Z malovaného obrazu digitální NFT a z NFT socha vytištěná na 3D tiskárně

Z malovaného obrazu digitální NFT a z NFT socha vytištěná na 3D tiskárně

Svou druhou kolekci digitálního obrazu, nazvanou NFT 202206, představila známá česká malířka Lu Jindrák Skřivánková společně se svým partnerem Janem Alexem Jindrákem v exkluzivním prostoru nově zrekonstruované budovy WPP Campusu, bývalých holešovických Elektrických podniků. Zároveň uvedli další formu jejich prvního digitálního díla, které doslova vtiskli ve spolupráci s PrusaLabem novou 3D podobu. Umělkyně tímto nachází další možnosti a rozměry své tvorby. Digitalizace nemusí být konečným projevem uměleckého díla, může být předstupněm svého zhmotnění v úplně nové podobě.

Virtuální realita je pro mnohé stále dost vzdálená a svět NFT umění existuje dosud vlastně jen pro hrst zapálených fanoušků a investorů. Na tomto poli se letos vedle několika českých umělců objevila i česká malířka Lu Jindrák Skřivánková společně se svým partnerem, režisérem a producentem Janem Alexem Jindrákem. Malířka vystudovala design v Opavě a v roce 2009 absolvovala na AVU ateliér Michaela Rittsteina. Její abstraktní díla na plátně jsou známá především výraznou pastelovou barevností i kontrasty struktur. Kromě malby tvoří i murály, malby na velkých plochách ve veřejném prostoru. Co ji vedlo ke vstupu do nehmotného světa obchodování s uměním v kryptoměně?

„První impuls přišel právě od mého manžela, který se o kryptoměny zajímá. Digitální obrazy jsme tvořili společně,“ svěřuje se umělkyně. Spíše jako zkouška možnosti umění v digitálním prostředí a ozvláštnění tvorby tak vzniklo první ucelené NFT dílo, které představili s manželem letos v dubnu pod názvem NFT 202204. Bylo prvním z plánované pětidílné kolekce. „Kolekce NFT umění zachycuje vlastně transformaci z reálného uměleckého díla do díla digitálního. Vzniká tak ucelená kolekce obrazů a animovaných uměleckých NFT videí,“ komentuje nový umělecký počin v tandemu Jan Alex Jindrák.

28. června v WPP Campusu, nově zrekonstruovaných funkcionalistických prostorech bývalých Elektrických podniků, představili společně další digitální kolekci, označenou jako NFT 202206, ke které vznikla čtyři unikátní animovaná videa a stejný počet statických digitálních obrazů. Díla byla rovnou na vernisáži k zakoupení i v podobě tzv. AR printů, tedy obrazů, které se rozpohybují vstupem do mobilní aplikace a snímáním objektu mobilním zařízením.

Vstup do světa virtuálních galerií otevřel malbě Lu Jindrák Skřivánkové ještě další možností, jak s digitálním dílem pracovat. První NFT 202204 totiž nezůstalo pouze obrazem v internetovém prostoru, ale dalo základ myšlence vtáhnout dílo zase do skutečného světa, ovšem v nové podobě. Ve 3D. „Vzniknul tak 3D digitální model jednoho daného obrazu. Posunuli jsme s mým mužem obraz do další jiné formy vizuálního pojetí, a to jak v použití materiálů, forem pohybu či použitých partiklů, které nám tento derivát transformují do nového rozměru. Procesem defragmentace díla se dostáváme zpět do reálného světa v podobně hmatatelného prostorového objektu,“ komentuje Lu Jindrák Skřiváková reálnou „sochu“, kterou si mohli hosté prohlédnout právě v budově WPP Campusu v pražských Holešovicích při příležitosti prvního dropu druhého NFT díla 202206. Na vzniku 3D podoby původního abstraktního obrazu se podílela svou technikou zpracování společnost PrusaLab. Umělkyně pak předmět vytištěný na 3D tiskárně kolorovala barvami reálného obrazu.

Autorská dvojice manželů Jindrákových tedy maximálně experimentuje s formou původního díla. Malba na plátně převedená do virtuálního prostředí a zhmotněná do 3D modelu je v Česku velkou novinkou. „Rádi se podílíme na projektech, které mají oproti klasickému 3D tisku nějaký zajímavý přesah. Zhmotnění dalších uměleckých konceptů jsme určitě otevřeni i v budoucnu. Sami často žasneme nad tím, kolik dalších využití 3D tisk může mít,“ uvádí Jiří Tyl, projektový manažer PrusaLab.

Na uzavřené vernisáži byly k vidění i ostatní díla Lu Jidrák Skřivánkové, rozmístěné po celé budově, stejně jako originál obrazu, na základě kterého vzniklo NFT.

Zdroj informací

Lu Jindrák Skřiváková a NejBusiness.cz

Datum

6. července 2022

Fotogalerie

Sociální sítě NejBusiness.cz

Přihlášení

Přihlášení
E-mail:
Heslo:

Doporučujeme

Zajímavosti a tiskové zprávy

5. července 2024

Výroba vozidel v Česku nadále roste

V České republice bylo v prvních pěti měsících vyrobeno 651 935 osobních vozidel. To je téměř o 10 % víc...

30. června 2024

Největší fotovoltaický střešní projekt v Česku: V CTParku Bor na Plzeňku

Přední evropská developerská společnost CTP vybudovala bez využití finanční dotace dosud nejrozsáhlejší...

13. června 2024

Skanska uvádí na trh novou lokalitu, Habitat Malešice nabídne multifázový projekt s více než 1 000 byty

Skanska představuje svůj doposud největší rezidenční projekt s názvem Habitat a spouští prodej první...

24. května 2024

NOBO AUTOMOTIVE bude vyrábět sedladla pro BMW v GARBE PARKU České Budějovice

Společnost GARBE, specialista na logistické a průmyslové nemovitosti ve střední a východní Evropě,...

20. května 2024

Bonami expanduje do Itálie

onami, prodejce nábytku dekorací a vybavení do domácnosti, se rozšiřuje na další trh, tentokrát do Itálie....

10. května 2024

Investiční fond Vetfund otevírá nejmodernější veterinární kliniku v ČR

V Praze na Palmovce zahájila od května svou činnost nejmodernější veterinární klinika v České republice....

2. května 2024

VDT Technology dokončila projekt digitálního dvojčete úpravny vody

VDT Technology, vývojář digitálních aplikací pro vodárenský průmysl, dokončil spolu s partnery inovativní...

23. dubna 2024

Klimatická neutralita ve stavebnictví. STRABAG chce dosáhnout zdánlivě nemožného do roku 2040

Odvětví stavebnictví patří s podílem téměř 38 % na celosvětových emisích k největším znečišťovatelům...

17. dubna 2024

Bonett pod vlastní značkou otevírá první dvě CNG stanice na Slovensku

Přední český dodavatel alternativních pohonných hmot Bonett vstupuje se svojí značkou na slovenský trh....

12. dubna 2024

ČEPRO spouští prodej nového paliva se 100% obsahem HVO

Společnost ČEPRO od dubna pro své velkoobchodní zákazníky nabízí nové palivo s obchodním označením HVO...

Reklama

Page generated in 1.7941 seconds.
Redakční systém teal.cz naprogramoval Vítězslav Dostál