměru více než 47 Kč za litr, se litr LPG svou průměrnou cenou stále držel pod hranicí 20 korun,“ dodává Ivan Indráček.

Výrazný nárůst registrací nových vozů s LPG pohonem eviduje rovněž Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA). Za první letošní pololetí bylo v EU registrováno 131 869 nových LPG automobilů, což znamená meziročně více než čtvrtinový růst. V prvním čtvrtletí přibylo nejvíc registrací nových LPG vozů v Německu (+287,7 %), ve Francii (+76,6 %) a ve Španělsku (+41,5 %). V období dubna až června narostl počet registrací ve srovnání s loňským druhým kvartálem nejvíce ve Španělsku (+57,6 %), ve Francii (+21,9 %) a v Německu (+10,3 %).

Zdroj informací

Česká asociace LPG (CALPG), z.s. a NejBusiness.cz

Datum

26. července 2022

Sociální sítě NejBusiness.cz

Doporučujeme

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Zajímavosti a tiskové zprávy

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

25. března 2024

Direct pojišťovna překonala další dva milníky. Má 3,5 miliardy v portfoliu a půl milionu klientů

Direct pojišťovna potvrzuje svou dlouhodobou pozici mezi nejrychleji rostoucími pojišťovnami na trhu....

13. března 2024

Komerční banka bude vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ

Od 18. března 2024 do 15. dubna 2024 bude Komerční banka vyplácet zjištěné pohledávky věřitelů Sberbank CZ...

13. března 2024

DKV Mobility rozšiřuje síť dobíjecích stanic

Společnost DKV Mobility, přední evropská B2B platforma pro platby a řešení na cestách, rozšířila svou...

12. března 2024

BILLA svoji novou identitu promítá nejen do svých prodejen

Po představení své nové obchodní strategie, zaměřené na podporu zdraví, správného stravování a na...

12. března 2024

SAP představuje novinky ve správě firemních dat s generativní AI

Společnost SAP oznámila novinky zaměřené na správu firemních dat. Nejvíce inovací včetně využití...

11. března 2024

Dell inovuje modely notebooků Latitude pro práci s umělou inteligencí

Společnost Dell uvádí na trh zcela novou řadu Latitude s podporou umělé inteligence. Notebooky vybavené...

8. března 2024

Kancelářská budova AFI City 1 dosáhla s příchodem nových nájemců plné obsazenosti

Mozaika nájemců ve vysočanském věžáku AFI City 1 je již kompletně dokončená. Mezi nové přírůstky mimo jiné...

8. března 2024

Na Slovensku uvedli do provozu největší smart bateriové úložiště nahrazující fosilní zdroje

V průmyslovém parku v Banské Bystrici bylo úspěšně uvedeno do provozu největší smart bateriové úložiště na...

3. března 2024

Zaměstnanci Penny si znovu přilepší

Obchodní řetězec PENNY pokračuje ve zvyšování mezd, ty od 1. března stouply bezmála sedmi tisícovkám...

Reklama

Page generated in 2.244 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál